Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie: politie moet moslimdiscriminatie weer registreren
In opinie door Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie op 25-06-2020 | 08:34
Op 1 juli vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over discriminatie.
Het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie (CTID) roept de partijen in de Tweede Kamer in onderstaande verklaring op om de aparte registratie van discriminatie tegen moslims bij de politie weer in te voeren. Republiek Allochtonië onthulde eerder dat de politie gestopt is met deze registratie.
Daarnaast pleit het CTID om racisme, anti-discriminatie en mensenrechten centraal te stellen in het onderwijs en de burgerrechten van moslims te beschermen, waaronder het recht van vrouwen om zelf te bepalen welke kleding ze dragen. Hieronder de gehele verklaring van het CTID.
Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af. Hoewel er pas tien jaar later daadwerkelijk een einde kwam aan de slavernij, wordt deze dag hedentendage gevierd als Keti Koti. Op deze dag vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over discriminatie.
Het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie (CTID) is actief in de strijd tegen racisme, meer in het bijzonder de strijd tegen racisme gericht op moslims in Nederland. De strijd tegen racisme heeft de laatste weken aanzienlijk aan kracht gewonnen nu wereldwijd mensen de straat op gaan tegen politiegeweld en anti-zwart racisme, na de gewelddadige dood van George Floyd in de VS.
Net als in andere landen hebben ook in Nederland duizenden mensen gedemonstreerd tegen racisme en discriminatie. Dit is hard nodig zoals onderzoeken van SCP en de Discriminatiemonitor laten zien, maar ook de praktijken van etnisch profileren bij de politie en bij de belastingdienst.
De strijd tegen anti-moslim racisme oftewel islamofobie blijft belangrijk. Het CTID richt zich daarbij op drie velden:
- Particulier: Alle vormen van discriminatie door burgers in het dagelijks verkeer (zoals op de arbeidsmarkt, op school, en hatecrime op het internet) tegen (vermeende) moslims. Hieronder vallen alle vormen van verbale en fysieke agressie tegen (vermeende) moslims, en tegen hun instituties, religieuze faciliteiten en/of eigendommen.
- Institutioneel: Alle vormen van discriminatie tegen moslims ten gevolge van discriminatoir en marginaliserend beleid door overheden en het bedrijfsleven, zoals het (willen) verminderen en ontnemen van de grondrechten van moslims.
- Politiek: Alle vormen van retoriek tegen moslims, inclusief het segregeren van moslims van andere bevolkingsgroepen en/of het mobiliseren van andere burgers tegen moslims en/of het doen van voorstellen die voor moslims discriminerend uitpakken. Hieronder vallen ook oproepen tot geweld tegen (vermeende) moslims.
We zien op deze terreinen enkele zorgwekkende ontwikkelingen. Bijvoorbeeld met betrekking tot het racistische en seksistische karakter van de wet op gezichtsbedekkende kleding. Met de huidige regelgeving over mondkapjes zien we opnieuw voorbeelden van problemen voor en uitsluiting van moslima’s, zoals het werk van Stichting Meld Islamofobie, Hand in Hand tegen het Niqabverbod en de Werkgroep Blijf van mijn niqab af, laten zien.
Maar denk ook aan de haatzaaiende politieke retoriek tegen moskeeën en de openbare oproep tot gebed (een grondrecht) en de bedreigingen die daar steevast op volgen zoals recent tegen de Blauwe Moskee in Amsterdam.
Een ander zorgwekkend punt is dat de politie zonder opgaaf van redenen in de rapportage van Discriminatie 2019 geen cijfers meer geeft over discriminatie tegen moslims. In voorgaande jaren deed men dit wel en dit roept de vraag op in hoeverre de politie toegerust is om discriminatie op te sporen en aan te pakken.
Het CTID roept daarom de politieke partijen en het kabinet op om:
- Het herinvoeren van de aparte registratie van discriminatie tegen moslims bij de politie
- Racisme, anti-discriminatie en mensenrechten centraal te stellen in het onderwijs
- Burgerrechten van moslims te beschermen, waaronder het recht van vrouwen om zelf te bepalen welke kleding ze dragen en het recht van moskeeën om de versterkte openbare oproep tot gebedsdienst te verrichten.
- Opruiende en haatzaaiende retoriek tegen moslims aan te pakken en geweld en bedreigingen tegen moslims en islamitische organisaties ondubbelzinnig te veroordelen.
En voorts spreekt het CTID haar solidariteit uit met de Black Lives Matter beweging.
Zie ook:
Politie verstrekt geen cijfers meer over moslimdiscriminatie
Vond u dit artikel waardevol?
Als u dit artikel waardeert, dan kunt u dat laten blijken met een (kleine) donatie. Daarmee blijft het mogelijk dit werk onafhankelijk te blijven doen.
Je kunt met iDeal doneren via deze link: https://bunq.me/republiekallochtonie
Meer over discriminatie, etnisch profileren, moslimdiscriminatie, moslimhaat.