Schrijver Rodaan el Galidi staande gehouden door politie
In nieuws door Claire Schut op 12-06-2018 | 07:59
Op 11 juni is schrijver, dichter en ‘Asielzoeker des Vaderlands’ Rodaan el Galidi tijdens een fietstochtje door Zwolle door de politie staande gehouden met vragen over zijn fiets, zo meldt de schrijver op zijn Facebook-pagina:
“Lieve vrienden, wie heeft een advies om minder gecontroleerd te worden door de politie?
Net, om 15.50 uur staande gehouden in Zwolle door een politieauto, agent Vilsteren: Is dit uw fiets? Waarom zit er een ander slot op? Waar heeft u die fiets gekocht? Voor hoeveel? Hoe lang heeft u het? Waarom zitten er wielen op met een ander nummer? Waar woont de man van wie je het kocht? Hoe heeft u contact gekregen met die man? Verkoopt hij andere fietsen? Mag ik uw identiteitskaart? Is uw naam met A L of A I? Wat is uw telefoonnummer? Wat is uw adres? U hoort nog van mij.En dat alles vanwege een fietstochtje op een zomerdag na acht uur schrijven aan mijn nieuwe roman..” (bron)
Etnisch profileren
Etnisch profileren is een vorm van discriminatie en daarom in strijd met de mensenrechten. Wanneer de politie zonder goede of geldige reden iemand stopt, controleert, fouilleert of aanhoudt, (mede) vanwege zijn huidkleur of herkomst is er sprake van etnisch profileren – aldus Amnesty Intenational Nederland. Amnesty definieert etnisch profileren als ‘het gebruik door de politie van criteria of overwegingen omtrent ras, huidskleur, etniciteit, nationaliteit, taal en religie bij opsporing en rechtshandhaving – zowel op operationeel als organisatorisch niveau – terwijl daarvoor geen objectieve rechtvaardiging bestaat.’
Amnesty adviseert slachtoffers van discriminatie door de politie om het niet erbij te laten zitten, maar altijd actie te ondernemen. Dat kan door aangifte bij de politie te doen, een klacht bij de politie in te dienen en het incident te melden aan Controle Alt Delete en/of een van de antidiscriminatiebureaus in Nederland.
Of Al Gadini stappen gaat ondernemen, is nog niet bekend.
Rodaan Al Galidi
Al Galidi is afkomstig uit Irak en woont sinds 1998 in Nederland. Omdat hij hier niet naar school mocht, heeft hij zichzelf leren lezen en schrijven. Sindsdien is hij een buitengewoon productieve schrijver van romans, verhalen en dichtbundels in het Nederlands. Zijn dichtbundel De herfst van Zorro (2007) stond op de shortlist van de VSB Poëzieprijs en zijn roman Dorstige Rivier (2009) op die van de BNG Nieuwe Literatuurprijs. De roman De autist en de postduif (2011) werd bekroond met de prestigieuze de prestigieuze European Union Prize for Literature en verschijnt in het Deens, Servisch, Macedonisch, Tsjechisch en Bulgaars. Al Galidi's dichtbundels De maat van de eenzaamheid (2012) en ‘Liever niet’, antwoordt de liefde (2013) werden lovend besproken.
Met zijn zesde roman Hoe ik talent voor het leven kreeg (2016) brak Al Galidi door bij het grote publiek Daarna publiceerde hij de dichtbundelKoelkastlicht (2016) en de verhalen Duizend-en-een nachtmerries (2017). Al Gadini is vaste gast bij het Writers Unlimited Winternachten literatuurfestival en regelmatig te zien op de televisie (bijvoorbeeld hier en hier). Al Galidi wordt uitgegeven door uitgeverij Jurgen Maas.
Update: reactie van politie Zwolle
Op de facebookpagina van Republiek Allochtonië reageerde de politie Zwolle:
Er worden de laatste tijd veel fietsen gestolen in Zwolle. Zeer regelmatig worden gestolen fietsen voorzien van een ander, niet door de fabrikant geleverd slot. Dit is de énige reden waarom Rodaan gecontroleerd is. We hebben Rodaan een email gestuurd met het verzoek om in gesprek te gaan. Zo kunnen we onze kant van het verhaal vertellen en eventuele feedback van Rodaan ontvangen. Van etnisch profileren is geen enkele sprake. Mocht dit gevoel wel bij Rodaan leven dan zetten wij dit graag recht
Waardeert u ons werk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)
Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email
Meer over etnisch profileren.