Mijn geliefde Pakistan is Blasfemiebanistan geworden :-(
In opinie op 25-05-2014 | 17:13
Tekst: Nazima Shaikh
Pakistan is en blijft grootaandeelhouder van blasfemie. Het land kenmerkt zich tevens door een algehele verbod op alles wat maar mogelijk is. Hoe groot of klein de aanleiding is, terecht of onterecht, godslasterlijke inhoud scoort altijd in mijn geliefde Pakistan. De profeet Mohammed (vzmh) is beledigd dus een mensenmassa op de been. Hatseflats. Zo doe je dat. Scoren met beledigingen of kwetsen en de menselijke emotie van boosheid, verdriet, teleurstelling heerst in the Islamic republiek van Pakistan. Gevolg verbod. Hoppa!
In en intriest wat er nu speelt in mijn geliefde Pakistan. Diepe zucht... Landelijke protesten en demonstraties begonnen tegen de Geo Media Groep. De aanleiding zou zijn het spelen van een Qawwali nummer. Dat als "godslasterlijke inhoud" beschouwd kan worden. Dit gebeurde op 14 mei jongstleden in de entertainment ochtendprogramma "Utho Jago Pakistan" (vrij vertaald Wakker Worden Pakistan). Uitgezonden tijdens de GEO-TV uitzending.
Blasfemie
Per 1 februari 2014 is het verbod op smadelijke godslastering daadwerkelijk uit het Wetboek van Strafrecht geschrapt in Nederland. Godslastering is letterlijk het kwaadspreken van iemands god of van aan de goden gewijde zaken. Dit kan het bespotten van een god of opperwezen zijn of van godsdienstige tradities, door gesproken woord, geschrift of door andere uitingen. Ook iets zeggen of doen wat geacht wordt aan de godheid te zijn voorbehouden kan als godslastering aangemerkt worden.
Door de jaren heen blijft Pakistan helaas met pijn in mijn hart grootaandeelhouder van blasfemie. In 1989 verscheen de roman van schrijver Salman Rushdie, De Duivelsverzen. Gedurende deze periode vielen tijdens gewelddadige demonstraties verschillende doden in India, Pakistan en Egypte. Het boek begint bij de ontploffing van een gekaapt vliegtuig boven Zuid-Engeland. Djibriel Farishta en Saladin Chamcha, twee Indiase acteurs, vallen uit de lucht op het Engelse strand. Beiden overleven de val. Djibriel Farisjta transformeert vervolgens tot de aartsengel Djibriel (Gabriël), terwijl Saladin Chamcha verandert in de duivel .Het is een roman over de Engelse immigratieproblematiek. Tegenstellingen als oost/west, aards/religieus en heden/verleden zijn in het verhaal verweven. De publicatie van deze roman heeft veel stof doen opwaaien. De oorzaak was de wijze waarop profeet Mohammed (vzmh) door Rushdie in het boek wordt neergezet; als een man die bezwijkt voor aardse genoegens.
Moslimgemeenschappen over de gehele wereld organiseerden protestbijeenkomsten waarin exemplaren van het boek werden verbrand Deze beelden gingen de wereld rond. Ik zal nooit vergeten dat ik in 1989 tijdens de les geschiedenis naar voren werd geroepen door de geschiedenis leraar meneer S.
"Zo Nazima leg jij maar eens aan de klas uit waarom moslims zo woedend reageren in de wereld en vooral in jouw vaderlanden India en Pakistan? Ze hebben het boek niet eens gelezen en weten niet wat erin staat."
Wist ik veel. Ik was in 1988 in de zomervakantie voor het eerst naar Pakistan geweest om mijn vaders familie in real life te ontmoeten. Ik werd getrakteerd op veel onvoorwaardelijke liefde, warmte en gastvrijheid. I love Pakistan and Urdu. Dat was mijn referentiekader toen en anno 2014 nog steeds. Wel is toen het bewustzijn ontstaan dat "mijn moslimzijn met een Pakistaanse-Indiase achtergrond" mij voor het eerst onderscheidde van mijn klasgenootjes.
Pakistan 15 maart 2012
Charismatische Imran Khan, beroemde en bekende oud-cricketspeler, is de leider van de Pakistaanse Beweging voor Rechtvaardigheid (Pakistan Tehreek-e-Insaf) zijn politieke partij. Khan annuleert zijn reis naar buurland India tevens zijn deelname aan een conferentie georganiseerd door mediagroep India Today. Dit als protest omdat Salman Rushdie ook zo deelnemen aan deze conferentie in Delhi. Khan zei dat de auteur veel leed heeft veroorzaakt en onmetelijke pijn bij moslims. Nog steeds beschouwen veel moslims De Duivelsverzen als godslasterlijk. Het boek is nog steeds verboden in India. Een verklaring door zijn partij PTI: " Khan uitte zijn spijt aan de organisatoren, maar verklaarde categorisch dat hij niet eens kon bedenken waarom hij zou deelnemen aan een programma waar Salman Rushdie aanwezig zou zijn die onmetelijke pijn heeft veroorzaakt aan de moslims over de hele wereld opgenomen," aldus de verklaring. Khan had het programma "ontvangen en gezien" dinsdagavond, en nam de beslissing snel erna.
Pakistan 14 mei 2014
De suggestie wordt gewekt dat door het afspelen als achtergrondmuziek tijdens de publieke henna & bruiloft ceremonie van actrice Veena Malik en haar man Assad Bashir Khattak een beroemde huwelijks Qawwali "Ali ke Saath hai Zahra ki Shaadi" over het huwelijk van de profeet Mohammed (vzmh) dochter Syeda Fatima Zehra (RA) met zijn neef Hazrat Ali (RA). De namen van Ahl-e-Bait (familie van de profeet Mohammed vzmh) godslastering heeft plaatsgevonden. Een kijker is zo verontwaardigd en dient een klacht in. Het vlammetje van verontwaardiging is ontwaakt. Er volgen er meer en meer. Onvoorstelbaar in Nederland. Realiteit in Pakistan. Het regent bijjna 64.000 klachten tegen de media groep GEO op website van Pakistan Electronic Media Regulatory AuthorityViewer's Feedback & Complaint. PEMRA de website van de regering. http://www.pemra.gov.pk/complaints/
Erg bijzonder om dit voorval tot blasfemie te bestempelen. Immers in deze ochtendshow waar huwelijkceremonies met beroemde en bekende koppels gangbaar zijn, huwelijk Qawwalis gedraaid worden, er gezongen en gedanst wordt, de presentator lekker meedeint, uitgenodigde gasten zich ook heerlijk uitleven in de studio en het publiek gezellig en vrolijk meedoet is de verontwaardiging en het tijdsmoment nogmaals erg bijzonder. Heeft het ermee te maken dat beroemdheid Veena Malik na jaren thuiskomt in haar geliefde Pakistan? Vele Pakistani in Pakistan maar ook Nederlandse Pakistani hebben moeite met Veena Malik. Twee reacties op Facebook:
"Wat zij representeert is zeker geen Pakistan, het Pakistaanse cultuur en vooral niet de Islam. In de qawalli word ze vergeleken met de dochter van Profeet Mohammed (SAW). Astakhfirullah, maar zoiets kan echt niet. En al zeker niet Veena Malik, die alles behalve moslima's vertegenwoordigd"
"Wat mij betreft trouwt ze 100 keer, maar dit fenomeen is gewoon onzin. Allemaal Show, Drama, Kijkcijfers, Commercie...meer niet. Terwijl het land in de puin ligt, gaan er mensen op tv trouwen die al getrouwd zijn. Ik heb Veena altijd verdedigd, en zal dat nu ook doen in de context van de bedreigingen. Maar ik erger me al maanden aan deze morningshows waarin een kleine elite pretendeert alsof het allemaal okay. Het punt is het commercieaspect."
Door heel Pakistan is de algemene massa aangewakkerd. Studenten, advocaten, leden van maatschappelijke, religieuze en politieke organisaties protesteren luid door diverse demonstraties te organiseren en gaan de straat op. Stakingen ontstaan. slogans en plakkaten met de teksten "BAN GEO TV!!!"
Op 19 mei maak ik contact de manager van Veena Malik. Mijn medeleven geuit en dat zij in mijn gedachte en gebeden zijn. Dat Allah ze mogen beschermen van deze waanzin, Ameen! 20 mei kreeg ik een whatsapp berichtje van Veena Malik zelf. Zij bedankt mij voor mijn medeleven. Ik heb met haar te doen. Zo blij en verheugd was ze om terug te keren naar haar en ook mijn geliefde Pakistan.
Pakistan oh Pakistan jullie hebben een probleem en niet Veena Malik, haar man of de zender Geo TV. Vrijheid van haar individuele expressie en de persvrijheid van o.a GEO-TV zouden moeten worden gerespecteerd en beschermd. Wij in het Westen hechten hier veel waarde aan.
De meeste godslastering gevallen in Pakistan zijn politiek gemotiveerd en doen ook afbreuk aan de minderheden. De wetten van godslastering in Pakistan zijn altijd misbruikt door geestelijken. Aantoonbare feiten, bewijs of geen bewijs, dit overkomt gematigde moslims, liberalen, christenen en hindoes in Pakistan. Zelfs de voormalige gouverneur van Punjab, Salman Taseer werd vermoord door zijn eigen bewaker een paar jaar geleden. Christen Aasia Bibi is in 2010 ter dood is veroordeeld wegens blasfemie. Bibi kwam in 2009 in het nieuws nadat ze vanwege haar geloof gevangen was gezet. Een aantal moslimvrouwen weigerde water van haar aan te nemen omdat het door een christen aangeraakt was en daardoor onrein zou zijn. Na de ruzie die ontstond vielen de vrouwen haar aan, maakten haar gezicht zwart en wilden haar op een ezel door het dorp laten rijden. De politie was echter inmiddels gearriveerd en Bibi werd in hechtenis genomen. Asia Bibi verklaarde later dat er al eerder spanningen waren geweest omdat de vrouwen haar trachtten te bekeren tot de islam. Opmerkelijk dat geestelijken en radicalen zaken van godslastering aankaarten na het vervaardigen van bewijs en feiten. Bijvoorbeeld in het geval van het 14-jarige meisje Rimsha Masih. Geestelijke Khalid Jadoon, tevens klager, fabriceerde bewijsmateriaal. Verzonnen gewoon feiten om Rimsha te betrekken inzake godslastering. Dergelijke tactieken en technieken zijn altijd al gebruikt om minderheden te bedreigen. Rimsha vluchte naar Canada na dreigementen van radicalen en geestelijken. Degenen die worden beschuldigd van godslastering of zijn vrijgesproken door de rechter vluchten uit Pakistan of werden vermoord na hun vrijlating uit de gevangenis.
veel meer Pakistani waarvan de naam niet bekend zijn of de media niet halen ondergaan dit lot.
Banistan
Helaas is het grootste tv-kanaal van Pakistan "GEO" verboden per 20 mei 2014. Dat is een schande! Een verbod op het boek van Malala Yousefzai en nu is dus een verbod op GEO. Hoeveel verboden mis ik nog? In 2012 een verbod mobiele telefoons. motorfietsen, sjaals en jassen, de BBC, Twitter en YouTube. In 2011 een verbod op porno websites. In 2010 was het Facebook. In de jaren 1990, was het de Indiase televisie en muzikanten met lang haar. In de jaren 1980 Salman Rushdie's 'Duivelsverzen. " En in de jaren 1970 was het drank. Alle verboden. In Pakistan. Door Pakistan. Decennia lang reguleert Pakistan een manier om boycots en verboden op technologie, informatie, literatuur, media en zelfs hele gemeenschappen. Ik begin de warme en innige vriendschapsrelatie met Turkije en Erdogan steeds beter te begrijpen zeg ik sarcastisch.
Hoe breng je het aan het verstand bij de Pakistaanse bevolking en overheid dat je geen verboden moet opleggen en uitvoeren? Dat is het enige wat nu gebeurt en lost niks op. Dat je eigenlijk maar een conclusie kan trekken gezien beovenstaande voorbeelden. Dat blasfemie wetten moeten worden onderworpen aan hervormingen om hun misbruik door opportunisten en geestelijken te voorkomen. De noodzaak om de wet op godslastering te hervormen moet aan de bevolking van Pakistan worden verklaard door het aantrekken van religieuze geleerden en het grote publiek. Religie in Pakistan wordt misbruikt om politieke macht te verwerven. De wet op godslastering zijn verkeerd gemaakt waardoor veel onschuldige mensen wegkwijnen in de gewelddadige en vuile gevangenissen van het land.
Op Twitter gaan menig Pakistani los. Met de hastag #bannendinPakistan komen er vele tweets voorbij van bekende activisten, journalisten en Twitterfenomenen.
Ploumen wil handels- en investeringsrelaties met Pakistan
Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilliane Ploumen, brengt bezoeken aan Pakistan en Bangladesh van 23 mei tot en met 27 mei om druk te houden op maatregelen voor betere arbeidsomstandigheden in de textielketen. Met haar bezoek aan Pakistan wil de minister benadrukken dat niet alleen in Bangladesh de arbeidsomstandigheden in de textielketen aandacht verdienen. Ook in Pakistan, een land dat veel huishoudelijk textiel exporteert naar Nederland, laten die in veel gevallen te wensen over. Zo zijn er bijvoorbeeld slechte werkomstandigheden in de katoenpluk, die vooral door vrouwen wordt gedaan. De minister gaat de dialoog aan met sleutelfiguren uit de Pakistaanse textielketen, bezoekt een textielfabriek, overlegt met de ministers van Planning en van Handel en neemt deel aan een seminar over de positie van vrouwen in Pakistan. Ploumen wil de handels- en investeringsrelaties met Pakistan verder uitbreiden terwijl de ontwikkelingshulp aan het land wordt afgebouwd
Liefde
Geloof het of niet maar graag ik had een mooi en positief stuk geschreven over Pakistan. Hoe mooi en groen het is, over de warmte en gastvrijheid van de eenvoudige lieve mensen die ik ken, de hoop van de jongeren die daar wonen, studeren, werken en leven, hun inspiraties, en vooral over mijn stad Karachi. Over mijn eerste regendans als 14-jarige op het dakterras van het huis van mijn opa. Op het dakterras slapen en naar de sterren en de Maan kijken. Over de vrouwelijke voorvechters van gelijke rechten. Over de mooiste en romantische taal van de wereld , het Urdu. Over journaliste en documentaire maker Sharmeen Obaid-Chinoy. Ze won een Oscar Academy Award voor haar documentaire Saving Face in 2012. En in 2010 won zij een Emmy award voor haar documentaire Pakistan: Kinderen van de Taliban. Over de legendarische soefi-zangeres Abida Parveen die ons land komt vereren met een bezoek op 6 juni tijdens het Holland festival in Amsterdam Over mijn fijne vakanties, over de bloeiende fashion industrie, over het heerlijke eten en vooral, vooral over mijn liefde voor Pakistan. Exact wat Marco Borsato heeft met zijn dochter Jada Samen voor altijd
Ik ken je al vanaf zo lang als je bestaat
Ik draag je bij me maakt niet uit waar ik ook ga
Ik zou niet weten hoe het zonder jou zou zijn
Ik hou van jou
Ik hoor bij jou
jij hoort bij mij
We blijven samen voor altijd
Ik hoor bij jou
Jij hoort bij mij
We blijven samen voor altijd
Ik laat je nooit alleen
Je maakt me blij
Ik hou je vast
En laat je vrij
En ik vertrouw erop dat jij de weg wel weet
Maar stiekem kijk ik toch een beetje mee
Ja Pakistan voor altijd in mijn hart.
Nazima Shaikh, is freelance research publicist-journalist. Ze is half Surinaams-Hindostaans, half Indiaas-Pakistaans en is geboren en getogen in Nederland. Haar specialisaties zijn Islam, Bollywood, politiek en gender-kwesties in Nederland. Ze beschikt daarnaast over uitgebreide kennis van Pakistan. Ziij is ervaringsdeskundige op gebied van diversiteit, vrouwenrechten en Islam, oud-bestuurslid Raad van Levensbeschouwing en Religie Nijmegen, oud-bestuurlid van het Surinaams Inspraak Orgaan in Utrecht en oud-bestuurslid van Villa Lila hét sociaal-cultureel centrum voor ho/le/bi Nijmegen.
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.
Meer over emancipatie, islam, islamdebat, Nazima Shaikh, pakistan.