Alle vormen van discriminatie kennen één gemeenschappelijke deler
In opinie door Dilan Yesilgöz op 05-03-2013 | 14:14
Tekst: Dilan Yesilgöz
‘Wat Hitler met Joden heeft gedaan, daar ben ik wel mee tevreden’. ‘Had Hitler maar alle Joden vermoord’. Schokkende antisemitische uitspraken van enkele Turks-Nederlandse jongeren in de rapportage ‘Onbevoegd Gezag’ van de NTR. De beelden van een buurtwerker die met de beste bedoelingen het dagboek van Anne Frank leest met een paar jonge jongens van Turkse komaf en geconfronteerd wordt met deze uitspraken zijn al ruim een week het gesprek van de dag.
Verschillende malen is mij de afgelopen dagen gevraagd hoe ik dit zou duiden. Is antisemitisme een veel voorkomend verschijnsel binnen de Turkse bevolkingsgroep?
Zijn Turkse jongeren Jodenhaters?
Antisemitisme onder moslims is niet een vast gegeven. Denk aan de talloze voorbeelden van hoe de Ottomanen joden bescherming boden of hoe moslims tijdens de Tweede Wereldoorlog joden onderdak gaven. In de film Les Hommes Libres uit 2011 wordt dit o.a. mooi getoond. Het beeld is diverser en genuanceerder dan wat soms gedacht wordt.
Echter, feit is dat het aanhoudende conflict in het Midden Oosten en de verslechterde relatie tussen Turkije en Israel van grote invloed is op de verhoudingen tussen verschillende bevolkingsgroepen in het Westen. Jongeren vertalen complexe internationale conflicten waar ze bar weinig kennis van hebben, naar hun eigen leefwereld hier. Iets wat natuurlijk helemaal niet gaat en een zeer schadelijke uitwerking heeft.
Overigens geldt dit niet alleen voor een deel van de moslims. In vele persoonlijke gesprekken die ik met seculiere Joden voer, komen regelmatig opmerkingen over moslims langs die absoluut ook niet acceptabel zijn. Er is hier wat mij betreft geen sprake van een rangorde: discriminatie is niet acceptabel, wie het ook uitdraagt.
Terug naar de jongens uit het programma van de NTR: jongens die zulke uitspraken kunnen doen over Joden, en er wellicht ook echt zo over denken, kunnen dat morgen ook doen over homo’s, overmorgen over Armeniërs en volgende week over vrouwen. En dan staat er geen camera op, dan zien we het niet eens.
Het is deze mentaliteit die zo schadelijk is. De mentaliteit dat een ander mens die niet past binnen je eigen normen, niets waard is.
Ouders leren hun kinderen niet wat een recht vrijheid is en wat voor plichten dat met zich meebrengt. Mensen vertalen mensenrechten naar eigen persoonlijke individuele rechten en vergeten dat een ander dezelfde rechten heeft. Sterker nog, dat de rechten van de ander ook beschermd en zo nodig verdedigd dienen te worden.
Al begint het bijbrengen van een dergelijk bewustzijn bij de ouders, daar eindigt het zeker niet. Op scholen moet mensenrechteneducatie komen. Kinderen moet geleerd worden dat onze verworvenheden niet vanzelfsprekend zijn. Dat ze elke dag bewaakt en beschermd dienen te worden.
Vervolgens hebben wij allen ook een belangrijke taak. In Nederland zijn wij graag selectief verontwaardigd. Alles en iedereen kent een eigen belangenvereniging en naar gelang welke groep aangevallen wordt, komt een belangenbehartiger in beweging. Zolang het niet over mij gaat, bemoei ik mij er niet mee, is het landelijke credo geworden lijkt het soms.
We zijn een land dat van hype naar hype gaat, we hebben geen tijd om fundamenteel naar problemen te kijken. Nu wordt opgeroepen om onderzoek te gaan doen naar anti-semitisme onder jongeren, dan weer worden Kamervragen gesteld over bekladde moskeeën of over homo’s die niet over straat kunnen in bepaalde delen Amsterdam.
Echter, alle vormen van discriminatie en racisme kennen één en dezelfde gemeenschappelijke deler. Een ander mens of een andere groep wordt als inferieur beschouwd en onwetendheid is de voedingsbodem. Het is deze mentaliteit die we in Nederland, gezamenlijk, moeten aanpakken. En dat begint door het bespreekbaar te maken en het bespreek te houden.
Nu gaat naar aanleiding van een melding van antidiscriminatiebureau Art.1 Gelderland-Midden = het OM bekijken of de jongens uit de uitzending vervolgd kunnen worden vanwege discriminatie en/of antisemitisme.
Uiteraard moet discriminatie (juridisch) aangepakt worden, maar de vraag is echt of het vervolgen van 14, 15 jarige jongens in dit geval de oplossing is. Vervolging hier is alleen zinnig als de straf maatwerk is. Laat deze jongens bijvoorbeeld kennismaken met Joodse leeftijdsgenoten. Jongens met wie ze heel veel gemeen hebben, terwijl ze denken dat ze mijlenver van elkaar afstaan. Hou ze in gesprek, leg ze niet het zwijgen op terwijl ze wel deze ideeën in hun hoofd hebben en schrijf ze niet meteen af!
Dilan Yesilgöz is redactrice van Republiek Allochtonië. Meer artikelen van Dilan op Republiek Allochtonië hier
Luister hier naar het gesprek met Dilan Yesilgoz en Frans Jennekens op de Joodse Oproep over dit onderwerp.
Meer artikelen over antisemitisme hier
Meer over antidiscriminatie, antisemitisme, dilan yesilgöz, racisme.