Allochtone politici kunnen het nooit goed doen
In opinie door Ewoud Butter op 27-09-2013 | 21:44
"Allochtone politici in reguliere partijen zouden "beroepsallochtonen" zijn, moeten "stemvee aantrekken" en zijn er voor electoraal succes. Allochtone politici die 'eigen' partijen oprichten zouden zich afzonderen, spelen een slachtofferrol en participeren op onjuiste wijze. Met andere woorden, een paradoxale en verlammende dubbele binding voor politiek geëngageerde allochtonen." Dat twitterde cultureel antropoloog Sinan Çankaya vandaag.
Çankaya reageerde op Tofik Dibi die eerder had gesteld: "Zelf absoluut geen voorstander hiervan, maar snap steeds beter waar wens van jongerenpartij, moslimpartij etc. vandaan komt. Het lijkt erop alsof er pas geluisterd wordt als je je opsluit in je eigen groep, een slachtofferrol aanneemt en electoraal ongemakkelijk wordt."
Islamitische partijen
Aanleiding voor de tweets van Çankaya en Dibi was het bericht dat in Rotterdam een lokale partij wordt opgericht op basis van islamitische normen en waarden. Dat heeft Mohamed Talbi, voormalig raadslid voor de PvdA, laten weten aan het AD. De partij heeft nog geen naam, maar wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar op 19 maart.
Talbi hoopt op één tot drie zetels in de Rotterdamse gemeenteraad. Volgens hem is het initiatief mede ontstaan door de meer ‘rechtse’ koers van de Partij van de Arbeid, die vroeger op veel steun van Nederlandse moslims kon rekenen.
De verwachting is dan ook dat de nieuwe partij vooral de PvdA kiezers kan kosten. De PvdA zou volgens het AD 3 jaar geleden vier van de veertien zetels aan moslimstemmers te danken hebben.
In Den Haag is de partij Islam Democraten met één zetel vertegenwoordigd in de raad. In Amsterdam en Utrecht zijn er nog geen lokale islamitische partijen die hebben aangekondigd deel te willen nemen aan de verkiezingen.
Eerder deze maand maakte de voormalig PVV' er Arnoud van Doorn bekend dat hij met anderen een landelijke islamitische partij wil oprichten. Eerdere pogingen tot de oprichting van zo'n partij mislukten.
Lees ook over politiek en diversiteit:
- de kleur van de crisis is wit (Marc Ronteltap)
- het blanke bordes van het kabinet Rutte II (Martijn de Koning)
- zwarte identiteit (Tofik Dibi)
- diversiteit in de Tweede Kamer 2012
- pot, ketel en neo-cliëntelisme (Martijn de Koning)
- kamerleden van islamitische achtergrond laten achterban in de steek (Wasif Shadid)
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.
Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.
Meer over #gr2014, allochtone politici, diversiteit, ewoud butter, islamitische partijen, islampartij, politiek.