Het Marokkanendebat: nuance is zoooo jaren 90
In opinie door Ewoud Butter op 04-04-2013 | 20:45
Het jaar is voor Geert Wilders nu al geslaagd. Hij krijgt vanavond eindelijk zijn gewenste debat over het 'Marokkanenprobleem'.
In het kader van het Grote Benoemen wordt dan een hele bevolkingsgroep tot 'probleem' bestempeld. Lekker makkelijk en overzichtelijk is dat.
Het debat zal niet gaan over de burgemeester van Rotterdam, succesvolle Marokkaans-Nederlandse schrijvers of de toekomst van 'ons' grootste voetbaltalent, Adem Maher. Het zal vooral gaan over jongeren met een gewelddadige en criminele straatcultuur. In Nederland zijn Marokkaanse jongeren in die groep oververtegenwoordigd.
Het is een probleem dat nooit benoemd mocht worden, zeggen sommigen, waaronder Wilders. Dat is onzin. De eerste publicaties over criminaliteit onder Marokkaanse jongeren verschenen ruim 24 jaar geleden, in december1988. Begin jaren 90 waren er al vele beleidsplannen geschreven en werden overal in het land projecten opgezet door justitie, lokale overheden, welzijnsorganisaties en migrantenorganisaties. Aan conferenties en artikelen was geen gebrek.
De taal was die eerste jaren misschien wat te verbloemend en te voorzichtig en de neiging bestond bij sommigen om de jongeren vooral als slachtoffer te zien. Maar dat er sprake was van een relatieve oververtegenwoordiging van Marokkaanse jongeren in de criminaliteit, was meestal geen punt van discussie. Dat werd ook toen al benoemd.
Toch houden we graag de mythe in stand dat de problemen al jaren niet benoemd mogen worden. En niemand wil het verwijt krijgen dat hij de problemen ontkent of onvoldoende benoemt. Dus benoemen we en benoemen we, keihard en ongenuanceerd, want nuance is zoooo jaren '90.
'Ontmenselijking'
Gister schreef Laila Ezzeroili een stuk in de Volkskrant, getiteld Wees er trots op Marokkaan te zijn naar aaneiding van het Marokkanendebat vanavond. Ze neemt in het artikel onder andere stelling tegen de stereotypering en stigmatisering van Marokkanen.
"Ik ga niet beweren dat er een doelbewuste campagne zit achter de ontmenselijking van Marokkanen. (..). We riepen wel dat Marokkanen heus wel deugen, maar liever dan te hameren op artikel 1 van de grondwet, probeerden we het stereotype ijverig te weerleggen of hoogmoedig te negeren. Ondertussen ging de stereotypering van Marokkanen door, niet gehinderd door enig georganiseerd verzet van betekenis."
Het artikel van Ezeroili werd ook besproken op Geen Stijl . De reaguurders van GeenStijl illustreerden vervolgens treffend het punt van Laila Ezzeroili en benoemden er vrolijk op los. Natuurlijk werden Marokkanen 'kutMarokkanen' genoemd, maar dat wordt niet meer als schokkend ervaren: die term is al aardig ingeburgerd, met dank ook aan oud PvdA-wethouder Rob Oudkerk. Kutmarokkanen moeten van de reaguurders op z'n minst het land uit en anders dood, of zo u wilt, sterven,
Marokkanen werden op Geen Stijl vergeleken met dieren, ontmenselijken zou Laila Ezzeroili dat noemen. Ze kwamen er vergelijkingen voorbij met kamelen, met varkens en met apen. Een stapje verder gingen de reaguurders die Marokkanen vergeleken met ongedierte zoals mestkevers en ratten.
Dat zijn dan slechts de reacties op één enkel artikel. Wat er nog allemaal door Geen Stijl wordt 'weggejorist' kunnen we natuurlijk niet zien.
Geen Stijl is overigens niet de enige site waarop Marokkanen met dieren worden vergeleken. Op de Dagelijkse Standaard bijvoorbeeld is het ook niet uitzonderlijk wanneer Marokkanen gelijk worden gesteld aan rifapen of kakkerlakken. En het zal vast ook op vele andere sites gebeuren, zoals op het extreemrechtse Stormfront .
Op Youtube kun je helemaal je lol op. Daar wordt volop benoemd. Een paar minuten googelen en je hebt al een bonte verzameling bij elkaar. Best gewaardeerde reactie hier is bijvoorbeeld: "op kankeren vieze buitenlander_ ik hoop dat je een kogel door je kop krijgt". Benoemd wordt er ook bij de flmpjes van het Anti Moslim Forum zoals hier een bezoeker die een week geleden de hoop uitsprak dat er een tweede Hitler zou komen die alle Marokkanen dood zou maken.
Of kijk eens naar dit stuk op Krapuul over mosliminsecten.
Gezellig, dat benoemen. Geen haan die er naar kraait, geen journalist of columnist die er een stukje over schrijft, geen discriminatiebureau dat alarm slaat, geen politicus die vragen stelt of een onderzoek of educatieve programma's eist. We vinden het allemaal blijkbaar niet zo erg als er op deze manier benoemd wordt.
Of durven we niet te benoemen dat sommigen van 'ons' xenofoob of racitisch zijn? Of dat die vergelijkingen met ongedierte doen denken aan Der Ewige Jude (kijk de hele onsmakelijke Nazi-propagandafilm en anders even vanaf minuut 15)? Nee, dat is een Godwin, dat mag niet, zoals de vergelijking van 'het Marokkanenprobleem' met der 'Judenfrage' ook niet mag.
Het benoemen van problemen mag niet te dichtbij komen. Dan benoemen we liever de problemen die de Anderen veroorzaken. Dat is overzichtelijker.
Ewoud Butter is redacteur van Republiek Allochtonie.
Meer over het Marokkanenprobleem hier
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.
Meer over beeldvorming, benoemen, ewoud butter, marokkanen, marokkanendebat, marokkanenprobleem, racisme, reaguurders.
Reacties
Shabnam Theunissen - 15/04/2013 16:44