Bewoners Terweijde voelen zich nog steeds onveilig

In opinie door Kemal Rijken op 21-12-2011 | 08:47

Tekst: Mitsuko Teiwes en Kemal Rijken

De Molukse en Marokkaanse inwoners van de Culemborgse wijk Terweijde voelen zich twee jaar na de ongeregeldheden in hun wijk nog steeds niet veilig. Tegelijkertijd zijn de bevolkingsgroepen dichter bij elkaar gekomen sinds de ongeregeldheden rond de jaarwisselingen van 2009 en 2010.

Dat blijkt uit het tv-programma Pauw in Culemborg, dat vanavond door de NTR wordt uitgezonden. De uitzending werd zondagavond opgenomen in de wijk Terweijde, waar de spanningen tussen Marokkanen en Molukkers in de afgelopen twee jaar rond Oud en Nieuw hoog opliepen. De politie zette ME in, wierp wegblokkades op en gebruikte zelfs een helikopter om rellende jongeren uit elkaar te houden. Vandaag de dag doen zich er nog nauwelijks noemenswaardige incidenten voor. Toch is er nog altijd sprake van onderhuidse spanningen tussen de Marokkaanse en Molukse bewoners. In een gebouw in de wijk waren bewoners uit beide bevolkingsgroepen door de NTR uitgenodigd om in een kring te praten met de burgemeester, wijkagent en ondernemers. Het thema: de huidige situatie in de wijk.

Tijdens het gesprek werd duidelijk dat er nog behoorlijk wat oud zeer zit. Veel aanwezigen gaven aan dat ze na twee jaar nog steeds hetzelfde gevoel van onveiligheid hebben, terwijl burgemeester Roland van Schelven (D66) en de politie juist graag vertelden over het in hun ogen succesvolle beleid. Volgens hen is er veel vooruitgang geboekt en is de wijk leefbaarder geworden. De Molukkers en Marokkanen deelden die visie maar ten dele en leverden juist kritiek op de gemeente en politie. Er zou te weinig gedaan worden om het conflict op te lossen. Zo zouden aangiftes niet serieus genomen worden en biedt de gemeente werkloze hangjongeren in de wijk te weinig perspectief. “Hoe kan het dat de directeur van een bedrijf hier zegt dat hij vijf leer- en werkplekken heeft die niet opgevuld kunnen worden terwijl er zoveel jongeren in Terweijde zonder werk zitten?”, vroeg een van hen zich af. Farid Azarkan, voorzitter van Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders, nam het op voor de overheidsinstanties door te stellen dat de gemeente geen ‘geluksmachine’ is. Het debat maakte een hoop duidelijk, onder meer dat Molukkers en Marokkanen meer met elkaar delen dan ze denken. Ook vonden ze elkaar in het gesprek omdat ze nagenoeg dezelfde kritiek op de autoriteiten hadden. Conclusie: wellicht is het hele conflict er niet zozeer één tussen Marokkanen en Molukkers, maar één tussen jongeren met weinig perspectief enerzijds en de lokale overheid anderzijds.

Na afloop van het debat keken de gasten samen naar 'Twee Waarheden in Culemborg', een documentaire over de wijk en zijn inwoners die is gemaakt door een Marokkaanse en een Molukse regisseur. Dit nam de spanningen even weg en verbroederde zelfs. De film liet zien dat er hoop is voor Terweijde. De documentaire en de bewerkte versie van de uitzending worden vanavond om 11 uur op Nederland 1 uitgezonden. 

Voor meer informatie over de uitzending, kijk hier

 


Meer over culemborg, farid azarkan, kemal rijken, marokkanen, mitsuko teiwes, molukkers, pauw, sociale stabiliteit, terweijde.

Delen: