Verhaal van klagende elite-militairen over moskee rammelt aan alle kanten
In opinie door Ewoud Butter op 20-09-2016 | 10:44
Vijftien elite-militairen van het Korps Commandotroepen (KCT) uit Roosendaal zochten de publiciteit omdat ze last menen te hebben van een gebedsoproep uit een nabijgelegen moskee. Ook zouden ze het gevoel hebben dat ze vanuit moskee bespioneerd zouden worden.
De militairen hebben advocaten in de arm genomen die per brief aan het moskeebestuur vragen voortaan af te zien van de wekelijkse oproep tot het vrijdagmiddaggebed omdat ze hier volgens De Telegraaf 'horendol' van zouden worden. In de brief van de advocaat staat volgens De Telegraaf:
,,Voor een groot deel van deze militairen valt het niet te verkroppen dat zij op de kazerne waar ze kunnen bijkomen van en trainen voor nieuwe missies worden geconfronteerd met geluiden vanuit uw moskee. Die roepen negatieve associaties op aan elementen en gebeurtenissen waarmee zij worden geconfronteerd tijdens operaties.”
Volgens advocaat Michael Ruperti zouden er ook waarnemingen vanuit de moskee zijn gedaan.
Woordvoerders van Defensie laten De Telegraaf weten niet op de hoogte te zijn van de klachten en laten ook weten dat de relatie met de moskee juist prima is. "Het KCT weet niet wie de brief hebben gestuurd, dat is het meest vreemde”, zegt kapitein Dennis Stoppelenburg, woordvoerder van de Koninklijke Landmacht, tegen BN DeStem. Als het aan hem had gelegen was er een gesprek geweest tussen de commandant en de moskee, in plaats van dat er een brief werd gestuurd.
Het bestuur van de moskee is ook zeer verbaasd over de brief en snapt niet waarom een advocaat is ingeschakeld en niet even is aangebeld bij de moskee. De oproep tot gebed, die normaal gesproken één keer in de week maximaal twee minuten klinkt, is volgens voorzitter Mohammed Amezian, de afgelopen vier maandn helemaal niet gedaan. De minaret, waar zelden iemand komt, heeft geblindeerde ramen.
Het bestuur van de moskee heeft laten weten dat ze graag met de commando's in gesprek gaan.
Het programma Nieuwsuur deed haar journalistieke werk en checkte in tegenstelling tot advocaat Ruperti de feiten. Het leidde tot een hilarische reportage.
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.
Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!
Meer over islam en media, media, militairen, moskee, roosendaal.