De kleur van de crisis is wit
In opinie door Marc Ronteltap op 10-07-2013 | 09:38
Tekst: Marc Ronteltap
Politiek moet inspireren, vooral als het gaat om het overbruggen van de grote verschillen in macht en welzijn in de wereld. Een van de grootste inspirators dreigt de wereld te verliezen in de persoon van Nelson Mandela. Hij liet de wereld zien hoe je op een relatief vreedzame wijze de overgang kan bereiken van een apartheidsregime naar een regering door en voor het volk. Barack Obama is ook zo´n inspirator, door zijn speeches en alleen al door zijn komaf. Wie had ooit gedacht dat een Amerikaan met een zwarte, Keniase vader tweemaal gekozen zou worden tot president van het machtigste land in de wereld?
De politiek in Nederland lijkt zich vooral door Wilders te laten inspireren. We hebben een blank kabinet dat blijkbaar denkt dat in crisistijd, we alleen het hoofd boven water kunnen houden met een premier en ministers die hun wortelen in de polder hebben. Ook het multiculturele Amsterdam, dat zich graag laat voorstaan als koploper in een progressieve en solidaire politiek, kent op één wethouder na een wit bestuur. Voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 kunnen we weinig inspiratie verwachten want er is geen allochtoon te bekennen onder de lijsttrekkers van de grote politieke partijen.
De bekende riedel van de politieke partijen is dat er te weinig kwaliteit is te vinden onder de allochtone politici. Hiermee wordt miskend dat de uiteindelijke kwaliteit waarop de politicus wordt afgerekend, is of hij of zij de burger goed vertegenwoordigd. En de burgemeester en wethouders hebben als belangrijkste kwaliteit goed te kunnen luisteren en de moed te hebben een richting te kiezen. Technische kwaliteit is genoeg aanwezig, namelijk in de vorm van de vele intelligente, goed betaalde ambtenaren die voor elk probleem dat het bestuur hun voorlegt, een gedegen oplossing bedenkt.
Waar gaat het fout in de kandidaatstelling? Misschien hadden de Amsterdamse partijen hun moraal juist moeten omdraaien om te kiezen voor “eigen volk eerst”. Van de 6 grote partijen is alleen Eric van de Burg in Amsterdam geboren, de geboortegrond van de andere lijsttrekkers is elders in Nederland te vinden. Het grote probleem is het gebrek aan inspiratie. De politieke partijen vallen in deze crisistijd, waarin de gevestigde belangen bedreigd worden, terug op bekende, vertrouwde geluiden om zoveel mogelijk te houden wat men had.
De kleur van de crisis in het politieke landschap is niet rood van een negatief banksaldo, maar wit, de kleur van de polderaars die hun huis willen behoeden van de ondergang.
Marc Ronteltap (lid VVD)
Meer artikelen over diversiteit in de politiek op dit blog hier
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.
Meer over #gr2014, allochtone politici, diversiteit, marc ronteltap, politieke participatie.