Turkije, een moslimland?

In opinie door Anouk Willemsen op 30-05-2013 | 15:15

Tekst: Anouk Willemsen

De Volkskrant berichtte vrijdag 24 mei dat ‘Turkije, een moslimland, (…)’ de verkoop en consumptie van alcohol aan banden wil leggen. Door de Volkskrant werd er verder niet ingegaan op de omvang en de redenen van de beperkingen op het gebied van alcohol in Turkije. Door direct in de eerste zin Turkije een moslimland te noemen wordt ten onrechte gesuggereerd dat deze maatregelen alleen met de islam van doen hebben. Deze subjectieve manier van schrijven, over zaken die enigszins met de islam te maken (zouden kunnen) hebben, wordt niet alleen door de Volkskrant in toenemende mate gebezigd, maar ook door vele andere invloedrijke Nederlandse media. Deze zaak rondom alcoholbeperkingen in Turkije is slechts één van de vele voorbeelden.

Turkije is een seculiere staat en premier Erdoğan verwijst voor zijn wetsvoorstellen over alcohol naar de Turkse grondwet waarin staat dat de staat het welzijn van het gezin moet beschermen. De maatregelen houden in dat het maken van reclame voor alcohol wordt verboden, en dat op alcoholische producten waarschuwingen moeten komen te staan, ten aanzien van de risico’s voor de gezondheid van de consumenten. Ook wordt het binnen een straal van 100 meter van scholen, studentenhuizen en religieuze gebouwen lastiger om aan alcohol te komen. Tussen 22:00-6:00 uur mogen winkels geen alcohol meer verkopen, maar voor de horeca geldt dit niet. Tegenstanders van de conservatieve AK-partij van premier Erdoğan stellen dat deze maatregelen stappen zijn die de premier zet, om van Turkije een islamitische staat te maken. In Nederland worden vaak voornamelijk de stemmen van deze tegenstanders in overweging genomen. 

Niet alleen Turkije, maar ook Nederland probeert op allerlei manieren burgers te ontmoedigen om (veel) alcohol te drinken. De minimumleeftijd waarop je alcohol kunt kopen wordt verhoogd naar 18 jaar, BOB-campagnes sieren al jarenlang menig bord langs de snelweg, en volgens onze Mediawet is het verboden om tussen 6.00 uur en 21:00 uur alcoholreclame op tv en radio uit te zenden. Ook in andere Europese landen is er vaak strenge wetgeving op het gebied van reclame voor alcohol en verkrijgbaarheid van alcohol. In sommige Europese landen, zoals Zweden bijvoorbeeld, zijn de accijnstarieven op alcoholische dranken zelfs zo hoog, dat alcohol bijna onbetaalbaar wordt. In Europa heeft dit echter niets met geloof, maar met gezondheid te maken.

Waarom zou de enige reden dat de overheid van Turkije zich zorgen maakt over alcoholgebruik/-misbruik zijn dat de meerderheid van de bevolking islamitisch is? Waarom kan dit in Turkije, een moslimland (volgens de Volkskrant), niet ook met de gezondheid van haar burgers te maken hebben? Net zoals in Europa het geval is?

De taak van journalisten is om meerdere kanten van een verhaal belichten, om vervolgens een objectief bericht de wereld in te sturen. Dit wordt helaas nogal eens ‘vergeten’ als de berichtgeving over de islam of over islamitische landen gaat.

Anouk Willemsen, student Arabisch/Midden-Oostenstudies RU Nijmegen.
Eerder verscheen van haar Schuldig, omdat het in (complot) theaorie zou kunnen - de zaak Ergenekon


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.


 

 


Meer over alcohol, anouk willemsen, gezondheid, islam, media, turkije.

Delen:

Reacties


wiert van der veen - 31/05/2013 11:28

Binnenkort komt de Volkskrant dus met het bericht dat het gereformeerde land Nederland het gebruik van alcohol ontmoedigt?

San - 31/05/2013 09:18

De volkskrant is een extreemrechtse krant, geen aandacht aan besteden joh.