Inhumaan Iraans beleid leidt tot dood Afghaanse vluchtelingen
In opinie door Sahar Noor op 13-06-2020 | 09:40
Afghaanse vluchtelingen worden in Iran al decennialang stelselmatig gediscrimineerd en uitgesloten. Afghaanse migranten kunnen in Iran willekeurig opgepakt, mishandeld, gedeporteerd en gedood worden zoals deze week weer gebeurde. Het is hypocriet hoe de Iraanse islamitische leider Ali Khameini het Amerikaanse racisme veroordeelt maar ondertussen negeert wat er in zijn eigen land gebeurt met Afghaanse vluchtelingen.
Als we institutioneel racisme en discriminatie internationaal willen aanpakken, dan moeten we ook de Iraanse regering onder druk zetten. Dat schrijft Sahar Noor.
Terwijl de discussie over racisme en institutionele uitsluiting naar aanleiding van de dood van George Floyd in alle hevigheid hier in het Westen woedt, worden Afghaanse vluchtelingen decennialang in Iran systematisch gediscrimineerd. Dit als onderdeel van Iraans beleid. Een paar dagen na de bekende video waarop te zien is hoe Floyd schreeuwt dat hij niet kan ademen, verschenen macabere videobeelden op sociale media waarop te zien is hoe een Afghaanse jongen ontsnapt uit een brandende auto met ledematen die in brand staan smekend om water. Het pleidooi van de jongen: 'Geef me water, ik brand' is op grote schaal verspreid op sociale media en is opgepakt door mensenrechtenorganisaties die gerechtigheid eisen. Afghanen wereldwijd hebben met grote verontwaardiging gereageerd en via sociale media de aandacht proberen te vragen voor dit incident. En zo ontstond de hashtag #Afghanlivesmatter.
Dit voorval staat niet op zichzelf. Dit is het tweede incident in een maand. Begin mei zijn Iraanse troepen ervan beschuldigd Afghaanse migranten te mishandelen en te verdrinken in de rivier tussen de Afghaanse grens en Iran. Zo melden de Afghaanse-sondes dat Iraanse bewakers de Afghaanse migranten de rivier in dwongen. Naar verluidt zijn er minstens 38 mensen omgekomen. Iran ontkent de aantijgingen en beweert dat het incident op Afghaanse bodem heeft plaatsgevonden.
Vluchtelingen
Afghanen zoeken al decennia hun toevlucht in Iran tegen oorlog en armoede in hun thuisland. Naar schatting wonen er 2,5 tot 3 miljoen Afghaanse migranten in Iran, volgens Human Rights Watch in het rapport Unwelcome Guests. Bijna een miljoen van de in Iran wonende Afghanen zijn door de UNHCR officieel als vluchteling geregistreerd. Hun situatie is echter precair. Zo hebben Afghaanse migranten geen toegang tot gezondheidszorg en nemen Iraanse overheidsscholen Afghaanse kinderen niet aan waardoor Afghaanse kinderen geen recht hebben op onderwijs. Privéscholen zijn te duur voor Afghaanse migranten die bovendien maar een beperkt aantal beroepen mogen uitoefenen in Iran.
Stelselmatige discriminatie en uitsluiting
De stelselmatige discriminatie en uitsluiting van Afghaanse migranten is inmiddels formeel beleid in Iran. Zo mogen Afghanen nog maar in drie van de achtentwintig Iraanse provincies wonen. Als Afghaanse migrant kun je geweerd worden uit steden maar ook uit parken. Het geven van banen, bieden van hulp en zelfs het verkopen van voedsel aan Afghanen is in sommige steden strafbaar. Zo kunnen Afghanen in Iran zich op geen enkel humanitair recht beroepen. Sterker nog, er zijn vele foto’s en video’s online waarbij bewapende Iraanse mannen willekeurig op Afghanen schieten, geweld plegen en mishandelen. Ook zijn er verhalen (en foto’s) van verkrachtte minderjarige Afghaanse kinderen door Iraanse mannen. Zo zijn er ook getuigenissen van Afghaanse mannen en jongens die onder dwang gerekruteerd zijn door de Iraanse autoriteiten om te vechten tegen Assad in Syrië in 2017-2018. Hoeveel daarvan zijn gestorven is onbekend.
Iran heeft te kampen met de eigen economische problemen, die momenteel verergerd zijn door internationale sancties. Om deze reden probeert Iran Afghaanse migranten te deporteren. Afghaanse migranten kunnen in Iran willekeurig opgepakt, mishandeld, gedeporteerd en of gedood worden zoals het is gebeurd de afgelopen week. Het is inhumaan, mensonterend en op geen enkele wijze te rechtvaardigen. Geen enkele autoriteit heeft het recht om mensen het leven te ontnemen.
Hypocriet is dan ook hoe de Iraanse islamitische leider Ali Khameini het Amerikaanse racisme veroordeelt maar ondertussen negeert wat er in zijn eigen land gebeurt met Afghaanse vluchtelingen. Inmiddels is er een online petitie gestart (‘Stop killing Afghans’) op change.org waarin de Verenigde Naties wordt gevraagd aandacht te hebben voor de positie van de Afghaanse vluchtelingen in Iran. Als we institutioneel racisme en discriminatie internationaal willen aanpakken, dan moeten we ook de Iraanse regering onder druk zetten.
Demonstratie
Op 20 juni is er een demonstratie van 1800-2000 op het Museumplein in Amsterdam tegen de inhumane behandeling van Afghaanse vluchtelingen in Iran.
Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)
Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email
Meer over Iran, mensenrechten, racisme.