Nederlandse moslimjongeren kritisch over salafisme
In opinie door Michel Hoebink op 05-09-2012 | 21:47
Tekst: Michel Hoebink
Het fundamentalistische salafisme heeft veel invloed onder Nederlandse moslimjongeren. Maar er zijn ook tegenstanders, die zich steeds openlijker manifesteren op het Internet. Vaak vinden ze dat het salafisme oppervlakkig is en teveel de nadruk legt op uiterlijkheden. “Ik heb nog nooit een spirituele salafi ontmoet.”
Zelf was hij ook een tijdje in de ban van de fundamentalistische stroming uit Saudi Arabie, maar nu haalt de Nederlandse bekeerling Izzeddin Ruhulessin er zijn schouders over op. “Het salafisme is een islam van regeltjes en uiterlijkheden: Draag een sluier of een baard, geef geen hand aan het andere geslacht. Verder heeft het niet veel duurzaams te bieden.”
Volgens Ruhulessin zijn er veel jongeren die korte tijd met het salafisme flirten om het daarna weer op te geven. “Ik ken veel jongens die eerst een heel wild leven leidden en vervolgens onder invloed kwamen van het salafisme. Ze laten een baard staan en trekken salafi kleding aan. Maar na een tijdje verwatert het weer. Ik ken niemand die dat na zijn vijfentwintigste nog doet.”
Onder autochtone Nederlanders is het salafisme niet echt populair, sinds in 2004 filmmaker Theo van Gogh op straat werd vermoord door een baardige aanhanger van deze stroming. Maar opmerkelijk genoeg leidde de mediahype rond de moord tot een piek in de belangstelling voor het salafisme onder Nederlandse moslimjongeren. Die belangstelling is intussen wel wat geluwd, maar nog steeds laat een groot aantal jongeren zich inspireren door de salafis, die sterk aanwezig zijn op het Internet.
Wat deze stroming zo aantrekkelijk maakt, zegt onderzoeker Martijn de Koning van de Radboud Universiteit Nijmegen, is dat ze claimt een zuivere islam te zijn, die ontdaan is van culturele invloeden. “Dat valt goed bij jongeren van de tweede en derde generatie die op zoek zijn naar een alternatief voor de traditionele islam die hun ouders hebben meegenomen uit de landen van herkomst.”
Volgens Ruhulessin domineren de salafis de internetfora en het lezingencircuit onder Nederlandse Moslimjongeren. Maar hij bespeurt een groeiende ergernis in de moslimgemeenschap over de zelfbenoemde zuivere moslims. “Tien jaar geleden werden de salafis populair door hun compromisloze houding naar de Nederlandse samenleving. Maar intussen ergeren veel mainstream moslims zich aan de pretentie van de salafis dat zij alleen de zuivere islam in pacht hebben.” Op Internet leidt dat volgens Ruhulessin soms tot regelrechte tyrannie. “Als je iets zegt dat tegen de heersende salafi opvatting ingaat word je zo voor ongelovige uitgemaakt.”
Ook de nadruk van de salafis op uiterlijkheden is een bron van irritatie. Vooral vrouwen worden volgens Ruhulessin genadeloos afgerekend op het dragen van een sluier. “Niet gesluierde moslima’s voelen zich hierdoor geschoffeerd. Ook al doen zij bijvoorbeeld veel aan liefdadigheid en gedragen zich in alle opzichten als model-moslims, voor de salafis is het endige wat telt of ze een hoofddoek of niqab dragen. Veel van deze moslima’s vertonen zich daardoor niet meer bij lezingen en dergelijke, met als gevolg dat je daar alleen nog maar gehoofddoekte dames ziet.”
Martijn de Koning herkent het beeld edat Ruhulessin schetst. De kritiek op de salafis was er volgens hem echter al veel langer. “De laatste tijd wordt die kritiek wel steeds duidelijker uitgesproken, bijvoorbeeld op Facebook en op de Internetfora.” Volgens de Koning wordt de salafis ook vaak intolerantie jegens niet-moslims verweten. “Dat ze haatdragende en antisemitische uitspraken doen, dat ze bevolkingsgroepen tegenover elkaar zetten, dat ze Wilders voeden – eigenlijk veel van de bezwaren die autochtone Nederlanders tegen ze hebben.”
Michel Hoebink is journalist. Hij schrijft onder andere voor RNW waarop dit artikel eerder in het Engels verscheen. In overleg met de auteur is de vertaling van het artikel op Republiek Allochtonië geplaatst.
Meer artikelen over salafisten op dit blog vindt u hier
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Bezoekt u dit blog geregeld? Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.
Meer over jongeren, michel hoebink, salafisme, salafisten.