Marokkaanse organisaties: Van der Laan heeft te weinig contact met ons
In opinie op 03-11-2014 | 14:18
Marokkaanse organisaties vinden dat het Amsterdamse stadsbestuur te weinig contacten met hen onderhoudt. Er is volgens deze organisaties een groot verschil tussen de huidige burgemeester Eberhard van der Laan en zijn voorganger Job Cohen die, zeker na de moord op Theo van Gogh, de Marokkaanse gemeenschap en de moskeeën betrok bij zijn beleid.
Dat blijkt uit een artikel in het NRC van afgelopen zaterdag.
“Het lijkt wel of hij ons niet vertrouwt”, zegt Aissa Zanzen, bestuurslid van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN). Zanzen was ook bestuurder van de UMMAO en kandidaat voor de PvdA bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen.
In het artikel in NRC Handelsblad wordt gesteld dat Cohen de vrede wist te bewaren door te hameren op de slogan ‘Wij Amsterdammers’ en door jarenlange investering in contacten met de moslimgeemenschap,
Het verdwijnen van geregeld overleg met Marokkaanse organisaties is volgens oud-ambtenaar Jeroen de Lange niet zonder gevaar: “Als morgen een aanslag wordt gepleegd op het Centraal Station, dan wil je dat overmorgen de Dam vol staat met Amsterdamse moslims die scanderen: ‘Niet in onze naam!’ Maar wie organiseert dat? Wie gaat die mensen bellen? Wat denkt een moslim als Van der Laan belt? ‘Ja, nu er een aanslag is gepleegd, hebben jullie mij ineens wel nodig’.”
Abdou Menebhi, de voorzitter van Emcemo, wijst op een bijeenkomst die door verschiullende organisaties in maart 2013 in de Amsterdamse El Kabirmoskee over de Syriëgangers werd georganiseerd. Menebhi: “Wij hebben de gemeente daarna onze hulp aangeboden. Niets op gehoord.”
Burgemeester Van der Laan, die nu op handelsreis in China is, laat via zijn woordvoerder weten dat hij “misschien wel minder in moskeeën komt dan Cohen, maar dat wil niet zeggen dat hij niets doet”. Sinds de spanningen in de stad deze zomer opliepen – door de oorlog in Gaza en de aantrekkingskracht van IS in Syrië op Nederlandse moslimjongeren – is volgens Van der Laan “fors geïnvesteerd in de bestrijding van polarisatie en radicalisering. Zo wil de burgemeester vooral voorkomen dat gevoelens van angst verdere escalatie veroorzaken.”
Daarnaast heeft burgemeester Van der Laan “veel gesproken met vertegenwoordigers van de joodse en de islamitische gemeenschap in Amsterdam. Daarbij is doelbewust niet alleen gezocht naar gesprekspartners uit de oude netwerken en vertegenwoordigers van de moskeeën, maar wordt juist gekeken naar nieuwe netwerken en naar plekken waar radicaliserende jongeren bereikt kunnen worden. Deze burgemeester zal eerder religieuzen inzetten dan religie.”
Argan
In het artikel wordt ook aandacht besteed aan het debat met Okay Pala van de Hizb-ut-Tahrir dat door Van der Laan was tegengehouden. Tegenover de gemeenteraad zei Van der Laan het veelal jonge publiek in Argan zou te kwetsbaar en te gevoelig zou zijn voor de uitlatingen van Pala.
Zanzen, die ook was uitgenodigd, reageert: “Kennelijk vertrouwde hij erop dat ik hem onvoldoende weerwoord zou kunnen geven”
Opvallend is ook de reactie van Pieter Hilhorst, oud-wethouder van Amsterdam (PvdA) en beoogd debatleider: “Een gemiste kans.Hizb ut Tahrir heeft via internet een podium waar ze nooit worden tegengesproken. Dat zou in dit debat wel zijn gebeurd. Juist door tegenspraak te organiseren wordt radicalisering tegengegaan.”
Link:
Verbieden debat bij Argan roept vragen op
Van der Laan verbood debat om kwetsbaar publiek te beschermen
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.
Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen
Meer over aissa zanzen, amsterdam, argan, el kabir, emcemo, radicalisering, radicaliseringamsterdam, smn, van der laan.