Conferentie over omstreden Gülenbeweging

In opinie op 03-07-2010 | 17:08

De Dialoog Academie organiseert op 7 oktober een eendaagse conferentie over de omstreden Gülenbeweging, waarmee de Dialoog Academie verbonden zou zijn. Internationale gasten zullen de vanuit de volgende invalshoeken over de beweging spreken: theologisch, intellectueel, financieel, structureel, politiek, gender en sociaal-cultureel.

De Gülenbeweging, ook wel Vrijwilligersbeweging genoemd, heeft haar oorsprong in de leer van de moslimdenker M. Fethullah Gülen. De toenmalige minister Van der Laan kondigde in mei 2009 een onderzoek aan naar de internaten van de beweging van Gülen. De bewindsman wil de internaten onder de loep nemen omdat zij verder 'niet aan controle onderhevig zijn” en omdat Gülen "tegenstrijdige geluiden laat horen over zijn doelstellingen."

De prediker zou zich niet alleen inzetten voor de ontwikkeling van jongeren met een Turkse achtergrond, maar zou zich ook keren tegen de westerse cultuur. Van der Laan had het over mogelijke  "antiwesterse, antichristelijke en anti-joodse geluiden".


De discussie over de beweging van Gülen werd in juli 2008 angezwengeld door het programma Nova, waarin werd beweerd dat de beweging, die bekend staat als gematigd en overheidssubsidie ontvangt, een dubbele agenda zou hebben. Fethullah Gülen zou niet alleen streven naar dialoog, maar ook naar islamisering van de samenleving. Op last van de Tweede Kamer gaf toenmalig minister Ella Vogelaar de AIVD opdracht een onderzoek uit te voeren. Daaruit bleek dat de beweging niet staatsgevaarlijk is.
In januari 2009 werd in Rotterdam een notitie van raadslid Fähmel behandeld waarin zij verklaarde dat de Gülenbeweging wel gevaarlijk zou zijn. De Rotterdamse raad concludeerde echter dat er geen reden was de samenwerking met organisaties die aan Gülen gelieerd zouden zijn te verbreken.

Het onderzoek dat door Van der Laan werd ingesteld, zou in eerste instantie worden uitgevoerd door het Instituut voor Integratie en Sociale Weerbaarheid (ISW) van de RUG. Toen uit onderzoek van Trouw bleek dat de directeur van het ISW lid was van de raad van advies van de Dialoog Academie, een instelling die nauw betrokken zou zijn bij de Gülenbeweging, volgden kamervragen van SP-kamerlid Sadet Karabulut over de onafhankelijkheid van de onderzoekers in het geding. Hierop besloot de minister om de opdracht in te trekken  en aan Forum te verlenen.

Praktische informatie:
Met de conferentie lijkt de Diaoloog Academie zelf zoveel mogelijk helderheid te willen geven over de beweging.

Voertaal: Engels
Datum: Donderdag 7 oktober 2010
Locatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam
Entree: € 5
Organisatie: Dialoog Academie en VISOR Instituut VU Amsterdam
Voor registratie en verdere informatie: http://www.dialoogacademie.nl, info@dialoogacademie.nl of tel. 010-425 7533

Het programma, registratieformulier en bestelformulier voor de boeken kunnen gedownload worden op www.dialoogacademie.nl

Links:

Gülenbeweging is wel islamitisch-fundamentalistisch

het onderzoeksrapport van Anita Fähmel (pdf)
Onderzoek naar Fethullah Gülen ('grootste intelectueel ter wereld')
proefschrift verdedigt omstreden Turkse beweging
Kabinet: geen onderzoek naar beweging Fethullah Gülen
http://www.timemedia.nl/site
http://www.dialoogacademie.nl/site/index.php

http://info.bij.7x.nl/Fethullah_Gülen  of de kritischere Engelstalige versie http://info.on.7x.nl/Fethullah_Gülen

Dit filmpje van The Guardian gaat over de Gulen-beweging.

Bekijk hier een interview met Gürkan Celik, voorzitter Dialoog Academie.


Meer over dialoog academie, fetullah gulen, gülen.

Delen: