Homo in Marokko
In opinie op 27-05-2010 | 18:13
Samir Bergachi is niet te stuiten. Nauwelijks 23 jaar oud, is de jonge Marokkaan gewoon niet tevreden met de openlijke beleving van zijn homoseksualiteit in een land waar dit als een misdaad wordt beschouwd. De afgelopen 6 jaar heeft Samir de eerste Marokkaanse homo-organisatie, Kif Kif, bestuurd. En slechts een maand geleden veroorzaakte hij echte consternatie met de lancering van Mithly, het eerste homotijdschrift in de Arabische wereld. Sommigen vinden zijn initiatieven onaanvaardbaar. Anderen bewonderen zijn moed.
Een artikel dat is overgenomen van maroc.nl.
Samir Bergachi richtte op de eerste april Mithly op en lanceerde daarmee het eerste tijdschrift voor homo’s in de Arabische wereld. Dit heeft sindsdien de krantenkoppen gehaald zowel in Marokko als in de Arabische wereld. Als algemeen coördinator van Kif Kif, een organisatie die strijdt voor de rechten van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseksuele (LGBTI) mensen in Marokko en in 2004 opgericht werd, begon hij Mithly om homoseksuelen een stem te geven. Marokkaanse conservatieven, die vijandig tegenover homoseksualiteit staan die volgens hen een afwijking is, accepteren de opkomst niet van wat als een journalistieke UFO beschreven is. De Marokkaanse staat, aan de andere kant, beschouwt homoseksualiteit als een misdaad. Homoseksuele Marokkanen zijn dus gevangen tussen de hamer van de rechterlijke macht en het aambeeld van de islamitische woede. Het is om deze reden dat de kantoren van Mithly en Kif-Kif zijn gevestigd te Madrid, Spanje. Ondanks deze moeilijkheden vertelde Samir Bergachi dat de onafhankelijke pers, alsook de rechtenorganisaties, hebben het tijdschrift ‘verwelkomd’ hebben.
Gedrukte exemplaren van het eerste nummer van het tijdschrift werden gedrukt en clandestien verspreid in Rabat. Maar voorlopig willen de verantwoordelijken voor Mithly hun inspanningen voor het gemak op de internet versie richten. Het eerste nummer besteedt meerdere pagina’s aan de Britse popzanger Elton John, wiens deelname aan het Mawazine Festival in Rabat zal plaatsvinden van 21 - 29 mei. Vanwege zijn homoseksualiteit heeft dit de woede opgewekt van islamisten. De zanger zal naar verwachting Kif Kif-activisten ontmoeten vóór zijn optreden. Samir Bergachi is van mening dat er een impliciete erkenning van de homo-beweging in Marokko door de autoriteiten plaatsvindt. “We hebben een veldslag gewonnen,” roept hij uit.
Hieronder volgt de weergave van een vraaggesprek tussen een verslaggever van de website Afrik.com met Samir Bergachi
Waarom heb je besloten om met een homotijdschrift te beginnen?
Samir Bergachi: Al langer dan vijf jaar is er een debat over homoseksualiteit in Marokko. Maar de mainstream media hebben de neiging om het onderwerp tot een sensatie te maken. Met Mithly hebben we de gelegenheid om de standpunten van homoseksuelen weer te geven, en de mogelijkheid om rechtstreeks te communiceren met de samenleving.
Het eerste nummer van uw tijdschrift werd volgens verschillende kranten onder de toonbank verspreid in Marokko.
Samir Bergachi: We hebben 200 exemplaren gedrukt en verspreid onder mensen die we al kenden. Maar we deden dit alleen maar om een stempel achter te laten op de geschiedenis van het homo-activisme in Marokko. We willen we ons richten op de internet versie. Het gebeurde onder moeilijke omstandigheden, gezien de aard van de strenge wetten die homoseksualiteit strafbaar stellen (6 maanden tot 3 jaar gevangenisstraf en een boete.) Maar gelukkig hebben we geen enkel probleem ondervonden. We zijn van plan om hetzelfde te doen met het volgende nummer. We zullen 200 exemplaren distribueren onder een doelgroep. Dit idee heeft echter geen toekomst.
Wat heb je moeten doen om officiële toestemming te verkrijgen voor het publiceren ervan?
Samir Bergachi: We hebben nog geen formeel verzoek ingediend voor toestemming om te publiceren. We hebben evenwel indirecte contacten met de autoriteiten, die nog steeds geen resultaten hebben opgeleverd. Wij hebben daarom geconcludeerd dat er geen toestemming gegeven zal worden. Wij zijn officieel niet erkend in Marokko. En hoewel we met veel organisaties samenwerken weigert de staat ons bestaan te erkennen.
Je was ruim vóór Mithly betrokken bij homo-activisme. In feite ben je een oprichter van Kif Kif.....
Samir Bergachi: Het idee van Kif Kif werd geboren na een incident in Titouane in 2004, waarbij de politie 42 homoseksuelen arresteerde op een verjaardagsfeest. De zaak veroorzaakte misbaar in de lokale media. Organisaties die meestal opkomen voor mensenrechtenkwesties zwegen. Studenten werden van universiteiten verwijderd, jongeren werden uit huis gegooid. We zeiden tegen onszelf, met vrienden van andere organisaties, dat wij ervoor zouden zorgen dat zoiets nooit meer zou gebeuren. We ontmoetten elkaar twee maanden na het incident in Tanger, en implementeerden een plan om de getroffen jongeren te herintegreren in de maatschappij.
Waar gaat het bij Kif kif over?
Samir Bergachi: Meer dan 90% van onze activiteiten vinden plaats in Marokko. Deze activiteiten omvatten culturele, educatieve en seksuele opvoeding. We werken ook samen met psychologen en artsen. Soms zijn homoseksuelen niet welkom bij artsen. In dergelijke gevallen begeleiden we hen door naar artsen die met ons samenwerken. Ons werk bestaat ook uit het brengen van homoseksuele cultuur naar de Grotere Maghreb, waar hij niet bestaat. Opgemerkt moet worden dat we vanaf het nulpunt zijn begonnen.
Uw magazine heeft verontwaardiging gewekt onder sommige Marokkaanse kranten en bepaalde politici. Is er een mediacampagne tegen Mithly?
Samir Bergachi: Eigenlijk waren het twee campagnes. Aan de ene kant waren velen van mening dat ons initiatief natuurlijk was, en hadden er geen probleem mee. In het algemeen werd Mithly verwelkomd door organisaties en de onafhankelijke media. Daaronder bevinden zich de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten, de wekelijkse Nichan, Tel Quel ... En er zijn natuurlijk nog andere, meer conservatieve media met religieuze vooroordelen, die zich tegen homoseksualiteit opstellen en die de komst van dit tijdschrift niet in een positief licht zien. Deze campagne is sinds 2005 onafgebroken gevoerd en we zijn er aan gewend geraakt. Het is banaal geworden (lacht). Ik ben ook heel ontevreden over de manier waarop sommige westerse media reageerden op de uitgifte van het tijdschrift. Het lezen van hun commentaar geeft de indruk dat mensen in Marokko nog steeds op ezels rijden! Sommigen hebben schokkende vragen gesteld zoals: “Ben je met de dood bedreigd? Hebben ze geprobeerd je te vermoorden?” Het is waar dat er veel mensen zijn die niet van mij houden, maar niet op dat niveau van geweld.
Marokko is een land dat overwegend islamitisch is. En veel moslims geloven dat hun religie onverenigbaar is met homoseksualiteit. Denkt u dat homoseksualiteit verenigbaar is met de islam?
Samir Bergachi: We hebben geen antwoord op dergelijke vragen. Wij zijn modernistisch en seculier. Opgemerkt moet worden dat het niet alleen moslims zijn die homoseksualiteit stigmatiseren. Slechts 30 jaar geleden werden zij in Spanje, (onder Franco's Nationalistisch-katholieke regime, red.), ter dood veroordeeld. Naar mijn mening is er geen tegenstrijdigheid tussen de islam en homoseksualiteit. Wij hebben in onze organisatie een aantal lesbische vrouwen die de sluier dragen en een normaal leven leiden, zonder het gevoel dat zij in tegenstelling zijn met religie. Ik kan niet echt een antwoord geven op deze vraag. Ik ben geen religieus mens.
Welke onderwerpen zal de volgende editie van Mithly aansnijden?
Samir Bergachi: We besteden ons hoofdartikel aan het verschijnsel van zelfmoord onder homoseksuelen. Wij hebben een enquête over het onderwerp gehouden en bevonden dat het aantal zelfmoorden onder homoseksuele mannen 20% hoger ligt. Dit is heel zorgwekkend. De staat moet ingrijpen. We zijn ook van plan om te praten over een Algerijnse transseksueel genaamd Randa, die pas een boek uitgebracht heeft. En niet te vergeten het Mawazine festival in Marokko, waar Elton John, de zanger, aanwezig zal zijn.
De deelname van de Britse popzanger Elton John, die openlijk homo is, heeft onlangs conservatieven geërgerd. Een van de leiders van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD), Abdellah Baha, zei dat zijn komst een soort ‘aanmoediging’ is tot homoseksualiteit in Marokko.
Samir Bergachi: Elton John zal er zijn tijdens het festival, en we zullen hem ontmoeten vóór zijn optreden op het podium. De Marokkaanse autoriteiten, die zich sterk bekommeren over hun imago in het buitenland, kunnen het niet verhinderen. En het is een vorm van erkenning voor de homo-beweging in Marokko. We hebben een veldslag gewonnen (lacht). Elton John zou ook over het onderwerp kunnen spreken voordat hij zingt. Er zullen verrassingen komen!
Bron: maroc.nl
Lees ook:
Publicatie van ACB Kenniscentrum over allochtonen met homoseksuele gevoelens
Tijdschrift voor homo's in Marokko
Meer over emancipatie, homo, homoseksualiteit, marokko.