Stagiaire geweigerd vanwege hoofddoek
In opinie op 06-02-2014 | 10:45
Een uitzendbureau uit Roosendaal wil een stagiaire niet in dienst nemen omdat zij mogelijk een hoofddoek gaat dragen. "Wij zijn een Nederlands bedrijf en ik mag dat gewoon eisen van de werknemers", zegt de vestigingsmanager in een opgenomen telefoongesprek.
Een gesprek dat de moslimomroep had met de baas van All In Personeel werpt een ander licht op de situatie. ,,Dit verhaal breekt mijn hart. Als moslim juich ik de hoofddoek alleen maar toe!” aldus directeur Dasguney. De van oorsprong Turkse werkgever betoogt dat er sprake is van een misverstand. ,,Leila is van harte welkom bij ons. Met of zonder hoofddoek.”
De 18-jarige Leila Kallal had een sollicitatiegesprek bij uitzendbureau All Inn. Tijdens dit gesprek kreeg vragen over haar afkomst en haar geloof. Via via had de vestigingsmanager gehoord dat Kallal vroeger een hoofddoekje had gedragen en ze wilde weten of Kallal dat weer ging doen.
"Ze vertelde dat een hoofddoek kan afschrikken binnen de organisatie. Ze vond het zeker niet gepast om er een te dragen", schrijft Kallal aan de NOS.
Het is wettelijk niet toegestaan om een werknemer of stagiair te weigeren op basis van zijn godsdienst. Volgens het College voor de Rechten van de Mens moet iedereen op het werk in beginsel religieuze voorschriften kunnen volgen. Het dragen van een hoofddoekje valt daaronder.Lees verder bij de NOS.
De moslimomroep sprak werkgever Dasguney. Deze stelt: ,,Leila heeft zelf aan ons gevraagd hoe we dachten over een hoofddoek. Wij hebben haar alleen maar uitgelegd welke reacties een hoofddoek kan uitlokken bij onze klanten!”
Hij laat weten dat het uitzendbureau nooit klachten gekregen van (Poolse) klanten over werknemers met een hoofddoek.,,En mochten we die wel krijgen, zien we dat uiteraard als discriminatie en daar zouden we dan als bedrijf zeker tegen optreden!”
Dasguney laat aan de moslimomroep weten dat Leila nog steeds welkom om met haar stage te beginnen, maar Leila geeft aan voor geen goud daar stage te willen lopen omdat het bedrijf naar haar mening een strafbaar feit heeft begaan.
Meer over discriminatie op dit blog hier, meer over de vrijheid om hoofddoeken te dragen hier.
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.
Meer over discriminatie, hoofddoek.