Radicalisering: steunpunt voor families en Amsterdamse imams beginnen een site
In opinie op 10-11-2014 | 21:11
Er komt een onafhankelijk steunpunt voor de families van jihadisten en potentiële Syriëgangers. Er zou grote behoefte aan zo'n steunpunt bestaan bij families. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.
Het Parool brengt vandaag het nieuws dat 5 Amsterdamse imams het initiatief hebben genomen voor een jongerenwebsite tegen radicalisering.
De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft een 'kwartiermaker' aangesteld om zo'n faciliteit op te zetten. Deze zal nauw gaan samenwerken met bestaande maatschappelijke initiatieven. Het steunpunt gaat begin volgend jaar van start. Lees meer in de Volkskrant
Jongerenwebsite tegen radicalisering
Het Parool schrijft dat sinds de zomer vijf Amsterdamse imams aan een website werken waar moslimjongeren onder meer vragen kunnen stellen over hun geloof. Hiermee willen de imams een alternatief bieden voor radicale sites en hun propaganda op sociale media.
Mohammed Echarrouti, voorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland in het Parool: 'De jongeren die radicaliseren hebben vaak een zwakke theologische bagage, waardoor ze vatbaar worden voor de ideeën van radicale organisaties.' Jongeren gaan op internet vaak te rade bij theologen uit het Midden-Oosten. 'Die zijn nu eenmaal niet op de hoogte van wat er in Amsterdam speelt. Hoe kunnen zij onze jongeren nou goed adviseren?'
De website moet begin 2015 online staan. Er wordt al enkele jaren gepleit voor de aanpak van radicalisering op het internet. Dit is één van de initiatieven die hier een antwoord op probeert te geven.
Een onderdeel van het initiatief zijn ook bijeenkomsten voor moskeebezoekers. De eerste was vorig weekend in de Al Kabirmoskee. Op Republiek Allochtonië verscheen een verslag.
'We streven ernaar met alle Amsterdammers in vrede te leven', zegt Marzouk Aulad Abdellah, één van de imams uit de denktank in Het Parool. De imams noemen dit initiatief hun 'vreedzame jihad', omdat jihad - anders dan veel mensen denken - niet 'oorlog' betekent, maar 'streven'. 'Ook moslimjongeren hebben een fout beeld van wat de islam met jihad bedoelt. Wij willen dit corrigeren.' Lees verder in Het Parool.
160 jihadisten
Volgens minister Plasterk zijn er ongeveer 160 personen vanuit Nederland naar Syrië en Irak gereisd om zich aan te sluiten bij de strijd van extremistische moslims. Een vorige schatting ging uit van 140 man. Volgens Plasterk komen er zo'n tien per maand bij. De meesten zouden sluiten zich aansluiten bij Islamitische Staat.
Meer over radicalisering op dit blog hier
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.
Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen
Meer over amsterdam, echarrouti, radicalisering, radicaliseringamsterdam, rvmn, steunpunt families.