‘Hindostaanse boot ingezet tegen zelfmoord homojongeren'
In opinie op 06-08-2011 | 18:54
Tekst: Kemal Rijken
Op de 16de editie van de Gay Pride Canal Parade deed voor het eerst een boot met Hindoestaanse en islamitische homoseksuelen van Surinaamse komaf mee. Binnen de gemeenschap is homoseksualiteit een groot taboe waarmee vooral jongeren worstelen. Soms leidt het zelfs tot zelfdoding.
“Ik doe mee om een taboe in de Hindoestaanse gemeenschap te doorbreken”, zegt Anita Chedi (31). Sinds drie jaar komt ze voor haar lesbische geaardheid uit. In tegenstelling tot andere homo’s en lesbo’s uit de gemeenschap werd ze niet verstoten door haar familie. “Ik kon er gelukkig met mijn familie over praten, want wij Hindoestanen zijn eigenlijk geen praters. Veel kinderen die zich aangetrokken voelen tot hetzelfde geslacht kiezen nog eerder voor het plegen van zelfmoord dan voor het uitkomen voor hun geaardheid. De familie-eer is te belangrijk.” Als haar ouders en familie haar geaardheid niet hadden omarmd, dan had ze hen moeten afstoten. Chedi: “Toch ken ik veel gevallen waarbij mensen zelfmoord hebben gepleegd. Dat gebeurt in Nederland en in Suriname. Ik ken ook mensen die in Suriname van de Jules Wijdenboschburg zijn gesprongen omdat ze homo waren”. Chedi is blij dat ze meevaart op de boot. “Het is een droom van mij en van velen die vandaag uitkomt”.
Droom of niet, volgens organisator Shanta Bikharie van de stichting Samen Vooruit (SaVo) moet er bij de Hindoestaanse en islamitische Surinamers in Nederland nog veel gebeuren op het gebied van homo-emancipatie. “Met onze stichting willen wij verborgen leed bespreekbaar maken. Het onderwerp homoseksualiteit hoort daar ook bij. Normaal doen we dat in dialoogbijeenkomsten, maar vandaag hebben we deze boot op de Gay Pride. Daarmee willen we het onderwerp, in tegenstelling was binnen de gemeenschap normaal is, naar buiten brengen”, aldus Bikharie. Binnen de gemeenschap heerst angst en onzekerheid. “Door de komst van onze boot is er vanuit de gemeenschap ineens veel belangstelling gekomen voor homoseksualiteit. Het is een flinke stap vooruit”. Ook binnen het Hindoestaanse en islamitische geloof is homoseksualiteit een groot taboe. Mede daarom wil Bikharie alleen spreken van een ‘Hindostaanse’ boot. “Deze boot is er voor alle Nederlandse Surinamers, in het bijzonder voor diegenen wiens voorouders uit India komen. We kijken dus niet naar de religie”.
Op de tonen van Bollywood-muziek danst Jane Kuldipsingh (42) er met tulbant en sari-jurk op los. Ze is niet homoseksueel. “Ik sta op deze boot om een statement te maken voor Hindoestaanse hetero’s die homo’s en lesbo’s alleen achter de schermen, maar niet in het openbaar steunen. Ze willen het gewoon niet naar buiten brengen. Want ja, wat zullen de mensen dan wel niet over hen zeggen”, legt ze uit. In het dagelijkse leven trekt Kuldipsingh veel met homo’s op. “In onze cultuur is het zo dat je naar de mensen zelf moet kijken. Alle geloven zeggen maar één ding: wees lief voor elkaar”. Kuldipsingh noemt zichzelf een drama queen die namens de homoseksuele Hindoestaanse drama queens op de boot staat. “We mogen laten zien dat we er ook zijn. Wij Hindoestanen zijn inmiddels goed geïntegreerd, dus gaan we er helemaal voor.”
De boot voer als nummer 61 in de rij van de botenparade, waaraan zo’n tachtig boten deelnamen. Er stonden 42 mensen op het schip, waarvan zeven homo’s en zes lesbiennes. De stichting SaVo besteedde meer dan 10.000 euro aan het project.
Reacties
Lieve mensen, hier dewie.. het is prachtig wat jullie hebben neergezet, en ben het dus ook helemaal eens met de statement van Jane Kuldipsingh !
Heb zelf enige ervaring met de LHBT'ers.
Zou mezelf graag willen inzetten en deze taboe sfeer willen doorbreken...
Het is allang tijd voor openbaring!
Veel liefs,.
Liefde & Licht
Dewie Paz