Nieuw hoofdstuk in soap moslimomroepen
In opinie door Ewoud Butter op 21-04-2013 | 09:14
Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft vorige week bekend gemaakt dat ze opnieuw een moslimomroep een kans wil geven. De nieuwe omroep, de MO, wordt een van de acht religieuze en levensbeschouwelijke Omroepen (de zogenaamde 2.42-omroepen). De omroep MO is een initiatief van de Stichting Zendtijd Moslims (SZM), een samenwerkingsverband dat toestemming heeft gekregen om tot en met 31 december 2015 uit te zenden.
De komst van de MO is een volgende stap in de soap over de moslimomroepen; een soap die die zich tot nu toe vooral kenmerkte door bestuurlijk amateurisme, fraude en gekissebis over de mate van representativiteit. Aan de nieuwe omroep de taak niet meer het nieuws te halen met relletjes, maar met goede, spraakmakende programma’s.
Toen er eind 2010 door onderlinge ruzies een eind kwam aan de samenwerking tussen de organisaties die op dat moment de zendtijd voor moslims verzorgden, hadden het Commissariaat voor de Media en de toenmalig minister Van Bijsterveldt er genoeg van en werd de NPO/NTR gevraagd het wettelijk bepaalde budget voor moslims te beheren. De NTR gebruikte het budget onder andere om er het programma De Halve Maan van te maken. Het programma werd gewaardeerd, maar ook bekritiseerd: er was weinig aandacht voor religieuze zaken.
In juli 2011 besloot de Raad van State dat er toch een islamitische omroep moest komen: representatieve moslimorganisaties hebben volgens de Mediawet namelijk recht op een eigen radio- en tv-omroep.
Het Commissariaat vroeg twee intiatieven die samen een groot deel van de moslimorganisaties in Nederland vertegenwoordigen, de SMON en de concurrerende Stichting Moslimomroep (SMO), samen te werken, omdat slechts één organisatie krijgt de licentie kan krijgen. De nieuwe Stichting Zendtijd Moslims (SZM) diende in juni vorig jaar haar aanvraag in en mag nu gaan uitzenden.
Scepsis
Het nieuwe initiatief wordt met de nodige scepsis ontvangen. Kritiek komt er vooral van de twee moslimkoepels die niet vertegenwoordigd zijn in de SZM: de Turks-alevitische Hakder, de Turkse Milli Görüs en de Marokkaanse RMMN. Zij wijzen erop dat de bestuurders van de SZM deels dezelfde bestuurders zijn die betrokken waren bij eerdere, mislukte initiatieven. Ook vrezen zij bemoeienis uit Marokko en vooral Turkije met de programmering.
Vertrouwen
Het Commissariaat en de SZM hebben er deze keer wel vertrouwen in. „We gaan niet werken als traditionele, zelfstandige omroep”, zegt woordvoerder Radi Suudi van de SZM deze week in het NRC. MO wordt een redactie binnen de NTR. Die verzorgt productie, organisatie en financiën voor MO. Paul Römer, directeur van de NTR, laat in het NRC weten dat de eindredacteuren inhoudelijk verantwoording afleggen aan de MO, en financieel aan de NTR.”
Met deze constructie wordt vooruitgelopen op de situatie in 2016. Dan wordt artikel 2.42 uit de Mediawet definitief geschrapt en moeten de huidige religieuze en levensbeschouwelijke omroepen onderdak hebben gevonden bij één van de grote omroepen.
Het NRC meldt dat behalve de MO, ook de Joodse Omroep en de Organisatie Hindoe Media zich bij de NTR aansluiten. De IKON en de Zendtijd voor Kerken gaan samen met de EO, RKK gaat op in de fusie tussen KRO en NCRV en de Boeddhistische Omroep BOS en Humanistische
Omroep Human sluiten zich aan bij de VPRO.
Eerdere artikelen over de moslimomroepen op dit blog hier
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.
Meer over ewoud butter, MO, moslimomroep, moslimomroepen, NTR, SMO, SMON, SZM.