R.E.S.P.E.C.T
In opinie door Dilan Yesilgöz op 01-05-2012 | 11:04
Tekst: Dilan Yesilgöz
Schokkende beelden van rechters van het Utrechtse hof die zich laten uitschelden door zes, zojuist veroordeelde, groepsverkrachters. De rechters kijken een beetje apathisch voor zich uit, net jongentjes die gepest worden op het schoolplein en niets terug durven te doen. Ze laten het van zich af glijden, je hoort ze denken ‘Ach, woorden doen geen pijn’.
De criminelen worden ter plekke door niemand aangesproken op belediging van het hof en verdwijnen vloekend en tierend achter de tralies. Tijdje gevangenisstraf zal hun street credibility verhogen en zodra ze op vrije voeten zijn, zullen ze op straat ontvangen worden als helden.
Onaantastbaar, respectloos en vette maling aan de maatschappij. En waarom ook niet? Het recht van de sterkste geldt.
Voorzitter van de Landelijke Expertisegroep Veiligheidspercepties Marnix Eysink Smeets, stelt naar aanleiding van onderzoek van de Expertisegroep samen met het Nicis Institute (2011), dat veel intimiderende straatjongeren zich onaantastbaar wanen, en dit eigenlijk ook zijn. Deze, veelal criminele, jongeren weten door ons huidige rechtssysteem vaak de dans strafrechtelijk te ontspringen. Dit geeft niet alleen deze criminelen het gevoel onaantastbaar te zijn, ook de buurtbewoners en wijkagenten die deze jongens een paar uur later met een grote bek weer op straat zien lopen, verliezen moed.
De zaak van de zes groepsverkrachters werd juist nieuws door de hoge straffen die deze rechters toekenden. Maar toch heeft de rechterlijke macht ook hier zichtbaar gefaald.
Zes jongens die geen enkel respect hebben, voor wie dan ook. Zes jongens die drie jonge meisjes verkrachten. Zes jongens die daarna de rechters in hun gezicht uitschelden als de straf wordt voorgelezen. Wat gaat hier vreselijk mis?
Het meest opvallende is de taakopvatting van de rechters. Ze hebben bepaald wie schuldig is en welke straf diegene verdient. Klaar. Maar rechters zijn er niet alleen om een uitspraak te doen over de schuldvraag en de strafbepaling. Dan kan de uitspraak ook administratief worden afgedaan, dan is het slechts een formaliteit.
Nee, rechters zijn er ook om de eerste stap te zetten in het corrigeren van de verhoudingen,
Zij zijn op dat moment de enige vertegenwoordigers van de moraal en zouden de top moeten vormen van de piramide waar het onze waarden en normen betreft. Tijdens de uitspraak van deze zaak laten de rechters niet alleen u en mij vallen, de burgers die zij daar dienen te vertegenwoordigen, maar ze schofferen de drie slachtoffers van deze groepsverkrachting. Het wordt tijd dat in de rechtszaal de moraal terugkeert en onze rechters respect afdwingen.
Dilan Yesilgöz is redactrice van Republiek Allochtonië.
Meer van Dilan hier
Link: Nederlandse groepsverkrachters beledigen rechters (video)
Meer over criminaliteit, dilan yesilgöz, moraal, rechters, rechtsstaat.
Reacties
Jij ook bedankt voor je reactie. Ik kan wel iets vinden in het punt dat rechters die nodig zijn in onze samenleving zich niet hoeven laten uitschelden. Ze hadden ze dan ook beter door de parketpolitie laten verwijderen. Misschien gebeurde dat ook wel. Ik heb het niet kunnen zien. Meestal is zo'n uitspraak ook niet zo land en zullen ze daarna toch gelijk worden afgevoerd. Heb jij meer gezien dan het filmpje waar je naar hebt verwezen?
Dan over het straffen: Vind jij dat er dan nog een rechtszaak moet plaats vinden over wat ze geroepen hebben? Je kan namelijk niet zomaar extra straffen. Daar heb je een proces voor nodig. Dat staat in de wet die door jouw en mijn volksvertegenwoordiging is opgesteld.Het gebeurde namelijk tijdens de uitspraak. Dan hebben die gasten weer de kans om de boel te verstieren. Is dat voor jou een betere situatie?
Sterker nog ben jij van mening zoals in je stuk staat dat als de jongens een extra straf krijgen van zeg een maand bovenop de 5 jaar omdat ze wat tegen deze rechters hebben geroepen dat dit zorgt dat zij de burgers niet laten vallen, de slachtoffers niet meer geschoffeerd worden en dat ze meer respect krijgen. Ik denk eigenlijk dat de rechtbank niet zo snel beledigd is door dit soort jongens. Er wordt heel wat geroepen tegen rechters van personen die net te horen hebben gekregen dat ze een aantal jaar van hun leven tegen vier muren moeten aankijken. Daar zijn ze aan gewend, maar niet van onder de indruk. Ze doen hun werk goed al is het alleen met de advocaat aanwezig.
Bovendien zoals in je stuk staat een maand extra gevangenisstraf betekent dat juist niet weer extra street credibility?
Dank voor je reactie. Wat de rechters hadden moeten doen is een aanvullende straf ( in welke vorm dan ook, dat valt onder rechterlijke onafhankelijkheid,heb ik respect voor) meten uitspreken omdat deze jongens het hof beledigen.
Belangrijk thema dat je hier bespreekt. Ik begrijp alleen de kern van je betoog niet helemaal. Je citeert Smeets dat bepaalde jongeren zich onaantastbaar wanen, maar deze jongens krijgen toch hoge straffen? Dat lijkt me allerminst onaantastbaar. Ik begrijp dan ook helemaal niet waarom de slachtoffers worden geschoffeerd. Het is vastgesteld dat de daders iets fout hebben gedaan en nu niet vrij rondlopen en weer de slachtoffers tegen kunnen komen. Daarmee is niet het trauma van de slachtoffers verdwenen, maar het is geen schoffering.
Ik ben van mening en zo lijkt het ook in Nederland te zijn ingericht dat rechters niet de vertegenwoordigers zijn van het volk. Dat is het parlement. Zij maken de wetten en de rechters passen die toe in het concrete geval. Eigenlijk bepalen wij als volk de moraal en de rechters passen deze toe. Jij en ik staan dus boven in die piramide en niet de rechters.
Ik begrijp dan ook niet wat je bedoelt met het corrigeren van de verhoudingen. De rechters hadden ze mogelijk kunnen wegsturen, maar dat kan je ook zien als een zwaktebod. Je kan ze dan niet aan ofzo. JIj wilde toch niet dat de rechters gingen terug schreeuwen of zelfs schelden? Ik vind niet dat zoiets de positie van de rechter versterkt. Bovendien de uitspraak van de rechters zal doorgang vinden. De daders moeten hun straf uitzitten
(Weliswaar hoger beroep).
Misschien kan je nog wat meer vertellen of wat je precies zou willen verbeteren aan de positie van de rechters in een ander stuk.
Een ding is in ieder geval zeker een reactie zoals die van Timur helpt daar niks bij en toont mijns inziens ondanks jouw stukje van weinig respect voor rechters. De rest kan ik overigens niet lezen, want dat staat in het Turks.
Timur Atasagun - 01/05/2012 13:48
Lütfen yabancıların acıklı durunu yazın sevgili Dilan hanım.
Sevgilerimle,
Timur Atasagun