HTIB: Nu doorgaan met het debat over de toekomst van Turkse Nederlanders

In opinie op 17-11-2014 | 17:18

Het is nu de hoogste tijd voor de Turkse gemeenschap om in alle openheid en kwetsbaarheid met elkaar het debat aan te gaan over de toekomst van Turkse Nederlanders in Nederland. Dat stelt Mustafa Ayranci, voorzitter van de Turkse arbeidersvereniging HTIB in een persbericht, naar aanleiding van de debatten vorige week over de integratie van de Turkse gemeenschap. Ayranci: “Het was voor de Turkse gemeenschap in Nederland een vervelende en soms pijnlijke week. We moeten nu opletten dat we ons niet verongelijkt gaan terugtrekken. We moeten het momentum juist aangrijpen om initiatieven te nemen, want er zijn genoeg problemen die om aandacht vragen.”

Motivaction

Ayranci wijst hierbij op de hoge werkloosheid onder Turkse jongeren, de toenemende segregatie, maar ook op radicalisering. “Het onderzoek van Motivaction was voor mij niet herkenbaar en ik twijfel ook aan de representativiteit. Dat neemt niet weg dat het HTIB de vermeende sympathie onder Turkse Nederlanders voor jihadistische stromingen wel degelijk zorgwekkend vindt. Hetzelfde geldt voor het antisemitisme, dat echt een groot probleem is. Ook op de Armeense kwestie blijft een taboe heersen. Het respect dat Turkse Nederlanders opeisen, moeten ze tegelijkertijd ook aan anderen kunnen geven.” De HTIB vindt het goed dat minister Asscher een vervolgonderzoek laat doen op het onderzoek van Motivaction. Ayranci:” Als we maar niet blijven hangen in onderzoek doen. We moeten de problemen – op de arbeidsmarkt en binnen het onderwijs ook aanpakken.”

Media

Ayranci stoorde zich aan de berichtgeving in de Turkse en Nederlandse pers over het vertrek van de Tweede Kamerleden Kuzu en Öztürk. “Hun kritiek op het huidige kabinetsbeleid delen wij grotendeels. De HTIB heeft al vaker laten weten dat we het niet eens zijn met het huidige kabinet. Maar beide politici werden in de Turkse pers teveel neergezet als ‘Turkse Kamerleden’. Wat een onzin. Turkse Kamerleden zitten in Ankara in het parlement, niet in Nederland. Kuzu en Öztürk zijn Nederlandse Kamerleden met een Turkse achtergrond. Ze hebben een conflict gekregen met hun partij, zoals dat wel vaker in het parlement is gebeurd.” Wat betreft de Turkse en de Nederlandse pers stoorde Ayranci zich aan het over één kam scheren van alle Turken. “Binnen de Turkse gemeenschap is er sprake van een enorme diversiteit. Dat er ook veel seculiere Turken en alevieten zijn, wordt vaak vergeten. Misschien moeten we dat ook onszelf aanrekenen en vaker van ons laten horen dat de Turkse Nederlanders een zeer diverse groep zijn.”

Lange Arm

Wat de HTIB betreft, wordt ook de discussie over de bemoeienis vanuit Turkije met Turkse Nederlanders voortgezet. Ayranci: “De tijd dat Turkse Nederlanders vanuit Ankara of van de ambassade moeten horen wat we in Nederland ergens van zouden moeten vinden, moeten we nu echt ver achter ons laten”. Wij kunnen zelf onze mening vormen en kondigen. We hoeven niet aangestuurd te worden. De HTIB heeft dan ook geen moeite met het monitoren van Turkse organisaties. “Niet alleen religieuze organisaties, ze mogen andere organisaties ook monitoren. Ons ook, we hebben niets te verbergen. We hebben in Nederland alle vrijheid om ons te organiseren. Dat is hartstikke goed. Maar we leven ook allemaal in Nederland, in een democratie. We moeten transparant zijn. Wij zijn Nederlandse burgers, we hebben Nederlandse organisaties, en moeten in eerste instantie verantwoording afleggen aan de Nederlandse samenleving en niet aan de Turkse.”

Bron: persbericht HTIB

Lees ook:

Integratie Turkse Nederlanders blijft hoog op de agenda staan

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


Meer over htib, mustafa ayranci, turks, turkse organisaties.

Delen: