Vrouwenemancipatie? Wel in Zuid-Oost Turkije
In opinie door Froukje Santing op 02-12-2014 | 09:01
Tekst: Froukje Santing
Vrouwen zijn niet gelijk aan mannen en hun belangrijkste maatschappelijke rol is het moederschap. De Turkse premier Tayyip Erdogan herschiep met deze uitspraak de geest van het al bijna een eeuw vervlogen tijdperk van het Ottomaanse gezag. De sultan van dat eens zo machtige rijk vertegenwoordigde niet enkel de wereldlijke maar ook de geestelijke macht. Ook Erdogan, die feitelijk president is met vooral een ceremoniële functie, ziet zichzelf als religieus en als politieke leider van een op papier seculier Turkije. De legitimatie van zijn uitspraak ligt in de islam die vrouwen de maatschappelijke rol van het moederschap heeft toebedeeld. Althans volgens Erdogan.
Ik word altijd een beetje giebelig van dit soort uitspraken. Maar het gniffelen inzake Turkije vergaat me in rap tempo. Er gaat vrijwel geen dag voorbij dat de regerende AK-partij niet een hap afsnoept van het toch al niet bijster grote zelfbeschikkingsrecht – zeker ook in sociaal opzicht – van vrouwen en meisjes. Turkije introduceerde al in de jaren zestig het concept family planning, maar abortus wordt nu ingeperkt. Vadertje Staat verordonneert dat vrouwen drie kinderen moeten krijgen en vrouwelijke en mannelijke studenten mogen niet langer onder hetzelfde dak wonen. Het zijn maar een paar voorbeelden van de religieus-conservatieve wind die door het land raast. En met succes. Ruim de helft van de kiesgerechtigde Turken houdt deze regering al sinds 2002 in het zadel.
En de Turkse vrouwen dan, vraag je je af. Waarom pikken zij die inperkingen?
Lees het vervolg van het artikel op nieuwwij.nl
Meer over vrouwenemancipatie op dit blog hier
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.
Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!
Meer over froukje santing, turkije, vrouwenemancipatie.