Representativiteit moslimomroepen moet opnieuw beoordeeld worden
In opinie op 18-07-2011 | 09:00
Het Commissariaat voor de Media moet opnieuw beoordelen of de Stichting Moslimomroep (SMO) en de Stichting Samenwerkende Moslim Organisaties Nederland (SMON) publieke zendtijd verdienen op radio en televisie. Dit heeft de Raad van State woensdag bepaald.
Het Commissariaat dient nader te motiveren of en zo ja, in welke mate, de SMO en de Stichting Moslim Organisatie Nederland (SMON) zich van elkaar onderscheiden. Daartoe moeten de SMO en de SMON wel zelf bij het Commissariaat aantonen dat zij representatief zijn, en meer representatief dan de ander. Zij moeten de representativiteit aantonen met objectieve en verifieerbare gegevens.
Het Commissariaat voor de Media heeft, zoals de toezichthouder eerder al had besloten, de mogelijkheid om geen enkele organisatie aan te wijzen voor het verzorgen van de zendtijd voor moslims. Dat heeft de Afdeling Rechtspraak van de Raad van State op 13 juli bepaald.
Daarnaast heeft de Raad van State geoordeeld dat de Stichting Moslimomroep (SMO) niet aannemelijk heeft gemaakt dat zij schade heeft geleden als gevolg van de eerdere afwijzing van haar aanvraag.
Ook heeft de Raad van State bepaald dat het Commissariaat terecht in zijn oordeel meeweegt of in voldoende mate de tweede en derde generatie moslims worden vertegenwoordigd.
Bronnen: Telegraaf en Commissariaat voor de Media
Zie ook:
- Moslimomroepen grijpen naast zendtijd
- Mohammed Cheppih en Radi Suudi over mislukken moslimomroep
- De soap 'Zendtijd voor de islam'
- Extern: bekijk hier een artikel over Nederlandse moslimomroepen op de website van Wereldjournalisten (door Susan Bink).
Meer over islamitische omroep, media, moslimomroep, moslimomroepen, smo, smon.