Zaman Vandaag gaat verder als De Kanttekening

In nieuws op 04-05-2017 | 09:24

Zaman Vandaag werd in 2013 opgericht door Nederlandse Gülensympathisanten. 'Zaman' was ook de naam van Gülenkranten in Turkije en andere Europese landen. Na de mislukte coup vorig jaar in Turkije werd het Turkse Zaman verboden en verdwenen ook de Zaman-edities elders in de wereld.

Zaman Vandaag stopt er nu ook mee en gaat verder als De Kanttekening. Hiermee wil de krant van haar Gülen-imago af en verder gaan als "emancipatoire crossmedia-krant met verdieping en opinie over bi-culturaliteit, zingeving en vrijheid."

Na de mislukte coup in Turkije verloor het Nederlandse Zaman veel abonnees en Turkse adverteerders die niet meer geassocieerd wilden worden met Zaman en de Gülen- of Hizmetbeweging. 

Aan NRC Handelsblad vertelde hoofdredacteur Mehmet Cerit hoe de krant nu een breder publiek wil bereiken:

„Met achtergrondartikelen en opiniestukken over thema’s als integratie, racisme, islamofobie, verschillende stromingen binnen de islam in Nederland. Daar is momenteel veel belangstelling in Nederland. We hebben ons aanbod al verbreed maar we willen óók een breder publiek trekken. We hebben nu 3.000 abonnementhouders, 8.000 tot 10.000 moet haalbaar zijn. Er blijft een wekelijkse krant op papier, een website die steeds vernieuwd wordt. En er komt een maandblad, met een selectie van artikelen. Nieuwsitems brengen we niet meer. Nieuwssites zijn daar veel beter in.”

Cerit benadrukt tegenover Trouw dat zijn krant een unieke positie heeft als minst witte redactie van alle Nederlandse media. De vier redacteuren en circa 25 freelancers hebben volgens hem heel verschillende wortels, kijken door een biculturele bril naar de wereld en hebben netwerken die andere media niet hebben stelt hij. 

Methmet Cerit, zelf prominent lid van de Nederlandse Gülen of Hizmetbeweging, blijft hoofdredacteur. De vraag is of de krant daarmee van haar Gülenimago af komt. Tegenover Trouw verklaart hij:

 “Dat hoeft elkaar niet te bijten. De Kanttekening poogt met gelijke afstand naar alle levensbeschouwelijke stromingen te kijken. Of dat lukt, zal de kritische lezer moeten bepalen.”  

Meer over De Kanttekening hier.

Meer over de Gülenbeweging hier


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


Meer over gülen, hizmetbeweging, kanttekening, media, zaan vandaag.

Delen: