Waarom ramadan en racisme als water en vuur zijn

In opinie door Ahmed Marcouch op 26-05-2019 | 18:34

De Ramadan is een methode tot bezinning. Wie zich tijdens de Ramadan bezint, kan zich onmogelijk superieur voelen aan wie niet ‘ons soort mensen’ is. Wie vast laat het geloof tot zich doordringen dat alle mensen geschapen zijn door God. Dus zijn alle afstammelingen in wezen broers en zussen van elkaar en daar past niet bij dat de ene bevolkingsgroep het bestaansrecht van de andere betwist. En wie gelooft dat mensen geschapen zijn als evenbeeld van God, kan zich onmogelijk superieur voelen aan medemensen. De gelijkwaardigheid, dat is een mooi ingrediënt voor vrijheid.

Bezinning, het is de crux van de vastenperiode; zoals ik die zelf beleef en zoals die ook in andere religies wordt beleefd. Het mooie van bezinning is, dat die leidt tot nieuwe inzichten; bijvoorbeeld tot de eyeopener dat het de vrijheid is die ons tot mens maakt, de vrijheid om te kiezen voor het goede en de vrijheid om te geloven (of niet). Dan volgt het inzicht dat wij de vrijheid die wij zelf krijgen, ook aan andere mensen horen te gunnen. En als derde ontstaat de bevinding, de verlichting eigenlijk,, dat wij deze vrijheid voor onszelf ook verdedigen voor anderen - onze vrijheid is hun vrijheid.  

Het is dus onbestaanbaar dat wij Joden adviseren om niet overal hun keppeltje te dragen, zoals de Duitse bondsregering vandaag deed, met in het achterhoofd het gevaar van vooral de rechtsradicalen en trouwens in navolging van de Duitse Joodse Raad een jaar eerder. Integendeel, laten wij juist in de bres springen voor de vrijheid van andere mensen, voor de vrijheid van de Joden met keppeltjes, homo’s en lesbiennes en net zo goed als voor die van de moslima’s met hoofddoeken. 

Zo'n mooie reeks aan humane inzichten die wij elk voor onszelf opdoen tijd ens de vastendagen, delen wij ’s avonds met onze disgenoten tijdens de gezamenlijke maaltijd.

Zoals afgelopen vrijdag  nog bij de Iftar in de Arnhemse wijk Broek, georganiseerd door de moslimvrouwen, Jessica, Elif en Semra,  van het Broek – beste gastvrouwen, dank jullie wel!

Dit dankwoord werd uitgesproken bij de iftar in de Arnhemse wijk het Broek.

Bron foto

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 

 


Meer over racisme, ramadan.

Delen: