Den Haag: kom op voor Nederlanders die hun tweede nationaliteit als ongewenst ervaren

In opinie door redactie op 25-11-2020 | 09:00

"Nederland zal meer moeten knokken voor haar burgers en ze beschermen tegen landen die Nederlanders als hun onderdanen beschouwen, terwijl zij hier geboren zijn en zich Nederlandse burgers voelen." Dat schrijven acht (Marokkaanse) Nederlanders in een open brief.
Vandaag vindt in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats over de Initiatiefnota “Bescherm Nederlanders met een ongewenste tweede nationaliteit". Hieronder de open brief en links naar de position papers.

Vandaag wordt er in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek gevoerd over de initiatiefnota de ongewenste nationaliteit. Het verhaal hierachter startte ruim een jaar geleden, toen twaalf Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond het manifest “Keuzevrijheid in nationaliteit” lanceerden. Zij stellen daarin dat Nederlandse burgers die van hun tweede nationaliteit af willen, moeten worden ondersteund door Nederland. De discussie over dit belangrijke vraagstuk vindt plaats in een gepolariseerd klimaat waarin nuance en feiten ver te zoeken zijn. Met dit pleidooi vragen we de politiek de keuzevrijheid voor alle Nederlanders die de tweede nationaliteit als ongewenst ervaren, te regelen. 

Het is goed om te zien dat politieke partijen zoals D66, PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie, CDA en VVD steun hebben uitgesproken voor het manifest en aan het zoeken zijn naar een doorbraak. Nederlanders met een dubbele nationaliteit moeten kunnen kiezen van hun tweede nationaliteit af te komen. Momenteel laten 26 landen, waaronder Marokko, Somalië en Griekenland, dit niet toe. Niet alleen genaturaliseerde Nederlanders, maar ook hun in Nederland geboren kinderen worden door deze landen automatisch aangemerkt als ‘hun’ staatsburgers. Keuzevrijheid in nationaliteit is een fundamenteel recht, erkend in Nederlands en internationaal recht. Echter, momenteel geniet niet iedereen hiervan. Daarom is actieve steun en bescherming van de Nederlandse staat noodzakelijk. 

Gevolgen ongewenste nationaliteit

Een tweede nationaliteit brengt voor een deel van Marokkaanse Nederlanders onvrijheid met zich mee. Allereerst uit deze onvrijheid zich in het wegvallen van bescherming. Tijdens de wereldwijde lockdown in het voorjaar keerden vakantiegangers terug naar huis, behalve Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond. Zij waren immers al thuis, aldus de regering in Rabat, met als gevolg dat deze mensen (waaronder kinderen) maandenlang vast zaten in een ver land. Kortom, een ongewenste, dubbele nationaliteit maakt serieus inbreuk op het principe van een gelijke, (diplomatieke) bescherming voor alle Nederlandse staatsburgers. 

Een veelgehoorde kritiek is om dan niet af te reizen. Immers, verbod op bezoek aan familie in het herkomstland is inhumaan. De tweede uiting van onvrijheid is moreel en principieel en beslaat de wens om niet meer te worden geassocieerd met een land waarin de democratie wankelt, een functionele rechtsstaat ontbreekt en de persvrijheid beperkt is. Een land waar mensenrechten worden geschonden en homoseksualiteit en abortus strafbaar zijn. Een land dat zich via haar ‘onderdanen’ in Nederland een weg baant naar Nederlandse instituten waarmee de agenda van Marokko openlijk wordt bepleit. Door deze toenemende invloed geeft een deel van de Nederlanders met Marokkaanse achtergrond toe zich niet vrij te voelen om in Nederland openlijk kritiek te uiten op Marokko, omdat dit als ‘onderdaan’ niet zonder consequenties is. De ongewenste, dubbele nationaliteit maakt daarmee inbreuk op de vrijheidsbeleving van mensen. Nederlanderschap lijkt dan ineens nietsbetekenend. 

Wisselende reacties  

Reacties vanuit de Marokkaanse gemeenschap op het manifest zijn echter wisselend. Een deel – evenals andere Nederlanders met een tweede nationaliteit – (h)erkent de roep om een vrije keuze. Daarentegen ziet een ander deel de nationaliteit niet alleen als binding aan de staat, maar ook aan je cultuur, familie en afkomst. Ze zien deze oproep dus als een verloochening van je identiteit. Daarbij heerst de misvatting dat dit pleidooi gaat over de afschaffing van de dubbele nationaliteit. Wat geenszins het geval is, sterker, wij willen dat er keuzevrijheid is voor iedereen en om zelf te bepalen of een tweede nationaliteit ongewenst is. 

Kamer en regering: zet alle middelen in voor gelijke bescherming alle Nederlanders 

Nederland zal meer moeten knokken voor haar burgers en ze beschermen tegen landen die Nederlanders als hun onderdanen beschouwen, terwijl zij hier geboren zijn en zich Nederlandse burgers voelen. Wat is het Nederlanderschap anders waard? De boodschap aan Den Haag is helder: kom op voor Nederlanders die hun tweede nationaliteit als ongewenst ervaren.

  • Mohamed Amessas, raadslid GroenLinks Gouda
  • Abdessamad Taheri, coach
  • Yuba Zalen, docent
  • Hossnia El Yahyaoui, studente
  • Mohammed Mohandis, fractievoorzitter PvdA Gouda
  • M’hamed El Abdouni, voorzitter Bades Foundation
  • Najiha Benchamach, onderneemster
  • Moussa Aynan, fractievoorzitter Jouw Haarlem

Deze brief verscheen eerder in de Volkskrant. 

Zie ook:

Het manifest 'Keuzevrijheid in nationaliteit' en de reflectie van de auteurs naar aanleiding van de reacties die ze kregen op het manifest. 


Vandaag vindt in de Tweede Kamer het Rondetafelgesprek Initiatiefnota “Bescherm Nederlanders met een ongewenste tweede nationaliteit" plaats. Hier vindt u meer informatie waaronder de position papers van onder andere Laila Ezzeroili, Said Bouddouft, Betty de Hart en Ulli d’Oliveira.


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 


Meer over dubbele nationaliteit, lange arm, lange arm rabat, marokko.

Delen: