Seksisme van Marokkaanse Nederlanders en begrip voor Van Woerkom

In opinie op 06-06-2014 | 08:45

"Ik deed een zomer promotiewerk op straat in Den Haag. U weet wel, een van die idioot vrolijke jongeren die u achterna rent met een NRC Handelsblad en roepen dat u toch hopelijk niet zo ver gezonken bent dat u de Telegraaf leest. (..) Tijdens die drie maanden kwam ik echter ongewild tot de volgende conclusie: de mannen die mij lastigvielen met seksistische opmerkingen, waren vooral Marokkanen. Dat gebeurde elke dag een stuk of drie keer. Ook al begint het met een compliment, ik ervaar dat als lastig vallen aangezien ik me verzet tegen de veronderstelling dat ik enkel besta als een stuk vlees om hen als man een plezier te doen. Hoe ik ook reageerde - lees: negeerde - hier in Nederland eindigt het altijd met het woord 'kankerhoer' en een gevoel van onveiligheid."

Dat schrijft Laurie Treffers in een ingezonden brief in de Moslimkrant.

Ze benadrukt dat ze niet wil generaliseren, maar begrijpt op grond van haar ervaringen wel waarom Guido van Woerkom zijn vrouw niet in de auto laat stappen bij een Marokkaanse taxi-chauffeur:

"Ja, ik vind het een probleem dat ik enigszins kan begrijpen waarom Guido van Woerkom zijn vrouw niet in de auto laat stappen bij een Marokkaanse taxi-chauffeur. Dat komt niet voort uit racisme, maar uit persoonlijke ervaring. De vraag waar ik dan mee blijf zitten, is: waarom lijkt het zo gewoon voor Marokkaanse mannen om vrouwen op deze manier te bejegenen? Waarom wordt er alleen respectvol met een vrouw omgegaan als er een man in haar bijzijn is? Is zij alleen niet genoeg om te respecteren en je mening over haar uiterlijk voor je te houden? Is het een vastgeroeste cultuur? De puberteit in combinatie met jezelf bewijzen? Groepsdruk?"

Ze roept op tot een debat. 

Zie ook: 

Voor ongesluierde vrouwen is emancipatiestrijd nog lang niet voltooid (Ellen van den Bovenkamp)

Veroordeeld tot een sissende man thuis (Noortje Thijssen)

Waarom worden wij niet allemaal erg kwaad? (Sarah Sluimer)

Alledaags seksisme 1 en alledaags seksisme 2 (Bart Voorzanger)

De problematiek van seksisme en racisme in een post-feministische samenleving (Nella van den Brandt)

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 


Meer over emancipatie, laurie treffers, marokkanen, moslimkrant, seksisme.

Delen:

Reacties


Sanne de Vries - 06/06/2014 09:44

Waar ik me vooral over verbaas is dat Van Woerkoms uitspraken naast discriminerend ook seksistisch zijn. En dat dat bijna niet wordt opgemerkt.
Het lijkt erop alsof Van Woerkom (en ook de journalist van RTL nieuws die hem gisteren interviewde) vrouwen beschouwt als een soort kinderen, aan wie je dingen kunt verbieden of niet.
Alsof vrouwen niet zelfstandige en volwassen wezens zijn, maar zich horen te gedragen naar de regels van mannen.
Jammer dat dit verborgen seksisme niet wordt opgemerkt.