Steeds meer Polen in psychische nood
In opinie op 01-11-2011 | 07:55
Steeds meer Polen in Nederland krijgen psychische hulp. In twee jaar tijd klopten er 700 Polen aan bij een nieuwe GGZ-instelling met Poolstalige medewerkers. De belangrijkste klachten zijn eenzaamheid, slechte huisvesting en discriminatie.
Dat schrijft De Pers vandaag. Het dagblad sprak met Iwona Smoktunowicz die zoveel Poolse patienten kreeg dat ze in 2009, met hulp van anderen, een GGZ in Amsterdam heeft opgericht met Pools-sprekende medewerkers.
Inmiddels zijn er ook filialen zijn in Eindhoven, Deventer, Utrecht en Zoetermeer. Bij de GGZ werken in totaal 11 psychiaters en psychologen, die vrijwel allemaal Pools en Nederlands spreken.
In Nederland wonen nu meer dan 200.000 Polen wonen. De meesten kwamen hiernaartoe na de toetreding van Polen tot de EU in 2004, en vooral nadat ze in 2007 zonder vergunning in ons land mochten werken.
Uit een in september verschenen rapport bleek dat de Nederlandse overheid heeft gefaald bij het in goede banen leiden van de toestroom van arbeidsimmigranten uit Polen.
Smoktunowicz in De Pers: ‘Het inburgeren kan niet goed verlopen. Mensen komen hier in hele groepen naar toe en wonen met elkaar; ze raken geïsoleerd van de rest van de samenleving, en van hun familie en vrienden in Polen. Of ze raken door verveling aan alcohol of drugs.’ De Pool die verslavingsgevoelig is, is hier dus extra kwetsbaar. Komt ook nog eens bij dat softdrugs in Nederland overal verkrijgbaar zijn.
Ook problemen tussen ouders en kinderen komen voor, vertelt ze. Kinderen nemen de liberale, ‘we praten overal over’, cultuur van school mee naar huis, waar de Poolse normen heersen. Ouders verwachten dat kinderen simpelweg naar ze luisteren, discussie wordt niet gewaardeerd.
Lees meer in De Pers
Zie ook:
Meer Oosteuropeanen van verwacht
Meeste Poolse immigranten gaan weer terug naar Polen
Minister Kamp wil werkloze Moe-landers uitzetten
MOE-landers: de Marokkanen van de jaren '10
Poolse gastarbeiders vestigen zich permanent in Nederland
Meer over gezondheid, integratie, moelanders, polen, psychische zorg, zorg.