Joodse boot en Marokkaanse boot werken samen

In opinie door Ewoud Butter op 27-06-2014 | 09:51

'Het belangrijkste signaal dat we willen geven is dat je jezelf moet kunnen zijn. Het maakt niet uit of je homo, hetero, jood, moslim of Marokkaan bent. Daarom doen we met een Marokkaanse boot mee aan de canal pride, daarom trekken we samen op met de joodse boot en daarom eten wij nu samen. Want eten brengt samen.'

Aldus een gedreven Ilias Zian die samen met Chris Belloni initiatiefnemer is van de eerste Marokkaanse boot tijdens de Canal Pride. Hij sprak tijdens een etentje dat werd georganiseerd door de Marokkaanse boot, de joodse boot en restaurant Bazaar aan de Amsterdamse Albert Cuypstraat. Daar staat in grote letters in het Hebreeuws op de muur: 'Samen eten is de olie van de vriendschap'.

Marokkaanse boot

Ilias Zian: 'Ik ben Marokkaan, moslim en homo. Dat ben ik, dat hoort bij mij. Ik kan niet iemand anders zijn. Dat geldt voor anderen ook. Je kunt elkaar niet veranderen, maar wel begrip voor elkaar krijgen. Ik geloof daarom in dialoog en debat. Dan kun je dingen bespreekbaar maken. Daarom werken we ook samen met de joodse boot."

Op 2 augustus vaart voor het eerst in de geschiedenis een Marokkaanse boot mee tijdens de Canal Parade van de Amsterdamse gay pride. Het toont volgens de initiatiefnemers de groeiende behoefte van Marokkaanse LHBT-jongeren in Amsterdam om zichtbaar te zijn en zichzelf te laten zien en horen. Doel is bij te dragen aan  de emancipatie van Marokkaanse LHBT-jongeren (en LHBT-jongeren met een bi-culturele achtergrond), LHBT-rolmodellen te ondersteunen in hun ontwikkeling en het gesprek aan te gaan met de Marokkaanse gemeenschap door rolmodellen een podium te geven.

Er zijn vanaf het begin van de jaren '90 al initiatieven van en voor Marokkaanse LHBT-jongeren, maar die bleven voor de buitenwereld vaak onzichtbaar. De laatste jaren is er een beweging ontstaan van Marokkaanse LHBT-jongeren die wel zichtbaar willen zijn en voorlichting willen geven. Het gaat nu nadrukkelijk ook om jongeren die zichzelf willen kunnen zijn als homo en als moslim. Voorbeelden hiervan zijn het voorlichtingsprogramma I am gay and Muslim en initiatieven van de stichting Maruf.

De initiatiefnemers van de Marokkaanse boot zijn beiden verbonden aan de stichting Art.1  Deze stichting maakt zich sterk voor de grondrechten die worden gewaarborgd in artikel 1 van de Grondwet. De stichting wil door middel van film, fotografie en verhalen taboe-onderwerpen bespreekbaar maken.

Ilias Zian: "De Marokkaanse boot is één van onze projecten. Daarnaast organiseren we ook nog andere activiteiten.  Zo gaat op 30 juli de korte film De beslissing' in premiere. Op dezelfde avond organiseren we ook een debat met activisten uit het buitenland."

Het etentje van de joodse en de Marokkaanse avond vindt toevallig op dezelfde avond plaats als de eerste bijeenkomst van een ander initiatief van joodse en islamitische, vooral Marokkaanse Amsterdammers: Salaam - Shalom Amsterdam, Joods-Islamitisch Culturele Vriendschapskring. Dit initiatief is ontstaan na het mislukken van het Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam (JMNA).

Ilias Zian: "Het is goed dat dit soort initiatieven genomen worden. Er wordt vaak de nadruk gelegd op de verschillen, maar er zijn ook veel overeenkomsten. Onze culturen zijn met elkaar verbonden, we hebben veel gemeen. Daarnaast wordt vaak vergeten dat er ook veel Marokkaanse joden zijn. We willen benadrukken dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt."

Joodse boot

Het is niet de eerste keer dat er een joodse boot meevaart met de canal pride. 'Nee', zegt initiatiefnemer Gideon Querido van Frank, 'maar we gaan het wel anders doen. Wat nieuw is dat we nu een joodse boot hebben voor de hele joodse LGBT-gemeenschap. Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transseksuelen. Iedereen is welkom!'

Querido van Frank heeft speciaal voor de gelegenheid een stichting opgericht: Exodays. Die naam is bewust gekozen. "De gaypride duurt meerdere dagen, vandaar 'days' en met exodus verwijzen we naar een volk op zoek naar vrijheid. Mozes voer door de Rode Zee en nu varen wij door de grachten van Amsterdam."

Wat ook nieuw is, is dat er deze keer op de joodse boot een rabbijn meevaart.  Marianne van Praag van de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag zal deelnemen aan de parade. Dat de parade op sjabbat, de joodse rustdag, valt, ligt gevoelig in de joodse gemeenschap, maar Van Praag kan het voor zichzelf verantwoorden om deel te nemen. 'Ik zie dit als iets wezenlijks. Het gaat om het redden van mensen die de vrijheid moeten hebben zichzelf te zijn. Ik kom zelf uit een liberaal milieu en in mijn omgeving is homoseksualiteit geen punt, maar sommige joodse jongeren hebben het nog steeds erg moeilijk wanneer ze homo zijn."

Van Praag is ook positief over de samenwerking van de joodse en de Marokkaanse boot. "Het is belangrijk elkaar te zien en te spreken. Ik gebruik in dit verband vaak een uitspraak van de Frans-joodse filosoof Levinas. Hij stelde: 'God is in de ogen van de ander'. Dat is toch een mooie gedachte?" 

Ewoud Butter is hoofdredacteur van Republiek Allochtonië

Links

Exodays net

Stichting Art1

Meer artikelen over homo-emancipatie op dit blog vindt u hier

Meer artikelen over joods-islamitische samenwerking vindt u onderaan dit artikel

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over art1, emancipatie, ewoud butter, exodays, homo, joodse boot, marokkaanse boot.

Delen: