De val van Mehmet

In opinie door Froukje Santing op 18-05-2014 | 23:44

Onlangs gaf de Turks-Nederlandse journaliste en schrijfster Hülya Cigdem een ontluisterend inkijkje in de wereld achter de drugsnijverheid in Tilburg: de Turkse gemeenschap aldaar blijkt over wel heel bijzondere groene vingers te beschikken. Op grote schaal wordt door hen op zolder hennep geteeld.

Terwijl hun ouders in fabrieken sappelden voor het schaarse geld en nu veelal een karige uitkering ontvangen, gaan zij voor het grote geld. Cigdem zegt dat de economische crisis behulpzaam is geweest bij de hennepvlucht in Tilburg. Menige Turkse-Nederlander kwam zonder werk te zitten of zag dat de kansen voor allochtonen op de arbeidsmarkt afnamen. Wat is er dan aanlokkelijker dan de lege zolder om te bouwen tot een hennepplantage? Op kosten bovendien van een Turks-Nederlandse zetbaas vaak afkomstig uit de kennissenkring. De redenering is dat de Nederlandse overheid zelf schuldig is aan deze ontwikkeling: het brengt geld in de staatskas, anders was het immers al lang verboden. Voor wie onverhoopt toch tegen de lamp loopt, volgt in het ergste geval een taakstraf of een boete, die de zetbaas met liefde betaalt. De gedoogcultuur in Nederland wordt zo als schaamlap gebruikt om de hebzucht in de eigen Turks-Nederlandse kring te rechtvaardigen.

In haar boek De val van Mehmet vertelt Cigdem het gefictionaliseerde verhaal van één van die Turks-Nederlandse families in Tilburg.

Froukje Santing besprak het boek op nieuwwij.nl

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.



Meer over boek, froukje santing, hülya cigdem, literatuur, turken, val van mehmet.

Delen: