Marokkaans-Nederlandse professionals van NL 2023 presenteren toekomstvisie
In opinie door Floris Meijer op 31-03-2011 | 21:17
Aansprekende kunst- en cultuurinstellingen in achterstandswijken, het stimuleren van circulaire migratie in Nederland en het verlagen van de zwaarte van de Cito-toets bij het bepalen van het vervolgonderwijs voor kinderen. Dat zijn slechts enkele initiatieven uit de visie van de werkgroep NL 2023 die vanmorgen werd aangeboden aan minister Gerd Leers (CDA, Immigratie en Asiel).
Tekst: Floris Meijer
De werkgroep, waarvan de naam van het oprichtingsdocument ‘Nederland in 2023 - Handreikingen voor een gedeelde toekomst’ luidt, bestaat uit een aantal betrokken en ambitieuze professionals van met name Marokkaans-Nederlandse afkomst. NL 2023 ontstond in 2008 en heette aanvankelijk Young Professionals. In juni vorig jaar publiceerde de groep een document gericht aan het toekomstige kabinet met daarin de oproep om het gepolariseerde maatschappelijke debat te doorbreken.
Eén van de doelen van NL 2023 is het overstijgen van het verhstarde debat over thema's als integratie en religie, en de discussie naar het niveau van bestendige oplossingen te tillen. NL 2023: 'Wij blikken als werkgroep over de schaduwen van angst, wantrouwen en de waan van de dag vooruit naar het Nederland van 2023. Geboren uit ambities en gevormd door betrokkenheid, willen wij als initiatiefnemers de agenda van de toekomst van Nederland mede bepalen.'
Andere voorstellen uit de visie die vandaag werd gepresenteerd zijn meer aandacht voor taal- en rekenonderwijs, betere salarissen voor leraren en het meer betrekken van burgers bij de herontwikkeling van wijken. Het voorstel van vandaag zal binnenkort te lezen zijn op de website van NL 2023.
Bekijk hier het oprichtingsdocument op de website van NL 2023, met hier een lijst met de initiatiefnemers.
Lees ook: Marokkanen schrijven toekomstvisie voor nieuw kabinet
Meer over Floris Meijer, Gerd Leers, Marokkaanse Nederlanders, NL 2023.