Lesje integratie
In opinie op 06-11-2010 | 14:08
Tekst: Suzanne Yakubu
Onze nieuwe minister- president kan indrukkwekkend speechen. Meneer Rutte geeft ook les, zo bleek in zijn speech. Hij geeft aan van een pittig debat te houden. Daarom, speciaal voor meneer Rutte, een lesje integratie.
We beginnen deze les met de inmiddels beroemde uitspraak van meneer zelf:“Je kunt twee dingen doen. Je kunt denken. ‘Ik wordt gediscrimineerd. Ik wend mij af van de Nederlandse samenleving, want dit is een vreselijk land’. Of je kunt doorknokken. En dan woon je in een land, waarin je uiteindelijk de burgermeester van Rotterdam kunt worden”.
Sorry, meneer Rutte. Het dagelijkse leven is geen klaslokaal. Daar komt iets meer bij kijken dan de opmerking die u plaatst. Laten we dit eens Europees bekijken, Sloveens om precies te zijn. Zal de Ghanees in Slovenië ook gedacht hebben dat hij moest doorknokken? ‘Laat die medicijnen maar zitten, ik ga de politiek in’.
Dacht het niet. Peter Bossman had een eigen praktijk en was daarnaast politiek actief. Hij maakt een switch in zijn carrière. Iets wat zoveel mensen doen. Iets wat hij zelf heeft opgebouwd. Maar niet iedereen gaat het zo af.
Zo las ik op een forum van Marokkaanse jongeren dat een hoofddoek meerdere malen de reden van afwijzing was bij het solliciteren. Zal gezellig worden als men naar paspoorten gaat vragen.
Een andere opmerking van meneer Rutte is: “Het creëren van een sociale onderklasse, dat gaat niet werken”.
Volgens mij heeft Nederland daar zelf aan meegewerkt. Neem nou een artikel van eerder dit jaar uit de Trouw: “Exact vier decennia geleden, op 14 mei 1969, ondertekenden Nederland en Marokko het zogenoemde ‘wervingsakkoord’, dat Nederlandse bedrijven in staat stelde arbeiders uit Marokko te halen”. Over de redenen van migratie meldt de Trouw dat bedrijven in Nederland meer behoefte hadden aan ervaren arbeiders. En dat de arbeiders naar Nederland kwamen, omdat de arbeidsomstandigheden veel beter waren. Hoe veel beter, daar wijdt men – uiteraard- niet over uit.
Laten we terug gaan naar de klas. Naar meneer Rutte. Legt u Fatima en Mohammed even uit waarom hun ouders, of misschien zelfs grootouders, met open armen werden ontvangen? Zich vervolgens gestort hebben op hun toekomst, om voor hun kinderen een beter leven op te bouwen. Om toen het eenmaal tijd was om te rusten, nagekeken te worden door de Nederlanders die -na 40jaar- in de gaten hebben dat men blijft, omdat het zo goed gaat?
Als Fatima of Mohammed verliefd worden op een Marokkaanse jongen of meisje, moet deze zich maar eens goed achter de oren krabben. Want er is binnenkort een behoorlijke zak geld nodig om het inburgeringtraject te volbrengen (ongeveer €4000 p.p). En als dat niet snel genoeg gaat, mag je gaan. Dan zien ze hun schoonfamilie niet meer. Als de liefde sterk is en Fatima of Mohammed vertrekt, om samen gelukkig te zijn, wordt het moeilijk. Dan moeten zij afscheid nemen van hun ouders. Allemaal dankzij het kabinet van meester Rutte.
–EINDE LES—
Suzanne Yakubu is journaliste en houdt een weblog bij waarop dit blog ook is verschenen.
Link: de speech van Rutte.
Reacties
Antoine Berben - 07/11/2010 14:45
De volgende 2 alinea's zijn voor mij in elk geval onbegrijpelijk en laat ik daarom maar onbesproken.
Dan de sociale onderklasse, zoals ik het zie heeft de gemeenschap die in eerste instantie toch zelf geschapen door geen enkele poging - een enkele uitzondering daargelaten - te doen om eerder Nederlands aan te leren en zich daarbij ook werkelijk te richten op de autochtone bewoners. Natuurlijk zullen er mensen geweest zijn die hierin bruut teleurgesteld zijn geraakt - ik loop daar niet voor weg - maar de grote meerderheid is zich vervolgens gaan verschuilen achter de heimweeschotels en de geheel eigen winkels en moskeetjes. Dat wij de autochtonen dat hebben laten gebeuren is ons te verwijten maar er is ook de eigen verantwoordelijkheid geweest. Daarom vind ik deze kritiek geheel onjuist.
Tenslotte vind ik het beleid geheel juist om een einde te maken aan de redelijk kansloze immigratie vanuit de landen van herkomst van veel allochtone Nederlanders, dat is ook geen discriminatie want wanneer ik een huwelijkspartner uit die landen wil halen tref ik dezelfde regels!
Zal ik doorgaan?
Slordig, slordig!