De oudste Nederlandse moskee is 60 jaar geworden

In opinie op 10-12-2015 | 09:44

Gisteren vierde de Haagse Mobarak moskee haar 60e verjaardag. De Mobarak moskee in Den Haag is het oudste islamitische gebedshuis in Nederland. De moskee is eigendom van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap.

De grond voor de Mobarak moskee werd aangekocht in 1950. Door de strenge eisen van de welstandscommissie van de gemeente Den Haag, kon de bouw pas in 1955 beginnen. De eerste steen werd op 20 mei 1955 gelegd door Muhammad Zafrullah Khan, de toenmalige president van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en daarvoor minister van Buitenlandse Zaken van Pakistan. De moskee, die werd gebouwd naar een ontwerp van de Voorburgse architect Frits Beck en werd gefinancierd door haar achterban, leek aanvankelijk meer op een villa in de stijl van de Delftse School dan op een gebedshuis.

Sinds de jaren zestig heeft het gebouw twee kleine koepeltorentjes op het dak en staat de naam Mobarak moskee in het Nederlands en het Arabisch op de voorgevel. Later werden drie minaretten aangebouwd. In 1987 brak er - al dan niet aangestoken - brand uit. Bij de herstelwerkzaamheden werd het pand aan de achterzijde uitgebreid. Op 2 juni 2006 bezocht koningin Beatrix de Mobarak moskee om het 50-jarig bestaan van het bouwwerk te vieren. Dit jubileum was aanleiding voor de bouw van een extra, vierde, minaret.

 

Zie ook op polderislam:

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  


 


Meer over Ahmadiyya, mobarak moskee.

Delen: