Chinezen vieren hun nieuwjaar ‘samen’ met Nederlanders
In opinie door Kemal Rijken op 20-02-2015 | 10:28
Tekst: Kemal Rijken
Voor het eerst in de geschiedenis vierden Chinezen in Nederland hun nieuwjaar gezamenlijk met de Nederlanders. In het Amsterdamse restaurant Sea Palace vond een groot event plaats, waarbij Chinezen en Nederlanders elkaar ontmoetten, en toasten op het nieuwe Chinese jaar.
Drakendansers, een Chinese zangeres, schrijfster Lulu Wang en grote schermen waarop alle officiële feesten vanuit China live te volgen waren; dit alles vond woensdag plaats in een volgepakte tweede etage van Sea Palace. Zakenlui uit Nederland en China kwamen hier samen om te proosten op het nieuwe Chinese jaar, het jaar van de geit, dat volgens de Chinese kalender deze week ingaat. De happening werd georganiseerd door de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers in samenwerking met andere Chinees-Nederlandse organisaties. “We zijn erg tevreden over de opkomst en het animo voor deze belangrijke dag”, zegt projectmanager Giovanna Chen. Voor de gelegenheid waren Chinese ondernemers, politici, bekende Nederlanders en topkoks uitgenodigd om naar Sea Palace te komen. “Hiermee willen we onderstrepen dat we open staan naar de Nederlandse maatschappij. In deze soms moeilijke tijden is het juist goed om samen te komen en in harmonie met elkaar te zijn.”
Via een live verbinding met de Chinese staatstelevisie telden alle aanwezigen af tot het aanbreken van het nieuwe jaar. Wegens het tijdsverschil vond dit in Amsterdam om vijf uur ’s middags al plaats. Het was voor iedereen een bijzonder gewaarwording om af te tellen tot het nieuwe jaar terwijl buiten de zon scheen. Vervolgens werd genoten van een luxe diner, waarbij schrijfster Lulu Wang uitleg gaf over de gebruiken en gerechten. Tot in de avond werd er gegeten en gesocialiseerd, en dit was nou juist waar het volgens de organisatoren om te doen was. De hele happening werd georganiseerd in het kader van het evenement ‘Samen Chinees Nieuwjaar Vieren’, waaraan verschillende Chinese restaurants in Nederland meedoen. Chen: “Iedereen is uitgenodigd om tijdens deze periode bij de deelnemende Chinese restaurants door het land kennis te maken met het Chinees Nieuwjaar en de gebruiken en symbolieken die daarbij horen”.
Enkele tientallen restaurants bieden tot 1 maart een speciaal menu aan dat ingaat op het Chinese nieuwjaar. Gasten krijgen het boekje ‘Samen Chinees Nieuwjaar Vieren’ als cadeau mee. Mensen die in het jaar van de geit geboren zijn, krijgen een extra verrassing. Het boekwerk bevat informatie van het Chinees nieuwjaar, de tradities en bijbehorende symboliek. In het boekje onderstreept minister-president Mark Rutte (VVD), zelf ook geboren in het jaar van de geit (1967), in zijn voorwoord de boodschap dat een ‘succesvolle integratie in de Nederlandse samenleving heel goed samen kan gaan met behoud van de eigen culturele waarden’. Ook voegt de Chinese ambassadeur – de heer Chen Xu – daaraan het belang van Chinees nieuwjaar toe: “Het Chinees Nieuwjaar vormt een belangrijk onderdeel van de Chinese cultuur en symboliseert eenheid en welvaart. Het is een moment dat mensen hun verwachtingen en wensen voor de toekomst uitspreken.”
Volgens projectmanager Chen weten Chinezen en Nederlanders elkaar beter te vinden. “Van handel, toerisme, tot kunst en cultuur en in het onderwijs. En inmiddels is de Chinese taal en cultuur officieel ingevoerd als examenvak op Nederlandse scholen. Er is steeds meer behoefte om elkaar beter te leren kennen. Samen Chinees Nieuwjaar Vieren versterkt die onderlinge relatie”.
Meer informatie over Samen Chinees NIeuwjaar Vieren hier
Kemal Rijken is journalist en schrijver. In het verleden was hij ook redacteur van Republiek Allochtonië. Rijken schreef het boek 'De Westermoskee en de geschiedenis van de Nederlandse godsdienstvrijheid'. Het boek gaat over het verhaal van de Westermoskee in Amsterdam en de betekenis van godsdienstvrijheid door de eeuwen heen.
Lees meer hier.
Meer over Chinezen in Nederland hier
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.
Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!
Meer over chinees nieuwjaar, chinezen, kemal rijken.