Khadija Arib nieuwe voorzitter van Tweede Kamer

In opinie op 13-01-2016 | 21:38

De Tweede Kamer heeft vanavond Khadija Arib gekozen tot nieuwe voorzitter. In de vierde en beslissende stemronde versloeg Arib (PvdA) de laatste overgebleven opponent Ton Elias (VVD) met ruime voorsprong: 83 tegen 51 stemmen.

De twee andere kandidaten, Madeleine van Toorenburg (CDA) en Martin Bosma (PVV), vielen in de derde stemronde af.

Arib (1960) zal tot uiterlijk medio maart 2017 kamervoorzitter zijn. Dan staan de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen gepland. Zij is de opvolgster van Anouchka van Miltenburg die op 12 december opstapte naar aanleiding van de Teeven-deal. Khadija Arib zit vanaf 1998 in de TWeede Kamer en is met Geert Wilders één van de langst zittende kamerleden.

Arib woonde tot haar 15e in de buurt van Casablanca en kwam toen naar Nederland. Ze deed eerst de Sociale Academie en vervolgens sociologie aan de Erasmus Universiteit. Voordat ze in de Tweede Kamer werd gekozen, werkte ze onder andere bij de gemeente Amsterdam, de Erasmus Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam.

In november 2006 werd ze niet herkozen in de Tweede Kamer. Na 6 maanden kwam ze alsnog in de Kamer.  In die periode werd Arib onder andere lid van een werkgroep die het Conseil Consultatif des Droits de l’Homme, een raad voor de mensenrechten in Marokko, moet adviseren. Een onbezoldigde, maar omstreden functie.

Een rode draad in het leven van Khadija Arib is haar strijd voor vrouwen-, homo- en kinderrechten. Ze stond aan de wieg van de Kinderombudsman, ze is op de oprichtster en de eerste voorzitter van de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN) en schreef boeken over de positie van Marokkaanse vrouwen in Nederland en 'Allah heeft ons zo gemaakt' over de liefde tussen vrouwen. Ze nam in 2014 plaats op de Marokkaanse boot tijdens de Gay Pride. Vanwege haar betrokkenheid bij de MVVN en haar kritiek op de mensenrechtensituatie in Marokko, werd ze in 1989 samen met haar toenmalige man, Nourdin Dahhan, door de Marokkaanse politie opgepakt. Na een interventie van de Nederlandse regering werd ze weer vrij gelaten.

In de Tweede Kamer maakte ze zich onder andere hard tegen huwelijksdwang, seksueel geweld en het dumpen van vrouwen. Ook nam ze geregeld stelling tegen salafistische predikers.

Khadija Arib is de eerste Kamervoorzitter van Marokkaanse afkomst.

 

Ewoud Butter is hoofdredacteur van Republiek Allochtonië.


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over khadija arib, politiek, tweedekamer.

Delen:

Reacties


John Dubbelboer - 16/01/2016 08:52

We zijn samen met Arib ontroerd en mogen we ook een beetje trots zijn samen met Marokkaanse Nederlanders?
En zie de reactie van iemand op de digitale versie van menara, ma:

serait-il jamais possible dans toutes les états musulman dominé par une femme non-musulmane, née dans un autre pays pourrait être membre du parlement, oublier d'être Président de la Chambre? Rappel: dans Lee Pays Bas nous avons plus de membres dse Parlement.d'origine marocaine Même le maire de Rotterdam et le Ports est l'origine marocaine. Donc, ne jamais appeler mon pays rassistic