Ik sterf, dus ik besta
In opinie door Mieke Komen op 07-06-2013 | 09:52
Tekst: Mieke Komen
Steeds meer moslimjongeren gaan naar Syrië om te vechten. Wat Nederlandse jihadstrijders in Syrië, Mohamed B. in Amsterdam en de Britse moslims die aanslagen pleegden gemeen hebben, is dat ze jonge migranten van de tweede generatie zijn – en niet van de eerste. Ook volgens de AIVD worden vooral tweede en derde generatie moslimjongeren gemakkelijk gerekruteerd voor de jihad. Geboren en getogen zijn in Frankrijk, Engeland, Denemarken, België of Nederland en terroristische aanslagen plegen tegen je eigen wereld: ‘het westen en Israël’. Hoe kan dat?
Islamitisch radicalisme heeft te maken met emancipatie. Vergeleken met hun ouders hebben migrantenjongeren van de tweede generatie hun capaciteiten goed ontwikkeld en uitzicht op positieverbetering. Ze staan op het punt om op te gaan in de westerse samenleving en worden dan geconfronteerd met vormen van discriminatie en sociale uitsluiting die in hun ogen direct voortkomen uit vooroordelen. Moslimjongeren hebben weliswaar meer kansen dan hun vaders (bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt) maar minder dan hun autochtone leeftijdgenoten. Velen ervaren discriminatie. Ze bekleden de onderste sport van de imagoladder. En juist tweede en derde generatie migrantenjongeren pikken dat niet. Ze willen niet worden behandeld als vreemde gasten.
Negatieve beeldvorming verdwijnt niet vanzelf, maar alleen door verzet en door druk op de gevestigden: door ongelijke machtsrelaties gelijk te maken. Juist in gelijker wordende machtsrelaties is sprake van een toename van strijd onder tweede en derde generatie ‘minder machtigen’ en van meer conflicten met gevestigden.
Decennia geleden liet de socioloog Norbert Elias zien dat het ontstaan van wij-gevoelens in de ene bevolkingsgroep gepaard ging met stigmatisering van buitenstaanders. De gevestigden beschouwen de nieuwkomers als minderwaardig en zichzelf als superieur.
Zolang het machtsverschil tussen gevestigden en buitenstaanders heel groot is, zijn conflicten sluimerend aanwezig. Ze komen pas tot uitdrukking wanneer de machtsbalans zich ten gunste van de buitenstaanders wijzigt.
Moslimjongeren van de tweede en derde generatie zijn vatbaarder voor extremisme dan hun ouders, omdat we meer dezelfde wereld delen en meer mogelijkheden hebben. De mondiale cultuur biedt hen bovendien ongunstige identificatiemogelijkheden: de bloedig neergeslagen opstandelingen in Syrië, de ontberingen in vluchtelingenkampen. Sommige jongeren die in West-Europa zijn geboren en getogen, identificeren zich met 'martelaren' die bereid zijn voor hun geloof en idealen te sterven (en te doden), onder het motto: Ik sterf, dus ik besta.
Mieke Komen is pedagoge en criminologe, werkzaam als lector jeugdcriminologie bij de Hogeschool Leiden. Dit stuk verscheen eerder in Metro en is in overleg met de auteur ook op Republiek Allochtonië geplaatst.
Meer over Syrië op dit blog hier. Meer over radicalisering hier.
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.
Meer over mieke komen, radicalisering, syrie, terrorisme.
Reacties
Mieke Komen - 18/04/2014 15:58
Dat verklaart nou juist niet waarom de tweede generatie wel radicaliseert en de eerste, die een veel grotere achterstand had, niet. Mieke probeert voor dat verschijnsel een verklaring te zoeken. Ik geloof best dat (het gevoel van) discriminatie daarbij een rol speelt, naast vele andere factoren.
Maar dan hebben we ook nog geen antwoord op de vraag waarom er relatief zoveel (autochtone) bekeerlingen radicaliseren. Zij hebben niet de last van een migratie-achtergrond en worden niet op grond an etniciteit gediscrimineerd. Misschien voelen ze zich las moslim buitengesloten? Of zijn het andere redenen?
Ruud Zweistra - 11/06/2013 14:19
We hebben overigens niet de indruk dat Mieke Komen in haar stuk fanatisme probeert goed te praten. Ze zoekt een verklaring. We zijn benieuwd naar jouw verklaring.
Abdel kaolo - 09/06/2013 09:10
Karen de Vries - 08/06/2013 10:54
Jan Beerenhout azn - 08/06/2013 09:42
regeringszijde als aan de rebellenkant, waarvan ongeveer 350 uit Nederland afkomstig zijn. Zij hebben geen militaire opleiding genoten, en de verwachting is dat hun knullig, ongedisciplineerd , ongeoefend meeknokkemn, zal leiden tot het sneuvelen van meer dan 50%. Leuk voor al die vaders&moeders om tye beginnen. En hoe moeten wij de niet-gesneuvelde knapen,die volkomen getraumatiseerd, ontregeld in Nederland zullen terugkeren? Als helden of als oorlogsmisdadigers? Zijn het straks oppassende burgers met een groentewinkel en verspreiders van een vredelievende Islam of lopende gevaren voor de samenleving? Moeten zij van staatswege gedebriefd worden en veteranenzorg ondergaan? Wie heeft daar zicht op?