Promovenda Tamar de Waal wil stichting oprichten om belangen inburgeraars te behartigen
In nieuws door Ewoud Butter op 21-09-2017 | 22:46
Het integratiebeleid werkt averechts stelt politiek filosoof en jurist Tamar de Waal. "Het heeft een heel perverse kant. De overheid doet steeds minder voor net gearriveerde migranten, want waarom zou je investeren in mensen die nog moeten bewijzen dat ze bij ons passen? Dat moeten ze eerst zelf bewijzen door hun eigen zaakjes te regelen."
Tamar de Waal zegt dit vandaag in het NRC. Zij promoveert morgen op het inburgeringsbeleid en de integratievereisten in de EU. De Waal wil een stichting oprichten om de belangen van de inburgeraars te vertegenwoordigen. "Meer maatschappelijke aandacht genereren, maar ook procederen. Het huidige inburgeringsbeleid in Nederland staat op gespannen voet met het Europees recht. Ik hoop geldschieters te vinden die dat mogelijk gaan maken. We maken zeker een kans.”
In het NRC illustreert De Waal waarom het inburgringsbeleid volgens haar desastreus uitpakt:
Hoe is dat voor een vrouw die van het platteland van Eritrea komt en geen woord Nederlands spreekt? Die moet zelf een taalschool vinden. Dan krijgt ze een lening van 10.000 euro die een gift wordt als ze binnen drie jaar het juiste niveau heeft. Dat gaat haar niet lukken want het kost heel wat papierwerk om op school terecht te komen. En dan mag je blij zijn met twee dagdelen per week les. De laatste cijfers van de Algemene Rekenkamer zijn desastreus: ruim de helft van de mensen haalt het examen niet binnen drie jaar. Zo creëren we een groep mensen met een schuld waar ze niet meer van afkomen, nog voor ze goed en wel hun leven in Nederland zijn begonnen.
Zij pleit voor een ander beleid dat niet draait om de vraag: wie hoort hier en wie moet er zogenaamd uitgezet worden? Maar om een beleid dat zich richt op de vraag wat heeft iemand nodig om een gelijkwaardig burger te worden en te kunnen participeren? De Waal: "Het leidt ook tot beleid dat afgestemd is op de specifieke behoeften van de inburgeraars. Nu moet een analfabeet hetzelfde inburgeringsexamen doen als iemand met een universitaire opleiding. Het laat de analfabeet achter in complete verwarring en met schulden. Dat is niet praktisch."
De Waal:
Iemand die uit een oorlogsgebied is gevlucht, een afschuwelijke reis achter de rug heeft, is mogelijk getraumatiseerd. Die gaat het inburgeringsexamen nooit halen als de trauma’s niet behandeld worden. Zo’n persoon moet eerst hulp krijgen, en dan pas aan de inburgering beginnen. Maar een universitair opgeleide vluchteling volgt de cursus Nederlands op het hoogste niveau. Inburgering sluit zo aan beter aan bij het idee van emancipatie. Dat werkt beter voor ons allemaal.
Volgens De Waal had vooral de groep inburgeraars die na 2013 is gearriveerd, veel beter opgevangen kunnen worden en begeleid. "De schulden en boetes werken de integratie tegen. Maar er is geen politicus die die discussie aan wil", zegt De Waal.
Lees in het NRC het interview met De Waal: De perverse kant van twintig jaar inburgeren.
De foto is een screenshot van dit YouTube filmpje waarin Tamar de Waal over migratie spreekt.
Meer over inburgering, nieuws, tamar de waal.