Het ACB stopt ermee

In opinie door Ewoud Butter op 03-04-2012 | 11:42

ACB Kenniscentrum, het voormalige Amsterdams Centrum Buitenlanders (ACB) zal op 1 juli haar deuren sluiten. Het ACB zette zich sinds haar oprichting in 1981 in voor de emancipatie en participatie van etnische minderheden. Het was één van de oudste en bekendste kenniscentra op dit terrein.

De belangrijkste reden om te stoppen is dat het niet gelukt is om voldoende opdrachten binnen te halen om de continuïteit van het ACB te kunnen waarborgen. Zo laat het ACB vanochtend in haar nieuwsbrief weten.

Het ACB, in 1981 gestart door de gemeente Amsterdam, werd de laatste 15 jaar gesubsidieerd door de provincie Noord-Holland. Daarnaast leefde het centrum sinds de jaren ’90 ook van opdrachten uit de markt. De subsidie werd de afgelopen jaren door de provincie Noord-Holland afgebouwd en het lukte het ACB onvoldoende om genoeg commerciële opdrachten binnen te halen om voort te blijven bestaan. 

Hoogte- en dieptepunten
Het ACB beleefde haar hoogtijdagen in de jaren ’90 toen het centrum onder leiding van de toenmalige directeur Gerritjan Harbers geregeld de landelijke pers haalde.
Zo agendeerde het centrum als eerste het belang van een Nederlandse imamopleiding en startte het samen met de Universiteit van Amsterdam een Bijzondere Leerstoel Islam, die werd bekleed door de Frans Algerijnse hoogleraar Mohammed Arkoun, om het debat te stimuleren over de rol van de islam in de Nederlandse samenleving. Het centrum koos voor samenwerking met migrantenorganisaties, waaronder ook moskeeorganisaties en werd vanwege samenwerking met de Marokkaanse UMMON begin jaren 90 uit het landelijke netwerk centra buitenlanders gezet.
Het ACB was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de plannen voor de Westermoskee, maar speelde ook een rol bij de mislukking hiervan.

Ook stond het ACB aan de wieg van onder andere jongerencentrum Argan, de eerste demonstratie van Nederland Bekent Kleur, verschillende initiatieven op het terrein van de emancipatie van homoseksuelen (waaronder de opvang Veilige Haven), de migrantenwerkwinkel, grootschalige arbeidsmarkten (Kleurrijk Vakwerk) in de Rai en onderzoek naar de positie van Chinezen in Nederland. Ook steunde het ACB de oprichting van het Allochtonenweblog (voorganger van Republiek Allochtonië) en ontwikkelde het diverse projecten die gericht waren op het voorkomen van huiselijk geweld en (vooral) islamitische radicalisering, waaronder het project Voorkomen is Beter dan Genezen met 18 Marokkaanse moskeeorganisaties.

Dieptepunten waren er ook. Zo werd in 1988 Nihat Karaman, arbeidsmarktconsulent van het ACB en voorzitter van de Turkse organisatie HTIB, bruut vermoord. In 1992 werd een andere Turkse consulent van het ACB, Ahmet Soylu, opgepakt in Turkije en gemarteld in een Turkse gevangenis.

De laatste jaren heeft het centrum onder leiding van Miep van Diggelen geprobeerd om, onafhankelijk van subsidies, het werk voort te zetten met een kleinere, professionele organisatie. Uiteindelijk is dat niet gelukt.

In de loop der jaren zijn ruim 250 mensen werkzaam geweest bij het ACB.  

Ewoud Butter, redacteur van Republiek Allochtonië, was met veel plezier (parttime) werkzaam bij het ACB als onder andere voorlichter, adviseur, interim-directeur en beleidsmanager. Op 1 maart verliet hij het ACB en ging werken bij GroenLinks Amsterdam. Dit stuk verschijnt ook op zijn persoonlijke weblog.
Naar aanleiding van vragen van verontruste bezoekers van dit blog: het verdwijnen van het ACB heeft geen consequenties voor Republiek Allochtonië. Dit weblog wordt op vrijwillige basis onderhouden
en is altijd onafhankelijk van het ACB geweest.  

Link:
website ACB Kenniscentrum

artikelen over ACB Kenniscentrum op dit blog vindt u hier


Meer over acb, acb kenniscentrum, ewoud butter, forum, integratiebeleid, minderhedenbeleid.

Delen: