Molukkers in Nederland eisen arrestatie Indonesische president
In opinie door Floris Meijer op 05-10-2010 | 13:56
De Indonesische president Susilo Yudhoyono heeft zijn staatsbezoek aan Nederland op het allerlaatste moment uitgesteld. Dat heeft de Indonesische ambassade in Den Haag vanmorgen bekend gemaakt. Aanleiding zou zijn het kort geding dat vandaag voor de Haagse rechtbank dient, waarmee vertegenwoordigers van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) in Nederland de arrestatie van de president eisen.
Tekst: Floris Meijer
Yudhoyono en zijn vrouw zouden morgen aankomen voor een driedaags staatsbezoek. Zij zouden onder andere demissionair-premier Balkenende, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en koningin Beatrix ontmoeten. Daarnaast zou het paar een krans leggen bij het Monument op de Dam, een rondleiding krijgen in het stoomgemaal de Cruquius in Badhoevedorp en een bezoek brengen aan de Universiteiten van Leiden en Wageningen.
In een eerste verklaring vandaag stelde Yudhoyono dat protesten rond staatsbezoeken gemeengoed zijn, maar ‘[w]at ik niet kan hebben is dat er [...] een rechtszaak loopt om te eisen dat de president van Indonesië wordt opgesloten [...] Dit heeft te maken met het zelfrespect van ons volk’.
RMS
Volgens een woordvoerder van de RMS - de regering van de Republiek Maluku Slematan (Republiek der Zuid-Molukken) die sinds 1966 in Nederland in ballingschap verblijft – schendt Indonesië op grove wijze diverse mensenrechten in Indonesië, ondere andere tegen Christelijke minderheden op Ambon.* Via een kort geding dat vanmiddag in Den Haag dient, probeerde de RMS gedaan te krijgen dat Yudhoyono direct na zijn aankomst in Nederland gearresteerd zou worden. Volgens RMS-president John Wattilete zou Yudhoyono moeten worden vervolgd voor mensenrechtenschendingen en zware mishandeling.
Kritiek ambassadeur
Vorige week kwam het bezoek van Yudhoyono in het nieuws toen de Indonesische ambassadeur in Den Haag Junus Habibie de gedoogsteun van de PVV aan het op handen zijnde kabinet Rutte-I bekritiseerde. In een interview stelde de ambassadeur dat Wilders-stemmers ‘misschien last hebben van een angstpsychose’. Ook zei hij dat het onzeker was of het staatsbezoek van de president door zou gaan als de PVV in het kabinet zou komen. Wilders reageerde fel door te zeggen ‘dat de Indonesiërs een toontje later moeten zingen’. Na interventie van demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen nam Habibie uiteindelijk zijn woorden terug, waarmee een politieke werd gesust. Het is echter onduidelijk of deze recenten politieke ontwikkelingen in Nederland ook een rol hebben gespeeld bij het afbreken van het staatsbezoek
Onrust
Vorige week ontstond er onrust in de Molukse gemeenschap in Nederland na een drietal branden. In de nacht van zondag 27 op maandag 28 september brandden een Moluks centrum in Hoogeveen en een Molukse kerk in Nijverdal af. Een derde brand in een Moluks centrum in Assen kon tijdig worden voorkomen. Vandaag werd bekend dat uit forensisch onderzoek is gebleken dat de branden zijn aangestoken. President Wattilete liet eerder weten dat de daders in eigen kring moesten worden gezocht en dat er een verband bestaat tussen de brandstichtingen en het op handen zijnde bezoek van de Indonesische president. De RMS-president stelde dat de Molukkers in Nederland diverse acties en een manifestatie zouden organiseren. Het kort geding van vandaag was daar het een voorbeeld van, dat dus het beoogde effect lijkt te hebben gehad.
* Op 25 april 1950 werd op Ambon de RMS uitgeroepen, direct na de onafhankelijkheid van Indonesië. Op dienstbevel van Nederland kwamen begin jaren vijftig ruim 4000 militairen uit het KNIL (Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, de voormalige koloniale legermacht) – voornamelijk afkomstig van de Zuid-Molukken – met hun gezinnen naar Nederland. Sindsdien is de Molukse gemeenschap gestaag gegroeid en op dit moment telt Nederland naar schatting ruim 43.000 Molukse Nederlanders. Onder het leiderschap van Wattilete heeft de RMS het streven naar een onafhankelijke staat opgegeven. Zeker onder de nieuwe generaties is er een grote groep die zich niet meer richt op het land van hun ouders en grootouders, maar voornamelijk of uitsluitend nog op Nederland.
Update: de voorzieningenrechter in Den Haag heeft het verzoek van de RMS afgewezen. In de loop van volgende week volgt de motivering van het vonnis van de rechter.
Meer over Floris Meijer, Junus Habibie, Molukkers, Molukse gemeenschap, RMS, Susilo Yudhoyono.