Romeo en Julia 2.0

In opinie door Hasna el Maroudi op 18-01-2012 | 09:13

Tekst: Hasna el Maroudi

Veel Marokkaanse meiden kiezen voor, wat lijkt te zijn, de weg van de minste weerstand. Tussen twee vuren gevangen – je partner wil je ouders dolgraag ontmoeten, maar je ouders zullen je partner niet zonder meer accepteren - lijkt liegen en bedriegen het makkelijkst. De relatie wordt geheim gehouden, om ‘gedoe’ te vermijden. Dat schrijft Hasna el Maroudi.

Joop-opinieschrijfster en journalist Brenda Stoter schreef op haar weblog een fictief stuk, met een kern van waarheid, ‘het mooiste meisje in de kast’, over een geheime relatie tussen een Marokkaans meisje (Nadia) en een Nederlandse jongen (Tim). De twee hebben elkaar op school leren kennen en zijn smoorverliefd, maar moeten hun liefde voor elkaar geheimhouden, omdat de ouders van Nadia Tim nimmer zullen accepteren. Na flink wat geheimzinnigheid besluit Nadia ‘uit de kast’ te komen en de relatie op te biechten aan haar vader. Tot haar grote verbazing wil hij Tim wel ontmoeten.

Eind goed, al goed, zou je denken. Het is dat Stoter onderaan schrijft ‘omdat we altijd blijven dromen en omdat ze soms ook echt uitkomen’, want de werkelijkheid zit toch echt anders in elkaar. Geheime relaties zijn een fenomeen onder Marokkaanse vrouwen. Omdat daten voor het huwelijk van de islam niet mag, wordt daten met een Marokkaanse man in veel kringen als taboe gezien. Een Nederlandse man is zo mogelijk nog erger. Ouders zijn bang dat de Marokkaanse cultuur ‘verloren gaat’ bij inmenging en dat de Marokkaanse dame verwijderd raakt van haar geloof.

Het opiniestuk van Nora Kasrioui ‘Marokkaanse vrouw zoekt blonde prins’ (1 december 2011) deed mijn wenkbrauwen dan ook fronsen. Ze beschrijft hierin hoe steeds meer Marokkaanse vrouwen een Nederlandse man boven een Marokkaanse verkiezen en hoe het steeds meer geaccepteerd is om met een Nederlandse man thuis te komen. Het credo zou zijn: ‘Liever een moslim dan geen moslim’, aldus Kasrioui.

Onvoorzien illustreert ze hiermee exact het probleem waar Marokkaanse vrouwen bij het kiezen voor een Nederlandse partner tegenaan lopen en haalt ze haar rooskleurige beeld onderuit. Want waar kom je die Nederlandse moslimman, zoals omschreven door Kasrioui, die progressief is en de islam wat vrijer beleeft, tegen? De man die je vader meteen zal omarmen en door je moeder zal worden overladen met koekjes en andere lekkernijen? Het antwoord is: nergens. Hoogstens wil je partner zich, na jarenlang in een geheime relatie verwikkeld te zijn geweest, bekeren. Uit liefde. Voor jou. Thuis zal hij er geen hammetje minder om eten, om bij je ouders de maaltijd netjes met ‘bismillah’ te beginnen.

De meest voor de hand liggende consequenties van een geheime relatie, intercultureel of niet, zijn in het begin ‘als mijn ouders erachter komen, mag ik nooit het huis meer uit’. Naar mate de tijd vordert worden heftigere gevolgen duidelijk. Het incident op nieuwjaarsnacht is de nachtmerrie van iedereen die een geheime relatie heeft. In het Apollo hotel in Utrecht viel een 25-jarige Marokkaanse jongen van een trap en overleed ter plaatse. Hij wilde samen met zijn vriendin de avond doorbrengen in het hotel. Zijn ouders wisten niet waar hij was op het moment dat hij overleed. Zijn vriendin zal niet bij haar ouders terecht kunnen om te rouwen om het verlies van haar vriend, omdat zij niet wisten van zijn bestaan. Bovendien zal ze moeten uitleggen waarom ze nachten aaneen in bed huilt. En zo volgt de ene leugen de volgende op en wordt het web van leugens steeds dikker.

En dan heb je nog de consequenties voor je eigen relatie: Samen op vakantie kan niet. Of er moet gelogen worden. Hand in hand over straat kan niet, want je kunt gespot worden. Toekomstplannen blijven vaag, want hebben jullie eigenlijk wel een toekomst samen? En zo ja, hoe ziet die er dan uit?

Veel Marokkaanse meiden kiezen voor, wat lijkt te zijn, de weg van de minste weerstand. Tussen twee vuren gevangen – je partner wil je ouders dolgraag ontmoeten, maar je ouders zullen je partner niet zonder meer accepteren - lijkt liegen en bedriegen het makkelijkst. De relatie wordt geheim gehouden, om ‘gedoe’ te vermijden.

En dan, wanneer de Marokkaanse vrouw er echt niet meer omheen kan en eindelijk zegt ‘pap, mam, ik heb een Nederlandse vriend’, propt ze haar geliefde snel in de kast waar ze zelf net uit is gesprongen om ervoor te zorgen dat hij wordt geaccepteerd. ‘En hij is moslim!’

Ik ga ervan uit dat ouders met alle goede bedoelingen hun kroost 'de juiste koers' proberen te wijzen, maar met de beste bedoelingen wordt de liefde tot iets wreeds gemaakt. En dat kan toch nooit de bedoeling zijn geweest?

Lees hier het stuk van Brenda Stoter: Het mooiste meisje in de kast

Hasna el Maroudi is publiciste. Ze schreef eerder voor Spunk, NRC Next en is tegenwoordig redacteur van joop.nl Deze column is ook op joop.nl verschenen en in overleg met Hasna op Republiek Allochtonië geplaatst. 

Lees ook:

Intercultureel spelen, trouwen en opvoeden

Marokkaanse man zoekt blonde prinses

Haat tegen Marokkaanse mannen

Moderne Marokkaanse vrouw date liever een (bekeerde) autochtoon

 


Meer over emancipatie, hasna el maroudi, marokkaanse meiden, partnerkeuze, relaties, vrouwenemancipatie.

Delen:

Reacties


ShabnamNL - 30/01/2012 12:49

Eerlijk duurt het langst en zeker voor een ware moslima, of niet? En.....niet alleen Marokkanen zijn moslim.