Hasj in Marokko: goed voor de burger of de elite?
In opinie op 15-10-2010 | 09:34
Datum: 21 oktober
Tijd: 20 tot 22:00 uur
Plaats: De balie
Het grootste deel van de hasj die in Nederlandse koffieshops wordt verkocht, komt uit Marokko. De Marokkaanse regering probeert de productie en de smokkel van dit geestverruimende middel tegen te gaan, toch lukt het maar moeilijk om de drugshandel en de corruptie grondig aan te pakken. Van hoog tot laag zijn veel mensen betrokken bij de handel in hasj: ambtenaren, boeren, politiemannen en hoge regeringsfunctionarissen. Alle Marokkanen weten dat, maar het is een groot taboe om daarover te spreken. Klokkenluiders verdwijnen in de gevangenis.
Schrijnend is bovendien dat de boeren heel weinig verdienen aan het verbouwen van de cannabisteelt. De laatste jaren wordt de teelt van cannabis op steeds grotere schaal bestreden. In 2003 werd 134.000 hectare verbouwd, in 2009 was dat nog maar 56.000 hectare. Maar nog altijd is het een kleine elite die zich door middel van de hasjhandel bouwt verijkt. In Marokko gaan steeds vaker stemmen op die om legalisatie vragen.
Op donderdag 21 oktober presenteren Stichting Aknarij en denktank Waterland, in samenwerking met Stichting Drugsbeleid en het Transnational Institute, KMM en KMAA een avond over de cannabisproblematiek in Marokko. Wat voor effect heeft de verbouw van cannabis en de handel in hasj op de Marokkaanse samenleving? En hoe kunnen we daar ook vanuit Nederland verandering in aanbrengen?
Met: Pien Metaal (TNI), Freek Polak (Stichting Drugsbeleid en Stichting voor Opheffing Cannabisverbod).Asis Aynan (schrijver) zal het debat inleiden.
Presentatie: Bahram Sadeghi
Meer over aknarij, debat, hasj, marokko, waterland.
Reacties
Jan Beerenhout azn - 15/10/2010 11:03