Turkije zeer kritisch over Nederlandse jeugdzorg
In opinie op 22-10-2013 | 13:50
Morgen wordt in het Turkse parlement een rapport besproken van zijn mensenrechtencommissie over de jeugdzorg in Nederland. Het is een zeer kritische verhandeling geworden. Zo stelt het rapport dat Jeugdzorg kinderen te snel bij hun ouders weghaalt en niet genoeg rekening houdt met hun culturele en religieuze roots.
Naar aanleiding van klachten van Turkse immigranten bracht een parlementaire delegatie uit Turkije een bezoek aan Nederland en België om onderzoek te doen naar jeugdzorg, meldt de Volkskrant vandaag. Twee maanden daarvoor was dat al in Duitsland gebeurd. Vooral het onderbrengen van Turkse kinderen bij niet-islamitische ouders heeft binnen de Turkse gemeenschappen in Europa kwaad bloed gezet. Begin dit jaar was er veel te doen over de uithuisplaatsing van de 9-jarige Yunus in een lesbisch pleeggezin. Vicepremier Lodewijk Asscher noemde destijds de Turkse bemoeienis met de jeugdzorg 'volstrekt ongepast'.
In het rapport doet de mensenrechtencommissie van het Turkse parlement ook een aantal aanbevelingen. Allereerst mag volgens de commissie het weghalen van een kind alleen een laatste redmiddel mag zijn waarover niet Jeugdzorg maar een rechtbank hoort te beslissen. Daarnaast moet altijd eerst worden gezocht naar opvang in de familie. Ook moet het kind de kans krijgen om de moedertaal te leren en te spreken. Verder mag de uithuisplaatsing geen manier zijn om het kind te assimileren in de Nederlandse cultuur. Tenslotte zouden volgens de commissie - in het geval van Turkse kinderen - de autoriteiten altijd de Turkse ambassade of het Turkse consulaat op de hoogte moeten stellen.
Het Turkse parlement zal het rapport hoogstwaarschijnlijk aannemen. Interessanter lijkt de reactie van Nederlandse zijde. Het wachten is op Asscher.
bron: Volkskrant
Meer over jeugdzorg en de zaak Yunusop dit blog: hier
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.
Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.
Meer over jeugdzorg, lodewijk asscher, turkije, yunus.