Waar journalisten in hun vrijheid worden beperkt, sterft langzaamaan de controlerende functie
In opinie door Peter Kwint op 02-11-2017 | 21:16
Voorafgaand aan de beantwoording van het kabinet op de vragen over de regeringsverklaring had ik twee sessies over de persvrijheid en journalisten die onder druk staan.
Om negen uur spraken we op initiatief van Sadet Karabulut met Can Dündar, een Turkse journalist die omwille van zijn publicaties vervolgd is, aangeklaagd is en zelfs slachtoffer werd van een aanslag op zijn leven. Maar hij strijdt door; een dapperheid die inspireert. Aldus bijna de hele Kamer. Alleen DENK maakte zich primair zorgen om het ‘Turkije bashing’ waar deze journalist met gevaar voor eigen leven volgens hen toe zou aanzetten. Bizar.
Daarna hadden we een gesprek met Free Press Unlimited en Diane Foley. Diane is de moeder van de door IS onthoofde James Foley. Na zijn dood heeft Diane zich ingezet voor persvrijheid en de bescherming van journalisten in gevaarlijke gebieden.
Waar journalisten in gevaar zijn en in hun vrijheid worden beperkt, sterft langzaam aan de controlerende functie die zij op zich nemen. Een regering die zich niet gecontroleerd weet door kritische oppositie en journalistiek kan zonder tegenwerpingen haar gang gaan. En dat is levensgevaarlijk.
‘We should always be a threat to the highest power’, zoals mijn vrienden van Sick of it All (die ik zaterdag ga zien) dan zingen.
Deze tekst is eerder op de facebookpagina van Peter Kwint verschenen en in overleg met hem ook op Republiek Allochtonië geplaatst. Van Peter Kwint is ook de foto van Can Dündar.
Can Dündar
Can Dündar is voormalig hoofredacteur van de oudste krant van Turkije, Cumhuriyet (‘De Republiek’). Nadat hij een stuk liet plaatsen over Turkse vrachtwagens die met wapens richting Syrië gingen, bleek dat de Turkse regering niet alleen hulpgoederen stuurde. Dündar werd opgepakt. In mei 2016 werd hij op weg naar de rechtbank beschoten door een man die hem uitschold voor ‘verrader’. Na de aanslag werd Dündar veroordeeld tot 6 jaar cel. Later werd hij vrijgelaten, maar de zaak loopt nog steeds. Dündar is naar Duitsland gevlucht. (Bron)
Op 1 november hield hij in De Balie de vrijheidslezing. Hieronder de videoregistratie van de Balie.
Meer over Can Dündar, persvrijheid, Turkije.