'Extremisten dienen te worden buitengesloten'
In opinie door Ibrahim Wijbenga op 27-10-2012 | 10:06
Tekst: Ibrahim Wijbenga
De Nederlandse moslimgemeenschap wordt in toenemende mate geconfronteerd met radicale moslimjongeren die de samenleving afwijzen en geweld daarbij niet schuwen. Het gaat om een kleine groep van hooguit een paar honderd man die elke gelegenheid aangrijpt om hun ultra-orthodoxe gedachtengoed uit te dragen. Vaak gaat het om zogeheten nieuwe moslims: autotochtone bekeerlingen die niet alleen de dialoog met de samenleving maar ook met de moslimgemeenschap afwijzen.
Maar daar blijft het niet bij. Deze radicale moslimjongeren kiezen steeds vaker voor de gewelddadige confrontatie, en hebben lak aan de normen en waarden van de islam. Daarbij laten zij geen middel onbeproefd om hun gelijk te halen. Moskeediensten worden verstoord, bezoekers worden lastiggevallen en imams uitgejouwd. Een aantal keren is het zelfs voorgekomen dat bezoekers van moskeeën door politie en beveiliging moesten worden beschermd. Met als triest dieptepunt onlangs de voorleesmiddag van GroenLinkser Tofik Dibi in het Oosterpark waar hij onder politiebescherming naar toe moest. Heel intimiderend voor jonge ouders die er met hun kroost kwamen.
Ook de verstoorde discussie in de Badr-moskee in Amsterdam in september, waarbij extremistische moslimjongeren de door politie geflankeerde parlementariërs het spreken beletten, hoort in dit rijtje thuis. Veel geduw en getrek, grote monden. Haat. We kunnen op dit moment geen politieke discussie houden in welke moskee dan ook zonder beveiliging. Moslims kunnen dus de moskee niet als podium gebruiken om - onderling - meningen uit te wisselen. Ongehoord en belachelijk tegelijk. Hun haat tegen de samenleving gaat zelfs zo ver dat de moordenaar van Theo van Gogh als een heilige wordt vereerd.
Geen plaats in de moskee
Het wordt de hoogste tijd dat de moslimgemeenschap tegen deze extremisten optreedt. Hun ultra-orthodoxe, met veel agitatie en geweld uitgedragen gedachtengoed is een belediging voor de islam die, zeker in ons land, staat voor de dialoog met en respect voor andere religies en levensbeschouwingen. Daarnaast vormen zij ook een bedreiging voor de moslimgemeenschap. Hun intolerante en gewelddadige opstelling leidt ertoe dat de moslimgemeenschap wordt geassocieerd met waarden en normen die niet bij onze humanistische samenleving horen.
Deze extremisten dienen te worden buitengesloten; met hen is geen dialoog mogelijk. Ook in de moskee moet geen plaats voor hen zijn. Moslims die de islam zo aan hun laars lappen, zijn ons geloof niet waard. Maar ook de samenleving moet adequate maatregelen nemen. Deze extremisten vormen een bedreiging die op alle mogelijke manieren moet worden bestreden. De dialoog is hierbij geen middel meer. Tegenover zoveel haat en intolerantie dienen drastischer maatregelen te worden genomen. En als dat niet gebeurt, dreigen er onaanvaardbare excessen te ontstaan. De afstand tussen woord en actie is bij deze extremisten flinterdun. En wordt als we niet ingrijpen steeds dunner. Tot er geen weg terug meer is en er slachtoffers vallen.
Ibrahim Wijbenga is straathoekwerker, CDA-raadslid en belijdend moslim.Dit artikel is eerder in Trouw verschenen en in overleg met de auteur ook op Republiek Allochtonië geplaatst.
Meer over de aanpak van radicalisering:
-
Wat te doen met islamitsche terroristen en radicalen?
- Polarisatie, radicalisering en discriminatie in regio Utrecht
- Ministerie zet ervaring met radicaliseringsprojecten online
- Moskeeen vervullen niet alleen religieuze, maar ook maatschappelijke functies
- Verslag Noord-Hollandse project Voorkomen is Beter dan Genezen
- Extremisme voor beginners; feitjes en weetjes
- Amsterdam presenteert film over aanpak radicalisering
- Wat werkt tegen polarisatie en radicalisering?
- En, veel meer over radicalisering hier
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Bezoekt u dit blog geregeld? Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.
Meer over ibrahim wijbenga, islam, moslims, radicalisering, radicalisme.
Reacties
Shabnam Theunissen - 11/11/2012 09:55
Ik denk dat een moskee niemand mag weren, maar altijd zijn deuren open moet houden. Juist deze radicalen, die verkeerd geïnformeerd zijn over wat islam is, verdienen goede voorlichting om terug te keren op de ware weg van islam.
Door ze buiten te sluiten maak je de haat en verwijdering alleen groter. Laten moslims juist de moeite nemen met ze te praten en haat niet met haat beantwoorden.