Prinses Jasmine heeft zich ingevochten
In opinie door Münire Manisa op 25-06-2015 | 08:59
Tekst: Münire Manisa
Ik heb een eigen prinses Jasmine. Een mooie Marokkaans-Amsterdamse jongedame, 21 jaar, ambitieus en qua uiterlijk een kopie van prinses Jasmine. Jasmine is geïnteresseerd in schoonheidszaken en wilt graag de hbo-opleiding huidtherapie volgen. Eerder volgde zij de opleiding schoonheidsspecialist niveau 3 via een particuliere onderwijsinstelling. Zodra zij een diploma niveau 4 heeft, kan zij de overstap naar het hbo maken.
Vol goede moed voert ze een intakegesprek van tien minuutjes met de opleidingsmanager schoonheidsspecialist niveau 4 van het Nova College in Haarlem. Twee dagen later ploft er een brief van het Nova College op de deurmat van Jasmine. Er staat in dat Jasmine niet wordt toegelaten tot de opleiding. Volgens het College past de opleiding onvoldoende bij haar 'aanleg en ambities'. Bovendien past Jasmine 'niet binnen de cultuur van het Nova College'. Het staat er letterlijk. De laatste zin is ijskoud. Verbazingwekkend brutaal en eng. Mijn Marokkaans-Nederlandse Jasmine past niet binnen de cultuur van deze blanke school in Haarlem.
Dat advies over invechten van onze premier Rutte volgt Jasmine gedwongen op. Via gedeelde contacten komt ze bij mij terecht voor advies. 'Neem contact op met de school en vraag netjes wat ze bedoelen met cultuur', adviseer ik haar, reeds wetende wat ze bedoelen. Ondertussen zal ik bellen met organisaties die Jasmine kunnen ondersteunen. De organisaties die ik bel zijn niet erg happig om haar verder te helpen en wijzen naarstig naar elkaar. Jasmine belt de school op dinsdag. En woensdag. En donderdag. En vrijdag. Talloze terugbelverzoeken worden genoteerd om vervolgens in de prullenbak te belanden. Vrijdagmiddag, 4 uur, de opleidingsmanager is naar huis.
Dat invechten blijkt geen succes. Hoe moet het met de Ahmeds en de Leila's die geen netwerk hebben? Na een semi-dreigend telefoontje aan de school waarin ik een enkele keer zeer subtiel het woord 'cliënt' laat vallen, beginnen allerlei balletjes te rollen. Binnen een kwartier is Jasmine gebeld door de directeur én de opleidingsmanager en wordt ze uitgenodigd om maandag te komen voor een gesprek. 'Had je een advocaat gebeld?', vraagt de opleidingsmanager om vervolgens een zwak verhaal op te hangen aan Jasmine over het woord 'cultuur'. Jasmine moest beschermd worden. De leerlingen komen voornamelijk uit Hilversum en Texel. Jasmine zou gepest worden. Een bezwaarbrief inleveren is niet handig, dan wordt het een 'paddenstoel'. Er zal nu wel een plekje gereserveerd worden voor Jasmine op de school, dan mag ze zich alsnog bewijzen. Verbouwereerd verlaat Jasmine de school om er vervolgens nooit meer terug te keren.
Beste Mark Rutte. Het is gebeurd. Jasmine heeft zich ingevochten. Haar netwerk en doorzettingsvermogen maakten dat ze haar plek kon opeisen op een school waar het kwaad van jouw 'invechten' leermeester is. Wat dacht je van de Ahmeds en de Leila's die geen netwerk hebben? Die in Den Haag voor 81 procent van de arbeidsmarkt worden geweerd. Het zat zijn om constant als een stuk vuil weggezet te worden door organisaties die juist behoren te helpen. Die alleen moeten vechten tegen de gevestigde orde, die worden geweerd, beledigd, bespuugd, gediscrimineerd, uitgescholden, nagekeken en aangestaard. De groep Marokkaanse Nederlanders waar 45 procent van de samenleving 'niet zo positief' over is volgens het onderzoek waar jij niet eens kennis van hebt willen nemen. Je mag trots zijn op jezelf. Dat invechten was echt een geweldig advies.
Münire Manisa is namens de PvdA lid van de bestuurscommissie in amsterdam Nieuw-West. Ze is ook eigenaar van een juridisch advies- en incassobureau in Amsterdam, Dit artikel verscheen eerder ook in de Volkskrant. Meer van Münire Manisa op Republiek Allochtonië hier.
Reactie NOVA-college
Het NOVA-college heeft op haar website de volgende reactie geplaatst: In het artikel 'Jasmine moest zich "invechten" in blanke school' in de Volkskrant valt te lezen dat een Marokkaans-Amsterdamse aspirant student voor de opleiding Allround schoonheidsspecialist niet is toegelaten tot de opleiding omdat ze niet past binnen de cultuur van het Nova College. Dit is uitgelegd alsof het om de persoonlijke culturele achtergrond gaat van 'Jasmine'. Dat heeft geleid tot veel verontwaardigde reacties. Terecht wat ons betreft. De term cultuur was hier door ons zeer ongelukkig gekozen en leidt gemakkelijk tot misverstanden.
Het gaat hier echter niet om de persoonlijke achtergrond van Jasmine, maar om het verschil tussen de culturen van twee soorten onderwijs. Particulier en regulier. Jasmine heeft haar opleiding Schoonheidsspecialist gevolgd in het particulier onderwijs. Uit ervaring weten we dat de overstap van particulier onderwijs naar regulier schools mbo vaak niet succesvol verloopt. Dit hebben wij nader met haar besproken tijdens het tweede gesprek dat naar ons gevoel goed is verlopen. Tijdens dit gesprek hebben wij haar alsnog een plek op de opleiding aangeboden. Jasmine zou daarover nadenken en inmiddels weten we dat ze ervoor heeft gekozen de opleiding op een andere school te gaan volgen. Wij wensen Jasmine oprecht veel succes met haar opleiding.
Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!
Meer over discriminatie, münire manisa.
Reacties
Wim Heitinga - 25/06/2015 19:23
“Jasmine moest zich 'invechten' in blanke school”
kopt de Volkskrant. Wie echter de reacties onder het stuk leest, ziet dat niets minder waar is. Het Nova College heeft veel allochtone leerlingen van Marokkaans, Turks en Oost-Europeaanse komaf. En uit de verklaring van de school, opgesteld door de roomblanke opleidingsmanager Mirjam Radha Kishun, blijkt dat de afkomst van Jasmine niets met haar afwijzing heeft te maken.
Zo ver zijn we dus nu in Nederland. Het zit een allochtoon een beetje tegen en op allerlei niveaus wordt direct de racismekaart getrokken. Om te janken. En dat vindt Ebru Umar ook
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/06/ebru_umar_ik_haat_jankerds_af.html