Strijden Diyanet en Milli Görüs om Westermoskee?

In opinie op 28-01-2015 | 09:00

De van buiten bijna voltooide Westermoskee staat centraal in een machtsstrijd tussen Diyanet en Milli Görüs, twee Turkse religieuze organisaties.

In 2010 de plannenmakers van de moskee in Amsterdam-West door Milli Görüs geroyeerd. Vanaf toen gingen ze verder hun eigen weg, maar nu dreigt een liquiditeitsprobleem omdat de aannemer nog 320.000 euro krijgt.

Het Parool schrijft dat Diyanet vorige week enkele winkelpanden en appartementen in de Witte de Withstraat in Amsterdam-West heeft gekocht van een stichting die via bestuurders en geldstromen verknoopt is met de Westermoskee. Met dit geld zou het liquiditeitsprobleem opgelost kunnen zijn. De vraag is dan wie de eigenaar van de Westermoskee is.

Het Parool noemt het opvallend dat niet is onderhandeld over de prijs. Diyanet betaalde de gevraagde 530.000 euro voor de panden, die al acht maanden te koop stonden. Het is onduidelijk wat Diyanet met de panden wil. 

Een woordvoerder van de Westermoskee ontkent tegenover Het Parool dat deze nu onderdeel is van Diyanet, het Turkse directoraat voor Godsdienstzaken.

Milli Görüs kan ook nog aanspraak maken op de moskee. Deze organisatie heeft nog een kwart van de aandelen in bezit in de beleggingsmaatschappij die eigenaar is van de Westermoskee. 

Lees meer in Het Parool 

 

Eind vorig jaar publiceerde journalist Kemal Rijken het boek Westermoskee en de geschiedenis van de Nederlandse godsdienstvrijheid. Binnenkort een bespreking van dit boek op Republiek Allochtonië. Meer hier

Meer artikelen over de Westermoskee op Republiek Allochtonië hier


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 

 


Meer over amsterdam, diyanet, milli görüs, westermoskee.

Delen: