Vertrek Taheri niet alleen groot verlies voor As-Soennah

In opinie door Roemer van Oordt op 17-10-2019 | 22:00

Abdelhamid Taheri stopt binnenkort als bestuursvoorzitter van moskee As-Soennah. Dat is niet alleen een aderlating voor de moskee en zijn bezoekers, maar mogelijk ook voor de relatie van een van de meest besproken islamitische gebedshuizen van Nederland met lokale en nationale organisaties en overheden. Taheri stond - anders dan nogal wat andere bestuurders - oprecht open voor samenwerking, verbinding en dialoog.

Taheri werd in 2002 actief. In zijn afscheidsverklaring schrijft hij: 

Het was een moeilijke en roerige tijd, net na 11 september 2001, die tot de dag van vandaag zijn weerslag heeft. Het was een tijd waarin de verhoudingen op scherp zijn komen te staan. Haat en intolerantie namen ongekende vormen aan en hebben geleid tot geweld tegen moslims en hun instituties in het bijzonder. Tegelijkertijd heeft het ook geleid tot een enorme toename in belangstelling voor de islam. Onze stichting ziet sindsdien een grote groei in het aantal bekeerlingen.

Negatief
Moskee As-Soennah stond jarenlang negatief in de belangstelling, niet in de laatste plaats door de preken van de omstreden imam Fawaz Jneid, die in 2012 werd afgezet, en door een aantal teksten op de aan de moskee gelieerde website Al-Yaqeen. De koers veranderde daarna. Die bleef intern strikt en orthodox, maar de blik ging ook naar buiten. De moskee initieerde maatschappelijke projecten, begeleidde vooral ook jongeren die met de rug naar de samenleving stonden en dreigden te radicaliseren en was actief in de buurt bij het voorkomen en tegengaan van polarisatie. Toenmalig burgemeester van Aartsen was enthousiast over deze aanpak en faciliteerde de moskee bij hun maatschappelijke rol. Anderen bleven uitermate sceptisch. 

Stichting as-Soennah werd ook een van de weinige moskeeën die zijn eigen geluid duidelijk liet horen in het maatschappelijke debat; bijvoorbeeld tegen IS. Taheri:

Wij hebben ons altijd verzet tegen xenofobie en andere vormen van intolerantie. Achttien jaar later moet ik helaas vaststellen dat in het hele maatschappelijke, politieke en mediaspectrum antimoslimsentimenten salonfähig zijn geworden. En dat is beangstigend.

Recente bedreigingen en gewelddadige acties tegen de moskee gingen Taheri zichtbaar niet in de koude kleren zitten. In 2017 ontving de moskee een dreigbrief met een aangekondigde aanslag met een vrachtauto op moskeegangers. In maart van dit jaar plaatste de extreemrechtse anti-islambeweging Pegida een pop in arabische kledij die de profeet Mohamed moest voorstellen met een baby in zijn kruis en een spandoek met onterende teksten voor de moskee.

Vervanging
Het bestuur van stichting as-Soennah zoekt naar een geschikte vervanger. Dat zal niet meevallen. Abdelhamid Taheri had het vertrouwen van de achterban en wilde en kón ook de schakel zijn met de brede omgeving. Dat is niet veel moskeebestuurders gegeven. Het was mooi om van hem te horen dat Abdelhamid zich vrijwillig blijft inzetten voor de moslimgemeenschap, in welke hoedanigheid dan ook.

Lees ook:

meer over moskee As-Soennah

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email
 


Meer over abdelhamid taheri, al-yaqeen, as-soennah, fawaz jneid, moskee, van aartsen.

Delen: