Turkse vereniging DIDF geweigerd in buurthuis na kritiek op Erdogan
In opinie op 21-10-2014 | 10:26
De Turkse arbeidersvereniging DIDF werd zaterdag de toegang geweigerd tot het Zaandamse buurtcentrum De Poelenburcht. Er waren klachten over de club binnengekomen nadat leden van de vereniging vorige week donderdag tegen de Turkse president Erdogan en diens lakse houding tegenover terreurorganisatie ISIS hadden gedemonstreerd.
Het buurtcentrum is gevestigd in Poelenburg, een voornamelijk Turkse buurt in Zaandam. Het buurtcentrum heeft aan het Noordhollands Dagblad laten weten dat het besluit is genomen omdat De Poelenburcht niet tussen verschillende groepen wil staan. Beheerder Erwin Stam van het buurtcentrum: "We zitten middenin een Turkse wijk, waar verschillende groepen actief zijn. DIDF verspreidt flyers met propaganda, die niet goed vallen in deze buurt. En onze naam staat ook op die flyers. Daardoor krijgen we ook een politieke kleur. Wij willen neutraal blijven, we zijn er voor de hele buurt."
Het buurtcentrum zou klachten hebben gekregen van andere Turkse groepen in de buurt. De boodschap van DIDF zou door een groot deel van de wijk niet worden gepruimd aldus Erwin voor radio 1. Om het buurtcentrum rendabel te houden moeten grote groepen niet voor de kop worden gestoten. Het buurtcentrum wil de politiek buiten het centrum houden.
Voorman Gazi Gulum van de vereniging in het Noordhollands Dagblad: ,,In Poelenburg zijn mensen die anders denken dan wij. Dat kan, iedereen mag zijn eigen opvattingen hebben. Wij bemoeien ons ook niet met de anderen. Maar Zaanstad is een vrije gemeente. Als we nu een ander onderkomen zoeken, betekent het dat we ons in de vrijheid van meningsuiting laten beperken."
Kamerlid Sadet Karabulut, in het verleden zelf actief bij DIDF, twitterde:
Je mag fan zijn van de Turkse president Erdogan. Maar ook kritiek op hem hebben. Een buurthuis is van iedereen. http://t.co/eLOy6KVcLy
— Sadet Karabulut (@SadetKarabulut) October 20, 2014
De SP heeft aangekondigd de kwestie donderdag in de Zaanse gemeenteraad aan de orde te willen stellen. Het gaat om een buurthuis dat, zonder subsidie, als zelfstandige instelling is doorgegaan. De SP vraagt zich af of de verzelfstandiging nu betekent dat minderheden geen toegang meer hebben tot buurtvoorzieningen.
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.
Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen
Meer over didf, erdogan, vrijheid van meningsuiting, zaandam.
Reacties
Erik Schaap - 22/10/2014 10:29
Dat de meerderheid van de Turken in Poelenburg conservatief is, lijkt me overigens een boude stelling. Heb je daar cijfers over?