Stop racisme en discriminatie in de media: Het is tijd voor #followup

In nieuws door Ewoud Butter op 29-06-2020 | 00:01

Meer dan 300 mediamakers doen middels bijgevoegd manifest een aanklacht tegen racisme en discriminatie in de Nederlandse media. De ondertekenaars eisen concrete veranderingen en pleiten voor een Meldpunt Media Racisme & Discriminatie.

Het is voor het eerst dat een grote groep journalisten van kleur en met een bi-culturele achtergrond zich in Nederland gezamenlijk openlijk uitspreekt en zich verzet tegen racisme en discriminatie op de werkvloer en in mediaproducties. Dit vergt moed omdat velen van hen jaren in eenzaamheid hebben gezwegen over hun pijn. Zij worden gesteund door solidaire bondgenoten uit de media.

“We eisen een veilige en eerlijke werkvloer zonder racisme en discriminatie. We willen erkenning voor de objectieve realiteit dat racisme schadelijke invloed heeft op de levens van miljoenen Nederlanders. Racisme en discriminatie zijn niet ‘de andere kant van het verhaal’, ‘een mening’ of ‘een politiek standpunt’, maar verboden en strafbaar. Het is ook niet alleen het probleem van bi-culturele makers, maar van ons allemaal. Verandering komt alleen als iedereen verantwoordelijkheid neemt.”

Vaak wordt racisme en discriminatie op redacties afgedaan als incidenten en wordt er niet gekeken naar de wortels en structuren. Ook heerst er binnen de media op dit gebied nog te vaak een wereld van elkaar een hand boven het hoofd houden. Dat is extra problematisch op leidinggevende posities. Bovendien heeft de praktijk voor veel journalisten van kleur en met een bi-culturele achtergrond bewezen dat als zij binnenshuis klagen, er weinig tot niets gebeurt en ze vaak weg worden gezet als overgevoelig. Met het Meldpunt Media Racisme & Discriminatie willen de initiatiefnemers racisme en discriminatie in de media registreren, structureel blootleggen en indien nodig juridisch aanpakken. Ook moet het meldpunt fungeren als veilige omgeving voor slachtoffers van discriminatie en racisme binnen de media.

Voor het oprichten van het Meldpunt Media Racisme & Discriminatie werken de initiatiefnemers samen met stichting RADAR, die zich al jaren op verschillende manieren inzet om gelijke behandeling te bevorderen en discriminatie te bestrijden. Ook worden de initiatiefnemers ondersteund door Wensly Francisco, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de NVJ-jongerenafdeling Vers in de Pers (ViP).

Het is de bedoeling dat dit meldpunt er op zeer korte termijn komt. Blijf op de hoogte via Meldpuntmedia.nl. Stop racisme en discriminatie in de media. Het is tijd voor #Followup

Hieronder het manifest en de namen van de ondertekenaars. 

Manifest: Stop racisme en discriminatie in de media: Het is tijd voor #followup

De Black Lives Matter-beweging gaat de wereld rond en schudt velen wakker over het institutioneel racisme en de uitsluiting die nog in verschillende gelederen van de samenleving bestaan en die mensen van kleur achterstelt. Als ervaren en betrokken mediamakers van kleur en solidaire bondgenoten maken wij in dit statement een aanklacht tegen de uitsluitende mechanismen die ook in de Nederlandse media aanwezig zijn. Wij eisen verandering en richten een Meldpunt Media Racisme & Discriminatie voor journalisten en mediamakers op.

Media zijn een belangrijke machtsfactor in de samenleving. Als journalisten en mediamakers vormen wij mee aan het perspectief van de samenleving. De programma’s, artikelen, films, podcasts, radio-shows en andere producties die wij maken, beïnvloeden de manier waarop ons publiek naar zichzelf en anderen kijkt. De beelden en berichtgeving vanuit media zijn vaak stereotyperend naar mensen van kleur en andere gemarginaliseerde groepen. En journalisten - hoe welwillend ook - dragen daarmee bij aan negatieve vooroordelen over achtergestelde groepen in de samenleving, wat kan leiden tot de verergering van de achtergestelde positie. De macht die media hebben, moet dus gepaard gaan met de verantwoordelijkheid om kritisch te zijn naar onszelf. Het is tijd om te erkennen dat we institutioneel racisme en discriminatie in stand houden middels eenzijdige samenstelling van onze redacties, onze berichtgeving en keuzes. Het is tijd om in actie te komen.

Gebrek aan representatie in de media

Er zijn vele onderzoeken en analyses waaruit blijkt dat media te homogeen zijn (wit, mannelijk, hetero, cis, randstedelijk en hoogopgeleid) en de samenleving niet in haar veelzijdigheid representeert. In 2019 concludeerde de Universiteit van Utrecht in het rapport Diversiteit in Beeld in de NTR-programmering dat ‘er nog veel ruimte is voor verbetering met betrekking tot de representatie van onder andere mensen van kleur in de media’. In de studie Beperkt Zicht van WOMEN Inc. wordt dit nog eens bevestigd. In het rapport staat dat de manier waarop gekleurde en witte mensen in beeld komen, een opvallende gelijkenis vertoont met de manier waarop vrouwen en mannen in beeld komen. Gekleurde mensen komen in 46% van de gevallen als ‘gewone burger’ in beeld. In 24% van de gevallen als deskundige en bij witte personen is dit min of meer andersom: 45% komt als deskundige in beeld en 31% als ‘gewone burger’. Door deze keuzes en verdeling worden verschillende geluiden en perspectieven uitgesloten, die belangrijk zijn voor een volledig en evenwichtig beeld van de samenleving.

Journalisten van kleur in de media

Daarbij is het van groot belang dat zowel achter als voor de schermen mensen uit minder vertegenwoordigde groepen zichtbaar zijn. Juist mediamakers en journalisten uit gemarginaliseerde groepen dragen bij aan de pluriformiteit van media en redacties maar komen vaak in een homogene cultuur terecht. Zo blijkt uit een uitgebreid onderzoek van NRC-journalisten Wilfred Takken en Maartje Geels in 2018 naar diversiteit in de media, slechts: '5.4% van de journalisten op de negen grote nieuwsredacties een niet-westerse achtergrond te hebben'. Dat de redacties vaak te eenzijdig zijn van samenstelling heeft ook impact op de redactiecultuur. Op verschillende redacties worden regelmatig racistische en discriminerende grappen gemaakt die mensen beschadigen, maar waar andere collega’s en leidinggevenden elkaar amper op aanspreken. Velen van ons worden op verschillende manieren uitgesloten, achtergesteld of veroordeeld, bijvoorbeeld vanwege een combinatie van huidskleur, gender, lichaam, seksualiteit en geloof. Bi-culturele journalisten die solliciteren naar een baan worden soms niet aangenomen onder het mom: ‘We hebben al iemand zoals jij op de redactie of in het presentatieteam'. Vaak komt het ook voor dat journalisten van kleur alleen worden aangenomen als ze precies hetzelfde denken en werken als de (homogene) meerderheid of ze worden juist afgewezen wanneer ze niet ‘anders’ genoeg zijn. Beide gaan in tegen het pluriforme principe en de verscheidenheid die ook voor journalisten van kleur gelden. Verder wordt de professionaliteit van bi-culturele journalisten sneller in twijfel getrokken, omdat zij niet altijd aan de normen van de dominante groep voldoen. Die houding begint al bij de ongelijke behandeling op de School voor Journalistiek of de Filmacademie. In het boek ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ over inclusieve journalistiek, staan talloze pijnlijke getuigenissen hierover opgetekend. Mediamakers van kleur hebben actuele voorbeelden te over.

Racisme en discriminatie in de media

Velen van ons voelen zich niet veilig genoeg om dergelijke verhalen te delen in een omgeving waar die niet serieus genomen worden, of vrezen de baan of opdracht te verliezen, als ze dat wel doen. Sommigen van ons trotseren de omstandigheden en vechten zich in of ontkennen een deel van wie ze zijn om erbij te horen, anderen vertrekken of worden ontslagen. Voor degenen die wel uitgesproken zijn en veel hatelijke reacties vanuit de samenleving ontvangen, is het extra traumatiserend wanneer zij door hun werk- of opdrachtgever niet gesteund worden of ook daar met racisme moeten dealen. In alle gevallen laat het littekens achter om zo voor je bestaansrecht te moeten strijden als betrokken mediaprofessional. Laat duidelijk zijn, we schrijven dit niet omdat we weerloze slachtoffers zijn (al zijn velen van ons wel slachtoffer geweest van racisme en discriminatie), maar juist omdat we professionals zijn die ons vak verstaan. Racisme en discriminatie maken ons werk moeilijker. Des te meer reden om ons nu uit te spreken. We willen geen onderdeel blijven van het probleem door langer te zwijgen. We eisen een veilige en eerlijke werkvloer zonder racisme en discriminatie. We willen erkenning voor de objectieve realiteit dat racisme schadelijke invloed heeft op de levens van miljoenen Nederlanders. Racisme en discriminatie zijn niet ‘de andere kant van het verhaal’, ‘een mening’ of ‘een politiek standpunt’, maar verboden en strafbaar. Het is ook niet alleen het probleem van bi-culturele makers, maar van ons allemaal. Verandering komt alleen als iedereen verantwoordelijkheid neemt. 

Onze voorstellen en eisen

We putten kracht uit de pluriformiteit van onze identiteiten. We willen dat media inzien dat zowel representatie als diversiteit essentieel zijn voor een breder perspectief en kwalitatieve media, en dat doorvoeren in hun werving- en selectiebeleid. Het doel is dus niet alleen een cosmetische invulling. Ons publiek heeft recht op meer perspectieven en completere beelden en verhalen. En ook op representatie van mensen met verschillende afkomsten, huidskleuren, lichamen, seksualiteiten en geloofsovertuigingen. Dus op journalisten waarin ze zichzelf herkennen of journalisten die moeite doen zich in verschillende werelden te verdiepen. Het bestrijden van institutioneel racisme in de media is de verantwoordelijkheid van alle journalistieke mediaorganisaties, niet alleen van individuele journalisten of mediamakers. 

Daarom richten wij een Meldpunt Media Racisme & Discriminatie op waar:

  • Meldingen van racisme en discriminatie in journalistieke mediabedrijven of mediaproducties actief worden geregistreerd en gemonitord (dossieropbouw);
  • Op basis van meldingen actie wordt ondernomen tegen journalistieke mediabedrijven die zich - bedoeld of onbedoeld - schuldig maken aan racisme en discriminatie of dat gedogen op de werkvloer of in mediaproducties;
  • In een veilige omgeving slachtoffers en klokkenluiders van racisme en discriminatie in de media psychologisch en juridisch worden bijgestaan en beschermd.

Voor het oprichten van het Meldpunt Media Racisme & Discriminatie werken de initiatiefnemers samen met stichting RADAR die zich al jaren op verschillende manieren inzet om gelijke behandeling te bevorderen en discriminatie te bestrijden. Ook worden de initiatiefnemers gesteund door Wensly Francisco, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de NVJ-jongerenafdeling Vers in de Pers (ViP).

Verder willen wij bij mediabedrijven en redacties verandering zien in de volgende vormen:

  • Onderzoek naar institutioneel racisme en discriminatie op de redactie en werkvloer. Met daaraan gekoppeld concrete actieplannen waarin alle betrokkenen participeren en waarvan de uitvoering wordt gemonitord;
  • Een anti-racisme en discriminatieprotocol waarmee mediabedrijven en leidinggevenden verantwoordelijk worden gesteld voor de actieve aanpak en bestrijding van racisme en discriminatie op de werkvloer en in producties. Daarin opgenomen een veiligheidsclausule voor medewerkers zodat zij hun werk niet verliezen of worden tegengewerkt als zij hun mond open doen tegen racisme en discriminatie, ook niet als je nieuw bent op de redactie;
  • Meer eindredacteuren, coördinatoren, hoofdredacteuren en directeuren van kleur en uit gemarginaliseerde groepen en als ze dat niet zijn, dat ze beschikken over een inclusief denk- en werkniveau;
  • Meer presentatoren van kleur en uit gemarginaliseerde groepen. En in mediaproducties meer gezichten en stemmen van mensen met een bi-culturele achtergrond in de rol van expert. Zodanig dat ons potentiële publiek zich in ons en onze werkwijzen herkent, en er op kan vertrouwen: (journalistieke) media zijn er ook voor ons.

Stop racisme en discriminatie in de media. Het is tijd voor #Followup

29 juni 2020

  1. Aashna Sewpersad
  2. Abdel El Bach
  3. Afran Groenewoud
  4. Aldo Brinkman
  5. Aldith Hunkar
  6. Alex Zhao
  7. Alfrida Martis
  8. Ali Haselhoef
  9. Altan Erdogan
  10. Amanda MacRae (Be Your Total Self)
  11. Aminanta Minte (Alien Mag)
  12. Anaïsa Bruchner 
  13. Angelique Houtveen
  14. Anna Willems
  15. Anne Eikenboom
  16. Annemijn van Hilten
  17. Anouk Tulner
  18. Anne Gooren
  19. Anne Vroegindeweij
  20. Annebregt Dijkman
  21. Anton Jongstra
  22. Arja Mari
  23. Arthur van Vliet 
  24. Babette Kasteleijn
  25. Babs Petit
  26. Bei Wang
  27. Beri Shalmasi
  28. Bernadette Kuiper
  29. Bete van Meeuwen
  30. Bo Hanna
  31. Bouchra Talidi
  32. Brahim Azamouri
  33. Brecht van Hulten
  34. Carine Lacor
  35. Carmen Fernald
  36. Cathelijne Blok
  37. Cathelijne Felet
  38. Caroline Dijckmeester
  39. Chafina Bendahman
  40. Chanelva Rier (FunX)
  41. Chantal Labree
  42. Charisma Pical
  43. Charlotte Biskop
  44. Chee-han Wong
  45. Chris Keulemans
  46. Christel Voorn
  47. Clarice Gargard (Lilith Mag)
  48. Cemil Yilmaz
  49. Cindy van Veen
  50. Damla Kaygusuz
  51. Daniël Poolen
  52. David Paul Peters 
  53. Dieuwke van den Heuvel
  54. Dionne Abdoelhafiezkhan
  55. Diop Angelo
  56. Djanlissa Pringels
  57. Dore van Duivenbode
  58. Dorien van Linge
  59. Dorothee Loorbach
  60. Dounia Yari 
  61. Dunja Procee
  62. Dunya van der Meulen
  63. Edvina Babic
  64. Edwin Reinerie
  65. Elisabeth van Scherpenzeel
  66. Emmely Staat 
  67. Emma Lok (WOMEN Inc.)
  68. Emy Asma el Ghalbzouri
  69. Enis Odaci
  70. Erik den Boer
  71. Esma Choho
  72. Eva Cleeven
  73. Eva Hol (FunX)
  74. Eva Houtsma
  75. Eva van Manen
  76. Eva van Heije
  77. Eveline Helmink (Happinez)
  78. Eveline de Vletter
  79. Everest Thung
  80. Eric Arends
  81. Fadua el Akchaoui
  82. Fatma Genç
  83. Felicia Alberding
  84. Floor Overmars
  85. Francisco van Jole
  86. Fréderike Geerdink
  87. Gale Rama
  88. Gerard Wijngaarden (RTV7)
  89. Gijs van der Sanden
  90. Guilliano Payne
  91. Hanna van Vliet 
  92. Hadassa van de Griend
  93. Hajar Fallah
  94. Hajar Scholten
  95. Hanane el Kaddouri
  96. Harmke Oudenampsen (Zakelijk in Beeld)
  97. Hasna el Maroudi (Lilith Mag)
  98. Hasse van Nunen
  99. Hedwig Wiebes
  100. Heiba Lankhorst
  101. Hilde de Jong
  102. Hugo Emmerzael
  103. Hui-Hui Pan (Pan Asian Collective) 
  104. Ibtisam Harrak
  105. Ida Overdijk
  106. Ilias Zian
  107. Ingeborg Brunt  
  108. Iris Grob
  109. Jacques Hermus 
  110. Jalal Bouzamour
  111. Jaleesa Clows (FunX)  
  112. Jan Peter Pellemans
  113. Jannet Vaessen (SDG 10 coördinator)
  114. Janet Verheije
  115. Janice Deul (Diversity Rules)
  116. Janine Bakker
  117. Janneke van Heugten (Mediaplatform VIDM)
  118. Jasmijn Beerthuis
  119. Jayani Masthoff (Goudvisie)
  120. Jeansen Djaoen (FunX)
  121. Jeffrey van Rijk
  122. Jekke Mink
  123. Jeroen Mondria (VPRO)
  124. Jeroen Pen
  125. Jesper Buursink 
  126. Jill Mathon
  127. Joanne Oldenbeuving
  128. John Oliveira
  129. Josephine Hoogland
  130. Jos van Dongen
  131. Josin Hu
  132. Johan Zwaan
  133. John Samson
  134. Jonnah Bron
  135. Julia Veldman
  136. Julie Ng
  137. Julien van Wallenburg
  138. Jurre Geluk
  139. Joni de Vries
  140. Jonneke de Zeeuw
  141. Jörgen Tjon a Fong
  142. Joris Marseille
  143. Karima Belhaj
  144. Katie Wolters
  145. Kauthar Bouchallikht 
  146. Kavita Ramkhelawan (FunX) 
  147. Kelly van Binsbergen 
  148. Khalid Ouaziz (Kleurrijke Top 100)
  149. Kiriko Mechanicus
  150. Kwennie Cheng
  151. Lara Rense
  152. Lars Dellemann
  153. Leoni Schenk
  154. Liesbeth Staats
  155. Lieven Heeremans
  156. Lily Tjon, influencer
  157. Lisa Visser
  158. Lisanne Faddegon
  159. Lize Korpershoek
  160. Lorenzo Fränkel
  161. Lotte van Rosmalen
  162. Lou Muuse
  163. Luca Goossens
  164. Maartje Duin
  165. Maartje Geels
  166. Madelijn van den Nieuwenhuizen
  167. Madelon Stokman
  168. Mahasin Tanyaui
  169. Malou Holshuijsen
  170. Manou Beijne 
  171. Mara Grimm
  172. Marie-Claire van den Berg
  173. Marie Lotte Hagen (Damn Honey)
  174. Marieke Rietkerk
  175. Marjolein de Jong
  176. Mark Reijmers 
  177. Mark Deuze
  178. Mark van Waes
  179. Marnel Breure
  180. Martin Kamphorst (Winq)
  181. Martijn Nieman
  182. Martijn Tulp
  183. Marvin HokstamF
  184. Maryam Hassouni
  185. Massih Hutak
  186. Matthijs van der Veer
  187. Maud Wiemeijer
  188. Maureen Brokken
  189. Maurits Groen
  190. Max de Ploeg
  191. Mensje van Puffelen
  192. Merel Baldé
  193. Merel Wielaert (FunX)
  194. Merijn Tol
  195. Michael Monkau
  196. Michael Schnörr
  197. Michel Zeegelaar 
  198. Michelle Veldkamp
  199. Milouska Meulens 
  200. Mildred Roethof
  201. Mina Amhil
  202. Mina Etemad
  203. Mirjam Bakker
  204. Mirjam Marks
  205. Mo Anouar Lachab
  206. Mo Hersi 
  207. Mona van den Berg
  208. Nadia Shah
  209. Nadia Zerouali
  210. Nadine Ridder
  211. Najib Amhali
  212. Nancy Poleon
  213. Naomi mensingh 
  214. Naomie Pieter (Black Queer & Trans Resistance) 
  215. Nasrdin Dchar
  216. Natalie Righton
  217. Natasja Gibbs
  218. Nellie Benner (BNNVARA)
  219. Nicolaas Veul
  220. Nicolette Nol
  221. Nick Felix
  222. Nick Pijler
  223. Nienke Groen
  224. Nikki Sterkenburg 
  225. Nilüfer Öder
  226. Nina Blussé
  227. Nina Groot
  228. Nitchka Wefers Bettink 
  229. Nordin Ghouddani
  230. Nydia van Voorthuizen (Damn Honey)
  231. Nynke de Jong
  232. Onesy Muller
  233. Özgür Canel
  234. Patricia Cronie
  235. Petra Grijzen
  236. Petra Trinidad
  237. Pete Wu
  238. Philip Bueters
  239. Quyvorim Biervliet
  240. Queeny Ly
  241. Raja Felgata (De Kleurrijke Top 100)
  242. Raquel Schilder
  243. René van Beek
  244. René Romer
  245. Renée Kapitein
  246. Reza Kartosen-Wong
  247. Rianne Meijer (Linda.)
  248. Ricky Mohabbat
  249. Romana Vrede
  250. Roos Barneveld  
  251. Roos Houben
  252. Roos Smeets
  253. Roos van Tongerloo
  254. Roozbeh Kaboly
  255. Rowan Blijd
  256. Roziena Salihu
  257. Rui Jun Luong
  258. Ruby Deelen
  259. Sabra Bano
  260. Sacha Gertsik
  261. Sahil Amar Aïssa
  262. Sakina Elkayouhi
  263. Salima Bouchtaoui
  264. Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders
  265. Samira El Kandoussi
  266. Samya Hafsaoui 
  267. Sander Heijne
  268. Sara Berghuis
  269. Sara Plat 
  270. Sarah Wong
  271. Sarra Hassouni 
  272. Saskia Selen
  273. Sebastiaan Leeman
  274. Selli Altunterim
  275. Shamira Raphaela
  276. Sharina Henriquez
  277. Sharon de Miranda
  278. Shenin Lebrun
  279. Sherina Leerdam
  280. Shermin Chavoushi 
  281. Sinan Can
  282. Sinan Çankaya
  283. Sioejeng Tsao
  284. Sofie van den Enk
  285. Sona Boker
  286. Sonkie Lie
  287. Soraya Pol
  288. Sosha Duysker
  289. Soulaima El Khaldi
  290. Soumaya Ahouaoui 
  291. Soumaya Azzagari
  292. Soundos el Ahmadi
  293. Stef Mul
  294. Steffie van Rhee
  295. Stephanie Afrifa
  296. Sterresoet van Schooten
  297. Suzan Yücel
  298. Tamara Seur
  299. Thaïs Leopold
  300. Tatjana Almuli
  301. Tayfun Balçik
  302. Tessa Boerman
  303. Teun Gaultier
  304. Theo Brand
  305. Timo Harmelink
  306. Titia Hoogendoorn 
  307. Tjerk Hermsen
  308. Tuan Vo
  309. Urvidice Wakker
  310. Usha Marhé 
  311. Vera Holland
  312. Vera Siemons
  313. Vincent Yeers
  314. Wayta Patmo
  315. Wei Lun Lam
  316. Wendy van der Weert 
  317. Wendy Young
  318. Wensly Francisco
  319. Wessel Damman
  320. Wiam LK Roo
  321. Willem Frank de Nood
  322. Willem Timmers
  323. Wim van Klaveren
  324. Yaghoub Sharhani
  325. Yasmina Chahbar
  326. Yvette van Boven
  327. Ylja Band
  328. Yucel Kopal
  329. Zaïre Krieger 
  330. Zakaria Taouss
  331. Zoë Papaikonomou

Zie ook:

Republiek Allochtonië heeft de afgelopen jaren vele artikelen geplaatst over de media en in het bijzonder de wijze waarop er over moslims en islam wordt bericht. U vindt deze artikelen hier. 

 


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over discriminatie, diversiteit, inclusiviteit, manifest, media, racisme.

Delen: