‘Wij’ en ‘zij’: het debat tussen Thilo Sarrazin en Paul Scheffer
In opinie op 11-12-2012 | 11:11
Op 11 december 2012 gingen Thilo Sarrazin en Paul Scheffer in De Balie in discussie over migratie en integratie. Voor hen die de bijeenkomst gemist hebben heeft Zihni Özdil een transcriptie gemaakt.
Hebben we last van 'ze'?
Ja, heel veel.
Waarom veroorzaken 'ze' dan overlast? Ligt het aan hun genen?
Ja, dat zou je kunnen zeggen. Het is een combinatie van hun etniciteit en hun cultuur. En hun religie natuurlijk.
Nee joh, het ligt eraan dat ´ze´ te zichtbaar zijn. Het is toch schrikken elke keer weer als ‘ze’ in ‘ons’ blikveld komen. En niet meer willen voldoen aan het stereotype van de nederige nobele wilde.
Hun opa’s hadden nog werk. Die waren lief. En dankbaar. En onzichtbaar.
Nu beginnen ‘ze’ steeds meer te botsen met ‘ons’. En dat komt dus omdat ‘ze’ geen opleiding of werk hebben.
Wat moeten we dan met 'ze' doen?
Als ‘we’ nou zorgen dat er meer scholing en werk voor ‘ze’ is worden ‘ze’ wellicht minder lastig. Ik bedoel uiteraard geen werk op te hoge posities. Zo moet het culturele domein van debat en discussie vooral blank blijven. En het liefst ook mannelijk.
Nee, naar school sturen helpt uiteindelijk niet, want ‘hun soort’ heeft nou eenmaal een IQ probleem en dat is genetisch overdraagbaar; dat weet ik, want ik ben econoom en politicus.
Genetische biologen hebben allang aangetoond dat ras en etniciteit in biologische zin simpelweg niet bestaan. Maar die kletsen gewoon uit hun nek.
Bovendien neuken ‘zij’ erop los en ‘wij’ niet. Daar gaat ons blanke Europa dus.
Nou nou, volgens mij ligt het toch echt aan hun cultuur. En omdat ze arm zijn. En ook een beetje hun religie. Dat weet ik want ik heb hun wijken bezocht voor mijn boek van 12 jaar geleden. Dat boek doorbrak het taboe over de multiculturele samenleving. In werkelijkheid was het ‘taboe’ al gebroken in Rotterdam in 1972. Maar ik was de eerste die in elitekringen aan benoemen deed.
Gaan we trouwens nog überhaupt benoemen dat ons meerlettergrepige, maar inhoudelijk wezenloze geklets niets verandert aan het feit dat Harry uit Spangen meer ‘cultureel’ gemeen heeft met zijn buurman Rachid dan met mij of mijn buren in de grachtengordel?
Haha, ben je mal! Die informatie moet ten koste van alles vermeden worden in het debat. De ellende van het neoliberale beleid dat wij beiden als ‘sociaaldemocraten’ hebben helpen implementeren in de afgelopen dertig jaar is en blijft onbenoembaar.
Want voor je het weet worden de echte ‘ze’ klassenbewust en dan zijn ‘wij’ echt de klos.
Nee, laat Harry en Rachid elkaar blijven haten. Dan blijven wij lekker buiten schot en kunnen we paternalistische boekjes blijven schrijven. En lekker blijven lullen over genen, religie en cultuur enzo.
Afijn, maar wat hebben we toch een fout gemaakt door ‘hen’ destijds binnen te halen voor de vuile klusjes.
Ja, zeg dat wel.
We moeten ‘ze’ eigenlijk gewoon allemaal wegsturen als het zo doorgaat.
Nee hoor, dat kan helemaal niet…
…Of toch wel?
Zihni Özdil is docent en promovendus maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit. Hij heeft een eigen weblog.
Een verslag van het debat op de website van De Balie vindt u hier
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.
Meer over de balie, integratie, integratiedebat, paul scheffer, thilo sarrazin, zihni özdil.
Reacties
Open Discussie - 01/03/2013 23:30
Flip van Dyke - 13/12/2012 07:26
Ik vond de discussie veel interessante elementen bevatten. Inderdaad een hoog wij/zij gehalte, maar het is wel een discussie die gevoerd moet worden al is het alleen al vanwege de complete volksstammen die de verhaaltjes van Sarrazin voor zoete koek slikken.
lees maar eens het intervienw van cheppih uit 2003 in het parool. er is nog niets veranderd.